Annonce
Esbjerg

Tina grundlagde virksomheden, før hun egentlig var gammel nok: Nu fylder TIKA Rideudstyr 40 år

Da Tina Præstiin grundlagde Tika Rideudstyr for fyrre år siden, fyldte den ikke meget mere en området foran kassen. Foto: Jacob Schultz
Da Tika Rideudstyr åbnede, regnede ejer og grundlægger Tina Præstiin ikke med, at det ville blive så stort og definerende for hendes liv, som det er blevet. Dengang var hun sytten år gammel og måtte have sin mor til at oprette virksomheden, som i dag har vokset sig til en kæmpe succes. Fredag og lørdag skal der holdes fødselsdagsfest, for Tika fylder fyrre år.

Tjæreborg: Tina Præstiin købte sin første bil, da hun var ti år gammel. Hendes far arbejdede som bogholder for et bilfirma, og det var der, hun fik fat i den. Formålet var ikke at beholde den, men snarere at sælge delene videre for profit.

For Tina Præstiin har altid haft et salgsgen. Hun er født ind i en handelsfamilie med en morfar, som plejede at hente brugte biler i København og sælge dem videre. I årene, inden hun købte bilen, solgte hun kaninunger og pyntegræskar, og det, der senere skulle blive hendes forretning, Tika Rideudstyr, lå nu for alvor i støbeskeen.

Den forretning fylder 40 år i år og holder fødselsdagsfest i weekenden. Og den startede allerede inden, Tina Præstiin egentlig var gammel nok til at drive virksomhed.

Annonce

- Hvis man har en god idé, handler det jo bare om modet og viljen til at føre den ud i livet. Jeg elsker det, jeg laver, men det er heller ikke for alle. Man skal virkelig være glad for sit arbejde som selvstændig og måske især, når man laver sådan noget som mig, for ejendommen og de heste, jeg har, skal jo også passes, når jeg har fri, siger hun.

Egentlig for ung

Hun var begyndt at ride som syvårig på en pony, hun havde fået af sin farmor. Og så var det, hun begyndte at tænke, at sådan noget rideudstyr, det kunne man da godt sælge. Så Tina købte et restparti for 7000 kroner og lånte en mandskabsskurvogn på sin fars arbejde, hvor hun stod og solgte rideudstyr for en femmer efter skole.

I starten var det kun hendes venner fra stalden, som kom og købte, men forretningen udviklede sig støt, og da Tina var omkring 17 år, besluttede hun at indregistrere den og begynde at drive virksomheden sådan rigtigt.

Tina Præstiin har altid selv redet og i en årrække solgte hun også heste. I dag har hun og hendes mand fem heste fra Portugal. Foto: Jacob Schultz

På det tidspunkt havde hun og hendes far haft succes med at overtale moren til at flytte på landet, og Tina fik nu lov til at åbne en lille butik i en af udhusene. Det eneste problem var, at som mindreårig måtte hun ikke indregistrere virksomheden. Så den klarede hendes mor for hende.

- Da jeg så fyldte atten, kunne jeg overtage officielt. Men det var faktisk sådan, jeg fandt på navnet. Jeg hedder jo Tina, og min mor hedder Karen, så Tika er en sammentrækning af de to. Både hende og min far har altid fulgt meget med i butikken. Det kunne jo ikke andet, når nu de nærmest boede sammen med den, siger Tina Præstiin.

Hendes forældre flyttede fra gården for femten år siden og boede i mange år i en form for kollektiv med Tina og hendes mand, Bent. Og Tina, Bent og butikken bor der allesammen endnu.

Annonce

Rivende udvikling

I de fyrre år, der er gået, siden butikken åbnede, er der sket meget. I de første tyve år handlede Tina Præstiin også med heste, og Tika er gået fra at være en lille butik på 36 kvadratmeter til være godt og vel 400 kvadratmeter stor. I dag fylder kassedisken og området foran den omtrent det samme, som hele butikken gjorde dengang, den åbnede.


Når jeg kigger tilbage på det nu, virker det lidt surrealistisk. Jeg kunne i hvert fald ikke havde forestillet mig, hvor det ville ende, da jeg var 17. Det havde jeg slet ikke fantasi til.

