Annonce
Sønderborg

Tiltale: Tre mænd bortførte og bankede retarderet ung mand

Tre unge mænd nægter at have bortført og banket en 23-årig retarderet mand på grund af en narkogæld. Arkivfoto: Claus Thorsted
I sommer blev en 23-årig mentalt retarderet mand kidnappet og kørt til Brunsnæs Strand, hvor han blev slået ned med et knojern. Manden brækkede kæben seks stedet og måtte leve af flydende kost i ti uger. Tre unge mænd kræves idømt fængsel, men de nægter sig skyldige.

Sønderborg: Det var en varm, men også regnfuld sommerdag, som det ofte er i Danmark.

Fredag 14. juni blev en 23-årige mand, der er imbecil - moderat mentalt retarderet med en IQ på 40 - langt under normalen - kidnappet, bortført og gennembanket på Brunsnæs Strand af tre unge mænd i forening.

Det mener i hvert fald Syd- og Sønderjyllands Politi, der kræver dem alle idømt en fængselsstraf. De nægter sig skyldige i det, der i juraens sprog i denne sag hedder ulovlig tvang og grov vold.

Den 23-årige skyldte den nu 18-årige 1650 kroner, der var en narkogæld. Den var efterhånden blevet gammel, og den 18-årige ville have sine penge. Sammen med to andre besøgte de den 23-årige i hans lejlighed i Sønderborg centrum. Det var klokken 13 den fredag, og han fik tre timer til at skaffe pengene. Det lykkedes ikke. Så kort efter klokken 16 hentede de ham. Angiveligt under påskud af, at han skulle køres ud til sine forældre, der så skulle betale hans narkogæld.

- Det var ikke for at tvinge ham med. Han kunne jo bare sige nej, forklarede en af de tiltalte under det første retsmøde. Sådan forklarede de to andre tiltalte også. Men turen gik ikke til forældrene. Den gik til Brunsnæs Strand.

- Han ville sgu ikke hjem til sine forældre. Det var han ikke begejstret for. Han peb, sagde en tiltalt. Den 23-årige forklarede selv, at det er sandt, at han græd, og at han ikke ville have blandet sine forældre ind i sagen. Han var bange. Han havde på fornemmelsen, at han skulle have tæsk. Den 23-årige er en meget spinkel mand.

- Jeg prøvede i tre timer at skaffe penge. Jeg prøvede alt, men jeg fik nada (ingenting, red.). Da vi kører, og jeg hører noget om en strand, så ved jeg godt, hvad klokken er slået. Jeg ved godt, hvad der skal ske. På vejen derud viser han mig sit knojern, og jeg vidste, jeg skulle have klø. Sådan er det i det miljø, forklarede han.

Annonce

Da vi kører, og jeg hører noget om en strand, så ved jeg godt, hvad klokken er slået. Jeg ved godt, hvad der skal ske. På vejen derud viser han mig sit knojern, og jeg vidste, jeg skulle have klø. Sådan er det i det miljø.

23-årigt voldsoffer i retten

Jeg kogte over

Politiet har skrevet ned, at den 23-årige skulle have forklaret, at det var en bestemt, der slog ham ned med et knojern. Men det var han i retten ikke helt sikker på. Her forklarede han, at han ikke så, hvem der slog. Han så kun knojernet "komme op af en lomme".

- Men jeg kan ikke huske det. Vi gik først og røg en smøg. Så gik jeg foran op til en bænk, og så blev jeg slået ned bagfra. Jeg tror, jeg var bevidstløs i fire-fem minutter. Da jeg vågne,r har jeg ondt i hovedet, spytter blod op - og jeg kan mærke min kæbe er brækket, forklarer den 23-årige. Kæben var brækket seks steder, og han måtte leve af flydende kost i ti uger. Han er behandlet på Odense Universitets Hospital. Intet tyder på, han får varige men.

Den tiltalte, der skulle have været den mest aktive, erkendte, at han slog ham med knyttet næve, men uden et knojern.

- Jeg kogte over, og det blev lidt sløret inde i mit hoved. Så slog jeg ham. Han faldt, og så sparkede jeg ham i ansigtet bagefter. Det angrer jeg - det er jeg sgu ikke stolt af, men jeg har aldrig slået nogen med et knojern, forklarede han. Ingen er dog tiltalt for at have sparket den 23-årige. Efter han blev slået ned, blev den 23-årige bedt om at gå ud i havet. Til politiet forklarede han i første omgang, at de tre unge mænd på dengang 17-19 år - ville drukne ham.

- Men jeg satte mig bare ud i vandet, fordi de bad mig om det. Med tøj, sko og jakke på, forklarede den 23-årige, der blev efterladt i vandkanten, da de tre unge mænd flygtede fra stedet. Han fik derefter hjælp af en mand på vejen tæt ved stranden til at kontakte alarmcentralen. Kort tid efter kom politi og ambulance til stedet. Det var først under afhøring nummer to, at den 23-årige talte om et knojern.

Vi har magiske evner

Den 23-åriges kæreste og en veninde vidnede også. De var i lejligheden, da de andre unge mænd kom for at inddrive narkogælden.

- Jeg var godt klar over, at han skulle på skovtur, som det hedder i det narkomiljø. De tager en person ud et sted, hvor der ikke er andre mennesker, og så bliver de slået ned, forklarede kæresten. Hun fortalte også, at en af de tiltalte truede hende til ikke at ringe til politiet. Han skulle have sagt: "Gør du bare det, og se hvad der sker. Så får du samme tur".

En veninde var også sikker på, at den 23-årige skulle have tæsk, og at det var derfor de hentede ham. Det kunne hun se i deres øjne.

- I min familie har vi bare nogen evner - magiske evner. Vi kan se onde ånder og den slags, og jeg kunne bare se i deres øjne, at han skulle med og have bank, forklarede hun.

Retssagen fortsætter torsdag med procedure og dom.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce