Annonce
Varde

Tirpitz og andre store museer kæmper for en bedre hjælpepakke

Museumsdirektør Claus K. Jensen ønsker en bedre hjælpepakke: - I er godt klar over, at der er nogle, der virkelig bløder? spørger han. Arkivfoto: Morten Nielsen
Hjælpepakkerne for museerne duer ikke, mener Vardemuseerne, der har fået støtte til sit budskab af 11 andre store museer. Ønsket er i stedet samme ordning, som medierne har fået. Konservative vil gerne sikre en nødpulje til museer, mens Socialdemokratiet minder om, at der er hård kamp om statens milliarder i øjeblikket.
Annonce

Blåvand/Varde: Jo længere coronakrisen varer, jo flere millioner mister Vardemuseerne, hvis flagskib er Tirpitz i Blåvand. Det er så alvorligt, at der er brug for en bedre hjælpepakke, mener museumsdirektør Claus K. Jensen.

Vardemuseerne har haft adgang til de generelle hjælpepakker fra begyndelsen, fordi entréindtægterne på Tirpitz er så store, at museet kun får dækket en mindre del af omsætningen af offentlige tilskud. Men det er pakker, der kræver et stort bureaukrati og for Vardemuseernes vedkommende kun giver adgang til at få dækket 30-40 procent af tabet, forklarer han. Desuden er museet nødt til at hjemsende medarbejderne, så de ikke eksempelvis kan bruge tiden på at lave undervisningsmateriale.

Indtil i tirsdags var der andre museer, der slet ikke blev kompenseret:

- I tirsdags rettede man så en fejl, så man sikrede, at den dårlige ordning kom til at gælde for alle. Men det løste ikke det store problem: At jo større tab, du lider i den her krise, jo mindre kompensation får du, siger Claus K. Jensen.

Appel fra museerne

  • Udover Vardemuseerne står følgende bag appellen om en anden og bedre hjælpepakke til museerne: ARoS, Louisiana, Moesgaard Museum, Den Gamle By, De Danske Kongers Kronologiske Samling, Skagens Kunstmuseer, Designmuseum Danmark, M/S Museet for Søfart, Ringkøbing-Skjern Museum, Kvindemuseet og Arbejdermuseet.
  • Claus K. Jensen oplyser, at Vardemuseerne har mistet 2,5 millioner i tabte entreindtægter på Tirpitz til og med påsken.
  • Hvis det er nødvendigt at holde lukket helt til juni, så bliver tabet på 7 millioner kroner.
  • I første omgang sparer han på nye udstillinger til Tirpitz og Nymindegab Museum for at dække indtægtstabet.
  • Det kan komme på tale at skulle låne penge, som så må afdrages de næste mange år.
Annonce

En aftale som medierne

Det skyldes, at museerne ikke bliver kompenseret for indtægtstab, og det er netop nu her fra påsketid, at indtægterne begynder at komme.

Derfor rettede Vardemuseerne henvendelse til 11 andre store museer for at komme med en fælles appel om at få en aftale ligesom medierne, og det var der fuld opbakning til.

Aftalen for medierne er, at de kan få dækket 60-80 procent af omsætningstabet, hvis de ikke gør brug af andre hjælpepakker. Det samme ønsker museerne.

Annonce

K er for en nødpulje

Birgitte Bergman, der er kulturordfører for Konservative, er enig i, at der er brug for mere hjælp til museerne.

- Det er rigtig vigtig for mig, at vi holder hånden under vores kulturarv, og at vi ikke ser ind i en kulturfattig fremtid, siger hun.

Hun erklærer sig også "møghamrende utålmodig" i forhold til at få lavet en aftale, så museerne kan få mere hjælp. Men det er nu ikke samme ordning som Claus K. Jensen, hun går ind for. Hun synes stadig, at museerne skal kunne benytte sig af de nuværende hjælpepakke, og så skal der ifølge hende laves en nødpulje, der kan dække en del af de tab, som museerne lider.

- Vi moser på, og vi er meget enige i et bredt ordførerfelt.

Annonce

Der skal være råd til det

Tonerne fra regeringspartiet er noget anderledes.

- Vi er ikke færdige med at forhandle, og jeg ved ikke hvor vi lander henne, siger kulturordfører Jan Johansen (S).

- Der ligger nogle pakker, som nogle af dem kan benytte sig af, og det, siger de så, ikke er nok. Jeg kan kun sige, at det har jeg lyttet til. Jeg ved godt, der er et problem, men som jeg siger: Der er nogle, der skal betale regningen i sidste ende. Det er dig og mig blandt andet. Vi skal jo finde pengene et eller andet sted.

I modsætning til Birgitte Bergman er han ikke utålmodig. Han vil hellere finde den rigtige løsning end en hurtig løsning.

- Og det er klart, at der også er et økonomisk ansvar bag ved det her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Danmark

Få overblikket: Må man ikke længere invitere 12 familiemedlemmer til 50-års fødselsdag?

Annonce