Annonce
Tønder

Tiltalt for massivt hærværk: Fire unge satte skole under vand

Hærværket på Toftlund Distriktsskole i november 2018 resulterede i omfattende vandskader. I flere lokaler måtte der efterfølgende lægges nye gulve. Her er det skolens serviceleder, Flemming Skøtt, der viser nogle af skaderne frem. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Der skete skader for over en million kroner, da Toftlund Distriktsskole i november 2018 blev ramt af to voldsomme hærværk. Fire unge er tiltalt for at stoppe vaske og afløb og åbne op for vandhanerne. Retten er sat på mandag.
Annonce

AGERSKOV/SØNDERBORG: Var det drengestreger, der gik helt over gevind, eller er der en helt anden forklaring?

Det spørgsmål skal der findes et svar på, når fire helt unge mænd mandag tager plads på anklagebænken ved retten i Sønderborg. Her står de tiltalt for at stå bag det massive hærværk, der ramte Toftlund Distriktsskole i november 2018.

I første omgang regnede politiet og skolen med, at skaderne løb op i 250.000 kroner. Få uger efter tegnede det til, at den samlede regning ville ende på den dyre side af en halv million kroner.

Op til retsmøde på mandag har Tønder Kommune som ejer af skolebygningen gjort den samlede skade op til at være 1,2 millioner kroner.


De allersidste småting er først blevet ordnet inden for de seneste uger.

Flemming Skøtt, serviceleder, Toftlund Distriktsskole


Politiets efterforskning mundede i ugerne efter hærværkene ud i, at fem unge blev afhørt og sigtet. Den ene var imidlertid under 15 år og er dermed ikke en del af den retssag, der startes op på mandag.

Annonce

To store hærværk

Ifølge anklageskriftet, som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i, står fire unge mænd, der i dag er henholdsvis 16 og 17 år, bag det omfattende hærværk, der blev begået i weekenden den 16.-18. november. Dengang blev flere håndvaske stoppet til med papir, hvorefter der blev åbnet for vandhanerne. Det resulterede i omfattende vandskader i store dele af bygningen. Desuden gik gerningsmændene nærmest amok ved blandt andet at opbryde glasmontre og smadre indholdet på gulvet.

Efter hærværket var flere undervisningslokaler ubrugelige. Affugtningen af vægge og gulve stod på i en lang periode. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Hærværket den 16.-18. november skete i forlængelse af, at skolen to uger tidligere var blevet udsat for noget tilsvarende. Også dengang var afløb blevet stoppet, og der var blevet åbnet for vandhanerne med store vandskader til følge. Dette hærværk står ifølge anklageskriftet to af de fire tiltalte bag. De har begge bopæladresser i lokalområdet, mens deres to kammerater, der altså skal have været med anden gang, er bosat uden for lokalområdet.

Begge hærværk falder jævnfør de rejste tiltaler ind under den skærpede paragraf i straffeloven, der taler om "hærværk af betydelig omfang", og i begge tilfælde er der tale om "skader for betydelig værdi, der endnu ikke er opgjort".

Oprydnings- og reparationsarbejderne efter de to hærværk stod på i flere måneder og greb forstyrrende ind i den almindelige skoledag. De sidste spor efter ødelæggelserne er først blevet fjernet i sommerferien.

- De allersidste småting er først blevet ordnet inden for de seneste uger, siger Flemming Skøtt, der er serviceleder på skolen.

Annonce

Nye gulve

Han roser i øvrigt skadeservicefirmaet, der med en professionel indsats i ugerne efter hærværkene var med til at begrænse skaderne, herunder at forhindre, at oversvømmelserne ville kunne resultere i skimmelsvampangreb.

Ud over vand-hærværket skal de fire tiltalte også have åbnet elevskabe og smidt indholdet ud på gangarealerne. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

I flere lokaler måtte der efterfølgende blandt andet lægges helt nye gulve, og malerpenslerne har også været i sving.

Annonce

Domsmandssag

De fire tiltalte nægter sig helt eller delvist skyldig. Det er årsagen til, at retssagen på mandag køres som domsmandssag, hvor anklagemyndigheden skal løfte bevisbyrden. De fire unge mænd møder mandag  op med hver deres forsvarer, og retten har afsat hele dagen for at komme til bunds i sagerne.

Det hører med til historien, at en af de fire tiltalte i sagen er af anden etnisk oprindelse end dansk. Ud over en mulig straf og erstatningskrav lægger anklagemyndigheden i forhold til en domfældelse af ham også op til en advarsel, således at fortsat kriminalitet for hans vedkommende i sidste ende kan resultere i udvisning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Trekantområdet

Kommunen strammer corona-skruen: Krav om mundbind eller visir på plejehjem og bosteder

Annonce