Tina Præstiin


Samtidig er der kommet en hjemmeside til og store tilbygninger med lager, kontor og pakkeområde. Tika Rideudstyr er nemlig også begyndt at sælge egne mærker, hvor de fokuserer på ting som dækkener og ridebukser. Og så har de lige lanceret en ny linje særligt for islandske heste.

Tina Præstiin står ikke længere selv i butikken. I stedet arbejder hun med produktudvikling til TIKAs egne brands '4horses' og 'PRO Collection'. Foto: Jacob Schultz

Og det er også den opgave, der i dag optager allermest af Tina Præstiins tid. Hun er ikke længere regelmæssigt at finde bag disken, efter hun for nogle år tilbage fik en piskesmældsskade på ryggen af en hest. I stedet tegner hun nye produkter, taler med leverandører og evaluerer på, hvad markedet har plads til mere af.

- Hvis jeg har en dårlig og lidt konfus dag, duer det ikke, at jeg skal stå og have kundekontakt. Men som produktudvikler kan jeg nemmere tage fri lørdag og så arbejde søndag. Og så synes jeg bare, det er virkelig spændende, siger hun.

Annonce

Hvor er årene blevet af?

Men der skal mere end en skade til at stoppe Tina Præstiin fra at sadle op.

I oktober sidste år red hun en hurtig tur på en unghest i den ridehal, hun har fået bygget på grunden. Unghesten havde lige været skadet og var derfor fuld af ekstra energi, fortæller hun. Derfor begyndte den at bukke, hvilket Tina egentlig tog fint. Men da hun ville hoppe af, sad hendes fod fast i stigbøjlen. Hun hørte et knæk, og så lå hun ellers der på jorden, mens hesten stod og kiggede på hende.

Det gjorde afsindigt ondt i knæet, som viste sig at være brækket flere steder. Tina blev indlagt og opereret ad flere omgange, og i et par måneder måtte hun ikke andet end ligge på sofaen og tælle knaster i træloftet.

- Det var første gang, jeg har syntes, tiden gik langsomt. Ellers er de sidste 40 år bare strøget forbi mig, fortæller Tina, som stadig halter lidt, men alligevel er kommet tilbage i sadlen.

- Når jeg kigger tilbage på det nu, virker det lidt surrealistisk. Jeg kunne i hvert fald ikke havde forestillet mig, hvor det ville ende, da jeg var 17. Det havde jeg slet ikke fantasi til, siger hun.

Sådan fejrer Tika Rideudstyr sin fødselsdagsfest

Tika Rideudstyr fejrer fødselsdagen fredag og lørdag med tilbud og forfriskninger i butikken på Solbjerg Plantagevej 3, 6731 Tjæreborg.

Der vil være kaffe, kage og sodavand til de fremmødte og 20 procent rabat på alle ikke-nedsatte varer i butikken og på nettet. Samtidig vil der være 40 udvalgte varer med 40 procent rabat.

Mere information kan findes på Tika Rideudstyrs Facebook-side eller på tikarideudstyr.dk.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Konkurrencen vokser dag for dag: Firmaerne på Esbjerg Havn tror på vækst

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Efter halvandet års forsinkelse: Nu fortsætter sag mod bisidder, der kaldte jobcenter-ansatte åndsboller og løgnere på YouTube

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Vejen

Sygeplejersker strejker: - Vi er kede af at aflyse patienter

Speedway For abonnenter

Ingen tvivl overhovedet: Ét finalehold var bare meget bedre end alle de andre

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg

Efter kommunalt administrativt bøvl: Endelig kunne Endrup indvie ny storkerede med både storke, bål og babyer

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejen For abonnenter

Emma fra 9. klasse holdt årets tale: - Skolen har lært mig, at jeg hverken vil være prinsesse eller astronaut

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Aabenraa

Bar hud på vej: Nu kommer høring om byggeri på stranden

Billund For abonnenter

Lise siger nej tak til misbrugere på plejehjemmet: Er det ikke billigere at leje værelser i Grindsted?

Varde

7-kanten i Varde melder klar scene til sommerens store forestilling med Martin Brygmann i rollen som H.C. Andersen

Annonce