Annonce
Danmark

Tina og Johns tur til ferieparadis var nær blevet knust: - Hvad skal vi med et vaccinepas, når det ikke virker?

Tina Jacobsen og John Madsen har været færdigvaccineret i lang tid, men alligevel krævede SAS at se negativ corona-test inden de kunne komme afsted til Kreta. Privatfoto
Flere danskere, der skulle flyve med SAS fra København til den græske ø Kreta sidste lørdag, blev ved check-in i lufthavnen bedt om at vise en negativ pcr-test, selv om de er fuldt vaccineret mod covid-19. Så er det ikke et krav, at de skal vise en negativ test inden afrejse, men det ville SAS-personalet ikke godtage.

Rejserestriktioner: Flere og flere danskere bliver i disse uger færdigvaccineret mod covid-19.

Det betyder, at stadig flere får mulighed for at rejse ud i verden uden at skulle fremvise en negativ pcr-test, inden de går om bord på flyet, selv om deres destination er klassificeret som orange i Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Da Carin og Erik Andersen fra Fredericia lørdag 29. maj mødte op i Københavns Lufthavn for at rejse af sted mod en længe ventet ferie på den græske ø Kreta, var det da også i den tro, at Carin Andersen, som blev færdigvaccineret tilbage i april, ikke skulle fremvise en negativ pcr-test, da de tjekker ind og afleverer deres bagage.

Annonce

Udenrigsministeriets Rejsevejledning til Grækenland

"Rejsende, som er færdigvaccinerede og har et dansk coronapas er undtaget for kravet om PCR-test og selvisolation ved indrejse til Grækenland. De skal dog stadig udfylde PLF-formular (dokumentation for vaccine, red.) 24 timer før indrejse til Grækenland. De kan stadig risikere at blive udtaget til spot-testning ved ankomst".

Det skulle dog vise sig, at det ikke var så enkelt endda, fortæller Carin Andersen.

- Da vi tjekker ind, bliver jeg bedt om at vise en pcr-test, fordi det ifølge personalet er et krav for at komme til Grækenland. De vil overhovedet ikke godtage mit vaccinepas, siger hun.

Heldigvis havde hun som en ekstra sikkerhed fået taget en pcr-test, så hun kunne komme af sted på den længe ventede ferie.

- Eddermaneme ikke sjovt

Carin og Erik Andersen var ikke de eneste passager, der havnede i den uheldige situation. Også Tina Jacobsen og hendes mand, John Madsen, fra Køge er begge fuldt vaccinerede og har været det siden henholdsvis starten af marts og starten af maj, da de møder op i Københavns Lufthavn lørdag.


Det er eddermaneme ikke en sjov situation at stå i. Det er godt, vi var så kloge, at vi havde taget en pcr-test for en sikkerheds skyld. Ellers var vi ikke kommet med, og så havde der ikke været nogen ferie.

Tina Jacobsen, passager med SAS


De var med samme fly som Carin og Erik Andersen og beretter, at præcis det samme skete for dem, da de skulle vise deres vaccinepas ved indtjekning. Personalet ville se en negativ pcr-test, og ellers ville de ikke komme med flyet. Det skabte stor frustration.

- Det er eddermaneme ikke en sjov situation at stå i. Det er godt, vi var så kloge, at vi havde taget en pcr-test for en sikkerheds skyld. Ellers var vi ikke kommet med, og så havde der ikke været nogen ferie. Hvad pokker skal man have det vaccinepas for, hvis det ikke virker alligevel, spørger Tina Jacobsen.

Da Grækenland i øjeblikket er klassificeret som orange i Udenrigsministeriets rejsevejledning, er der ingen rejsebureauer, der sender gæster til landet. Derfor har de danskere, der er rejst til landet, selv arrangeret deres ferie.

Annonce

Ingen særregler

Hvorfor passagerer, der er færdigvaccinerede, pludselig skal vise en negativ pcr-test for at rejse til Grækenland, er umiddelbart ikke til at gennemskue, når man ser på, hvad diverse myndigheder skriver.

Både Udenrigsministeriets rejsevejledning til Grækenland, de græske myndigheder og SAS skriver alle samstemmende, at man ikke skal vise en negativ pcr-test for at rejse ind i Grækenland, hvis der er gået 14 dage, fra man har fået sin sidste vaccinedosis.

Avisen Danmark har været i kontakt med SAS for at få en forklaring på, hvorfor de danske rejsende blev bedt om at vise en negativ test for at komme med flyet til Kreta, selv om de var fuldt vaccineret. Flyselskaberne må gerne lave egne krav om, at passagererne skal være testet, inden de stiger om bord, men det afviser SAS at have gjort.

- SAS følger altid myndighedernes regler og anbefalinger. Vi har også etableret klare procedurer for at sikre, at al opdateret information når ud til alle vores medarbejdere, udtaler SAS Danmarks pressechef, Alexandra Lindgreen.

Annonce

Passagerer viste intet

René Mogensen har boet på Kreta i 20 år og står bag flere Facebook-grupper med op mod 10.000 medlemmer, hvor der deles information til danskere, der rejser til øen. I løbet af lørdag hørte han fra flere, der var rejst med flyet fra København, at de var blevet bedt at vise en negativ pcr-test både ved afgang fra København og ankomst til Kreta.

Han undrer sig over, at SAS pludselig forlanger at se en negativ test fra vaccinerede danskere, når det ikke er et krav nogen steder.

- Det er underligt, at SAS ikke oplyser sine passagerer om testkravet, før de står i lufthavnen. Det undrer mig, og det ligner, at SAS har truffet en beslutning på et grundlag, som andre ikke må få at vide.

SAS kan ikke udtale sig om, hvad der er sket i den konkrete sag, hvor Carin Andersen og Tina Jacobsen fik afvist deres vaccinepas i Københavns Lufthavn. Selskabet vil nu undersøge, hvad der er sket i forbindelse med danskernes oplevelser, da turen gik til Kreta.

- Vi vil undersøge nøjagtigt, hvad der gik galt i denne specifikke sag, og se om vi har brug for yderligere at forbedre vores procedurer. Vi beklager, hvis der har været en fejl, og at det i så fald har påvirket vores kunder. Vi arbejder hårdt på at gøre det så let som muligt for vores kunder at rejse i disse tider, lyder det fra SAS’ pressechef.

Annonce
Annonce
Sønderborg

Usædvanligt tilbud: Køb en hel gade for under en million

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Sønderjylland

For de tohjulede: Ny grænsecykelrute på 307 kilometer er åbnet

Aabenraa

68-årig dement kvinde fundet i god behold

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Danmark For abonnenter

Eksperter: Mundbind kommer ikke tilbage - i hvert fald ikke foreløbig

Tønder

Udsatte borgere fik sig en oplevelse for livet: Stegt sild og skrædderduelse mod kedsomheden

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

EfB

EfB hårdt ramt af sygdom

Kultur For abonnenter

Sommerserie: Knud Erik Langhoff vender altid tilbage til Alsace - og nyder gerne vin derfra til sommermaden

Sønderborg

Det er langt fra kun aggressive måger, som er en plage: Flere fugle kaldes for frygtelige

Annonce