x
Annonce
Sydjylland

Tims statsborgerskabsprøve er ugyldig, selvom han bestod: - Det er vanvid

Tim Percival bestod statsborgerskabgsprøven i 2015. Prøven var dog ikke gyldig, selvom han havde bestået. Foto: André Thorup
Englænderen Tim Percivals statsborgerskabsprøve var ugyldig, tre måneder efter han bestod den. I to år fik han beskeden fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om, at alt var i orden, men det skulle vise sig at være langt fra sandheden.

Sag: Den 50-årige brite Tim Percival fik sig noget af en overraskelse, da han havde bestået sin statsborgerskabsprøve.

Den var nemlig ikke gyldig.

Tre måneder efter han havde taget prøven var den ugyldig, fordi statsborgerskabsprøver, der er bestået mellem juni 2014 og december 2015, ikke er regnet for gyldig dokumentation til at få dansk statsborgerskab. Ifølge ham fik han først at vide, at hans prøve var ugyldig to år efter.

- Nu kan jeg enten prøve at ændre systemet og få det ud i lyset, så folk kan se, at det er forkert. Eller så kan jeg gå igennem hele proceduren igen, siger han.

Venstre-regeringen strammede reglerne i 2015, og statsborgerskabsprøven blev erstattet med den udvidede indfødsretsprøve, der blandt andet skærpede sprogkravene.

- Der blev indført et krav om, at ansøgere skulle bestå en ny indfødsretsprøve, der dokumenterer kendskab til danske samfundsforhold, dansk kultur og historie. Det blev samtidigt aftalt, at de nye regler som udgangspunkt skulle gælde for alle ansøgninger om statsborgerskab uanset tidspunktet for ansøgningens indgivelse, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i et skriftligt svar til JydskeVestkysten.

Annonce
Nu kan jeg enten prøve at ændre systemet og få det ud i lyset, så folk kan se, at det er forkert. Eller så kan jeg gå igennem hele proceduren igen.

Tim Percival fra England og har boet i Danmark i 20 år.

Vanvid

I de to år Tim Percival ventede på svar fra sin prøve, foretog han angiveligt i alt ti opkald til Udlændinge- og Integrationsministeriet, der hver gang havde samme svar.

- Jeg fik hver gang at vide, at alt var i orden, og at mit pas blev bearbejdet, siger Tim Percival:

- Man skulle have troet, at de ville have sendt et brev, der sagde, at testen var ugyldig. Istedet måtte jeg vente to år for at finde ud af det.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet blev der informeret om ændringen på deres hjemmeside, da aftalen blev indgået den 5. oktober 2015. Det betyder dog stadig, at Tim Percival skal tage indfødsretsprøven for at få dansk statsborgerskab.

- Hvis jeg havde taget testen fem-seks år tidligere, havde jeg ikke haft nogle problemer. Nu har prøven ændret navn, men det har indholdet ikke. Det er vanvid, siger Tim Percival.

Udlændinge- og Integrationsministeriet er dog ikke helt enige i, at indholdet ikke har ændret sig:

- Statsborgerskabsprøven havde en anden karakter end indfødsretsprøven, og de to prøver kan derfor ikke sidestilles, oplyser ministeriet.

Det stopper ikke Tim Percvials utilfredshed med at skulle tage en prøve, han allerede har bestået.

- Hvis man ikke forsøger at ændre tingene, så sker der ikke noget, og det kan jeg ikke lide, siger Tim Percival.

Europa rundt

Briten fra Sheffield kom til Danmark i 2000 med sin kone, og de sidste otte år har de boet i Hjerting ved Esbjerg.

- Jeg syntes, at Danmark var et bedre sted for mine børn at vokse op, siger Tim Percival, der i dag er direktør for Score Denmark, et dansk offshore ventilfirma.

I de 15 år han havde boet i Danmark, havde det ikke været nødvendigt at anskaffe sig et dansk statsborgerskab. Som EU-borger kunne han med den frie bevægelighed bosætte sig, hvor han ville i EU. Men rygterne om Brexit fik ham på andre tanker.

- For at undgå problemer med Brexit, ville jeg gerne være ude i god tid. Nu er jeg slået tilbage til start, siger han.

Tim Percivals mål er nu, at få politikerne til at gribe ind.

- Hvis jeg kan få dem til at indse, at det, de har gjort, er forkert, så vil jeg tage en ny prøve, siger han.

Indfødsretsprøven af 2015

Den 15. oktober 2015 blev den daværende Venstre-regering enige med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om at stramme reglerne for at få statsborgerskab i Danmark.

Sprogkravene blev blandt andet strammet. Indfødsretsprøven erstattede statsborgerskabsprøven, der blev udvidet fra 30 til 40 spørgsmål og 32 af de spørgsmål skulle besvares korrekt. Derudover blev det også sværere for kriminelle at søge om statsborgerskab.

Det betød, at statsborgerskabsprøver, der var bestået mellem juni 2014 og december 2015, ikke var gyldig dokumentation for dansk statsborgerskab.

Kilde: Retsinformation og Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Tim Percival vil forsøge at råbe politikerne op. Foto: André Thorup
Den 50-årige brite kom til Danmark i 2000 og har boet i Hjerting i otte år. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce