Annonce
Vejen

Retssagen er begyndt: Bilentusiaster tiltalt for overtrædelse af forsamlingsforbuddet

Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
Flere end 200 bilentusiaster deltog i juni i Streetrace Jyllands træf på parkeringspladsen ved Dansih Crowns slagteri i Holsted. Fire af dem stod mandag tiltalt ved Retten i Esbjerg for overtrædelse af forsamlingsforbuddet.
Annonce

Retten i Esbjerg skal tage stilling til de første fire sager i et stort sagskompleks om  overtrædelse af covid-19-forsamlingsforbuddet. Ifølge politiet blev forbuddet overtrådt i juni, da 221 bilentusiaster var til træf, arrangeret af Streetrace Jylland (str Jylland) på parkeringspladsen ved Danish Crowns slagteri i Holsted. Her blev deltagerne mødt af et større politiopbud og efterfølgende sigtet.

Mandag stod de første fire - en 20-årig kvinde og en 28-årig mand fra Esbjerg samt en 23-årig mand fra Varde og en 24-årig mand fra Vejen tiltalt ved Retten i Esbjerg for overtrædelse af "bekendtgørelsen om forbud mod større forsamlinger m.m. i forbindelse med håndtering af COVID-19".

- Vi stod stille og roligt og snakkede sammen, som vi altid gør. Vi kigger på hinandens biler og åbner motorhjelmene. På intet tidspunkt var vi flere end 10-12 personer forsamlet i de forskellige grupper, og vi sørgede at holde afstand til hinanden. Men det begyndte også at regne, så de fleste af os foretrak at blive siddende i bilerne, lød nogle af de tiltaltes forklaringer.

Efter ganske kort tid dukkede politiet op, spærrede hele området af og sigtede 221 personer for overtrædelse af forsamlingsforbuddet. Forbuddet var kort forinden blevet slækket, så der i stedet for 10 måtte være 50 personer samlet.

Op til retssagen havde den ene af de tiltalte overfor JydskeVestkysten klart givet udtryk for, at han og de andre tiltalte i sagen var optimistiske, hvad angår sagens udfald:

- Vi har fået stillet en advokat til rådighed, og jeg tror, vi har en rimelig god sag. Derfor forventer jeg også, at et større antal bilentusiaster vil møde op ved Retten i Esbjerg for at følge sagen på nærmeste hold.

Det blev var dog kun til et par håndfulde interesserede på tilhørerpladserne i retssalen, hvor politiets anklager gang på gang spurgte, om de tiltalte forinden havde undersøgt de gældende regler for at holde og at deltage et sådant biltræf.

Annonce

I strid med grundloven

Bortset fra kende til forbuddet mod at samles flere end 50 personer, og at man skal holde mindst en meters afstand til de andre deltagere, havde de tiltalte ikke noget specielt kendskab til andre regler. Heller ikke til de seneste bekendtgørelser fra maj og igen i juni om forbud mod større forsamlinger og mod adgang til visse lokaliteter i forbindelse med håndtering af covid-19. Dem kan man læse om på coronasmitte.dk.


Men bliver vi dømt, er jeg sikker på, at vi vil anke sagen til landsretten, sagde den ene af de fire tiltalte efter den indledende retssag.

Tiltalt i sagen


- Men det forbud strider imod grundlovens frihedsrettigheder nemlig retten til at forsamles frit. Derfor kan hverken politiet eller lovgiverne forbyde den slags. Det er ikke en lovgivning, men en bekendtgørelse. Den strider imod grundloven, og mine klienter kan så heller ikke dømmes i den her sag. Derfor skal de frifindes, lød det fra de tiltaltes forsvarer.

Nu er det så op til dommeren, om de fire tiltalte skal dømmes eller frifindes. Bliver de dømt, kan de 217 andre sigtede i sagen også forvente at blive tiltalt og siden dømt.

- Men bliver vi dømt, er jeg sikker på, at vi vil anke sagen til landsretten, sagde den ene af de fire tiltalte efter den indledende retssag.

Anklagemyndigheden vil afvente domstolens stillingtagen i de fire prøvesager, før der tages stilling til sagerne mod de øvrige sigtede fra træffet i Holsted.

Forsamlingsforbuddet

På coronasmitte.dk kunne man i juni blandt andet læse om de bekendtgørelser om forsamlingsforbuddet, der var gældende på dette tidspunkt:

"Det er forbudt at afholde eller deltage i arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 50 personer til stede på samme sted samtidig. Forbuddet gælder både indendørs og udendørs og omfatter både offentlige og private arrangementer, begivenheder m.v."

Det er politiets påstand, at de tiltalte skal idømmes en bøde på 2500 kroner for overtrædelse af "bekendtgørelsen om forbud mod større forsamlinger m.m. i forbindelse med håndtering af COVID-19".

Der er 221 sigtede og indtil videre fire tiltalte i sagen. Der ventes at falde dom i sagen mandag den 2. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce