Annonce
Varde

Tirpitz får tyve år mere til at gå i nul

Tirpitz, Vardemuseernes flagskib skærer sig ned under klitterne ved Blåvand, ved siden af - og i sammenhæng med - den gamle tyske skydestilling. Museet kostede over 100 millioner kroner at bygge - og har nu fået 20 år mere at blive afskrevet i. Arkivfoto: Rasmus Bendix/ProVarde
Afskrivningen af Vardemuseernes flagskib, Tirpitz i Blåvand, går for hurtigt. Med tyve år mere kan nogle af huslejepengene i stedet bruges af museet til forbedringer i dag.

Blåvand: Tirsdag fik Tirpitz tyve år mere, før millioninvesteringen i Blåvand skal gå i nul.

Varde Kommune ejer den gamle bunker, der danner udgangspunkt for museet i klitterne yderst mod vest, og blandt andet derfor skulle byrådet konfirmere, at afskrivningen går fra 30 til 50 år.

- Tirpitz begyndte med en værdi på 102 millioner kroner og med en afskrivning på 30 år, bliver det over tre millioner kroner om året, og dermed hele vores husleje, siger direktør for Vardemuseerne Claus Kjeld Jensen og fortsætter:


Fonden, der har bygget museet, har også til formål at støtte driften af museet, via en konstruktion, hvor vi får en del af det huslejen tilbage,

Museumsdirektør Claus Kjeld Jensen


- Det var ikke meningen. Fonden, der har bygget museet, har også til formål at støtte driften af museet, via en konstruktion, hvor vi får en del af det huslejen tilbage.

Forlænget til 50 år

Selvom Tirpitz til sommer fylder fire år , har revisoren først fået øje på den lidt for hurtige afskrivning nu. Derfor blev lejeaftalen tirsdag forlænget til 50 år.

Ændrer I så straks afskrivningen af det kommende flygtningemuseum Flugt til 50 år?

- Med Flugt har vi valgt en anden konstruktion. Her er det et anpartsselskab der bygger. Så der får vi ingen fond, siger Claus Kjeld Jensen.

Fonden bag Tirpitz var et ønske fra A.P Møller Fonden, der var klart største giver bag Tirpitz, med 85 millioner kroner til museumsbygningen og 17 millioner kroner til udstillingerne.

Stor indvielse venter

Ved Flugt er der ikke én stor giver, men til gengæld mange mindre, danske og tyske, og ingen af giverne har ønsket en konstruktion med en fond.

Det kommende flygtningemuseum bliver bygget ved donationer fra rigtig mange sider, og ikke med én særligt stor donation, som de 85 millioner kroner fra AP Møller Fonden til Tirpitz. Dronning Margrethes fond har givet 100.000 kroner til Flugt, der nu er under opførelse, og som til forskel fra Tirpitz bliver ejet af et anpartsselskab, og ikke en fond. Her er dronningen for tre år siden på besøg på flygtningekirkegården i Oksbøl, og det er  museumsdirektør Claus K. Jensen, der taler. Arkivfoto: Chresten Bergh

Byggeriet af Flugt, Vardemuseernes kommende hit, skrider allerede godt frem og beregnet indvielse bliver til juni næste år.

På fem-års fødselsdagen for Tirpitz?

- Nej, vi planlægger med begyndelsen af juni.

Bliver dronningen inviteret igen?

- Vi inviterer ikke før vi har den endelige dato, men vi forventer endnu flere honoratiores denne gang, fordi museet har meget stor interesse også i Tyskland, siger Claus Kjeld Jensen.

Forlængelsen gik igennem byrådsmødet uden kommentarer. Måske fordi der med borgmester Erik Buhl ord bare er tale om sund fornuft.

- Bunkeren har i forvejen stået i snart 80 år- og det nye museum er begravet under sand, så mon ikke også det holder 50 år mere, sagde han.

Nordtyskland

Skole advarer mod ufo-panik