Annonce
forside

Tim har en psykisk sygdom: - Jeg er ikke min sygdom. Den er en del af mig.

Tim Wulff og resten af Grindsted Produktionsskole tager sammen med andre over hele landet orange sokker på mandag den 1. oktober. Det sker som led i en kampagne fra depressionsforeningen om at bryde tabuet om depression. Foto: Martin Ravn

Tim Wulff på 21 år er ved at lære at leve med en psykisk sygdom. Humøret går op og ned, men det er muligt at have et godt liv. Det budskab er Tim klar til at gå ud med som ambassadør for Psykinfo.

Grindsted/Billund: Tim Wulff havde aldrig troet, at han ville være en, der stod frem. Det meste af sit 21-årige liv har han brugt på at dukke sig og tænke ikke ret høje tanker om sig selv. Det er slut med det.

Nu er han klar til at gå ud i verden som ambassadør for Psyk Info for at fortælle, hvordan det er at leve med en bipolar lidelse. Tim er manio-depressiv eller rettere: Tim Wulff har en psykiske sygdom. "Maniodepressiv" er diagnosen, som har hjulpet Tim med at få bedre styr på et humør, som ellers kunne være helt i top eller helt i bund.

- Jeg er ikke min sygdom. Jeg er Tim. Jeg er ikke altid verdens bedste søn, kæreste eller kammerat, men jeg gør mit bedste, siger han med et fast blik og et afvæbnende smil.

Tim er klar til at møde andre unge, familier med psykisk syge pårørende eller patienter på psykiatriske afdelinger, for han har noget vigtigt på hjerte:

- Der er lys for enden. Selv om du har haft et hårdt og vanskeligt liv, kan du godt komme til at gøre det, du gerne vil. Måske skal du gå nogle andre veje. Måske tager det længere tid. Men du kan godt komme derhen, hvor du gerne vil være, siger han.

Selv er Tim Wulff godt på vej. Han er i praktik som tømrerlærling tre dage om ugen og går på tømrerholdet på Grindsted Produktionsskole de andre dage. Han bor i en ungdomsbolig sammen med sin kæreste Betina og to katte, har gode venner, har god kontakt med sin mor og drømmer om at kunne uddanne sig til tømrer.

Annonce

Tim Aage Wulff

21 år, i praktik som tømrerlærling hos Brinco Byg.Har tidligere arbejdet i landbruget, på minkfarm og i en børnehave

Ambassadør for Psyk Info, så han kan fortælle om, hvad det for ham er at være manio-depressiv.

Bor i Billund sammen med sin kæreste Betina og de to katte Oliver og Ludvig.

Tim Wulff kan se en fremtid for sig, for han har fået hjælp til at leve med sin bipolare lidelse. Tim har diagnosen manio-depressiv. - Men jeg er ikke min sygdom. Den er bare en del af mig, understreger han. Foto: Martin Ravn

Tims vej

Tim ved, hvad han taler om, når han siger, at det er muligt at komme videre, selv om opværkstvilkårene har været svære: Han var bare 16 måneder, da han blev tvangsfjernet og kom i plejefamilie. Hans mor er maniodepressiv og kunne ikke tage sig af ham, så Tim kom til at bo hos sin faster. Senere mistede han sin plejemor, kom til at stå midt i nogle familiestridigheder, kom på efterskole og forskellige tekniske skoler. Pludselig sad han som 17-årig alene i en lejlighed i Billund. Palle alene i verden.

Det var svært at stå for det hele selv, så Tim endte med at flytte lidt rundt, mens han kæmpede med at forstå, hvad det var for nogle kræfter, der rasede indeni ham: Snart var han oppe, snart var han nede. Blev han stresset på arbejde, fortsatte hans krop i højeste gear længe efter. Andre dage havde han svært ved at komme ud af sengen.

- De dage sad jeg ved computeren 13-14 timer hver dag, for jeg følte, at det var det eneste sted, jeg hørte til, husker han.

Tim har også prøvet at gå helt ned med flaget og være indlagt på psykiatrisk afdeling. Mødet med en god psykolog har dog hjulpet ham med at forstå sig selv så godt, at han ikke hver dag behøver dunke sig selv i hovedet med, at han ikke er god nok.

Men der er sådan nogle dage stadigvæk. Så er det godt at sidde med kattene på skødet, mærke deres varme, roen og få pulsen ned. Hjemme hos hans mor, som han i dag har en god kontakt med, er der også to hunde, som spreder liv og glæde. Det smitter. Og over et spil 10.000 med sin mor kan Tim også få sine sorte tanker afledt.

Tim Wulff og resten af Grindsted Produktionsskole tager sammen med andre over hele landet orange sokker på mandag den 1. oktober. Det sker som led i en kampagne fra depressionsforeningen om at bryde tabuet om depression. De orange sokker markerer den europæiske depressionsdag. Foto: Martin Ravn

Klar til at fortælle

Lige nu er humøret godt uden de store udsving, selv om Tim ikke længere får de piller, som skulle stabilisere hans humør. Nu får han bare en at sove på. I fire måneder har han kunnet holde balancen og styre uden om de mørke tanker. Et skema hjælper ham med at sætte tidspunkter på, hvad han gerne vil bruge sin tid på. Erfaringen er, at han ellers bliver frustreret og med "frustreret" følger "manisk" eller "depressiv". Med skemaet kan han styre udenom.

- Min hverdag er meget skemalagt og forudsigelig. Hjemme skriver vi også op, hvordan vores humør er. Så ved vi, hvor hinanden er, for det er så nemt at fejlfortolke ellers. På arbejde starter jeg også med at få at vide, hvad vi skal i dag. Det giver tryghed, siger Tim.

Så tryg er han nu, at Tim er klar til at træde frem. Målet er at være med til at bryde det tabu om psykisk sygdom, som han selv har oplevet så mange gange i sit korte liv i form af fordomme og andres uforståenhed.

- PsykInfo har hjulpet mig til at forstå, at jeg ikke er min sygdom. Den er en del af mig. Kan jeg hjælpe bare én ung med at få det bedre, så ville det være det hele værd, siger Tim.

Tim Wulff skal være ambassadør for Psyk Info og fortælle om at leve med en bipolar lidelse. Foto: Martin Ravn
På med de orange sokker, som er en del af Depressionsforeningens kampagne, der skal bryde tabuet om psykisk sygdom. Tim Wulff går foran på Grindsted Produktionsskole. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Y-stole blev stjålet

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce