Annonce
Erhverv

Tilsyn: Der er stigende risiko for prisfald på lejligheder

Priserne på lejligheder har siden foråret været uændret i København. Samtidig er antallet af handler faldet, og salgstiderne er steget, påpeger Finanstilsynet. (Arkiv)

Lejlighedsejere i særligt københavnsområdet må indstille sig på prisfald, vurderer Finanstilsynet.

De seneste års stigende priser på lejligheder i særligt København har øget risikoen for tab. Det er mere sandsynligt, at priserne er overvurderede.

Det vurderer Finanstilsynet, der er vagthund for finanssektoren. Det gælder blandt andet bankerne.

- De høje priser betyder, at risikoen for tab er forhøjet. Det bliver stadigt mere sandsynligt, at ejendomspriserne er overvurderede, og risikoen for store prisfald er tilsvarende forhøjet, skriver Finanstilsynet i et notat.

Tilsynet påpeger, at priserne siden foråret har været uændrede i København. Samtidig er antallet af handler faldet, og det tager længere tid at sælge.

Finanstilsynet vurderer dog, at bankerne er robuste generelt. Dermed vil de kunne håndtere, hvis priserne på huse og lejligheder skulle falde.

Men historisk har det dog vist sig, at nogle banker lider store tab, når boligmarkedet vender, lyder det.

Stigende renter vil kunne sætte sig i priserne. Og kraftigt stigende renter vil formentlig sende dem ned.

Særligt sårbare er projektlejligheder. De er typisk solgt, men er endnu ikke bygget færdig.

Samlet set er risikoen for markant prisfald på boligmarkedet dog lav.

- Det skal dog ses i sammenhæng med, at de danske realkreditrenter forventes at forblive på et lavt niveau indenfor det kommende år, skriver tilsynet.

Det samlede udlån til forbrugere og virksomheder er ikke vokset i samme grad som op til finanskrisen. Udlån målt i forhold til bnp er på et lavere niveau i dag end i 2008.

Det burde give en blødere landing, når økonomien en dag vender.

- Det betyder alt andet lige, at de danske virksomheder, forbrugere og kreditinstitutter er mindre sårbare overfor et markant økonomisk tilbageslag, skriver Finanstilsynet.

Den danske befolkning er dog ifølge Finanstilsynet verdens mest gældsatte. Det er målt ud fra gæld i forhold til indkomst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russiske storhold

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce