Annonce
Esbjerg

Tjæreborg tager skraldet

I 2020 skal landets kommuner genanvende halvdelen af deres husholdningsaffald. Det har de længe nået i Tjæreborg, hvor et forsøg har afsløret, at byen bebos af Danmarks største affaldsdukse.

TJÆREBORG: Mens landet debatterer 2025-planen, så har Tjæreborg i al ubemærkethed indfriet et nationalt 2020-mål for de danske kommuner. Nemlig at genanvende halvdelen af husholdningsaffaldet. Flere af husstandene i Tjæreborg har endda trumfet målet og nået en genanvendelsesprocent på over 55 procent. Det er sket i forbindelse med det etårige forsøg: Tjæreborg - vejen til 50 procent genanvendelse.

Regeringens mål er genanvendelse af 50 procent af husholdningsaffaldet. I dag ligger genanvendelsesprocenten på landsplan på cirka 22 procent, for Esbjergs vedkommende 38 procent.

Organisk affald udgør 20-25 procent af alt det, husholdningerne smider ud. Uden det organiske affald er det ikke muligt at nå det overordnede genanvendelsesmål.

Tjæreborgenserne var specielt udvalgt til forsøget.

Esbjerg Kommune har udpeget Tjæreborg som energiby med fokus på bæredygtighed. Og tidligere, i 2014, lykkedes det 69 husstande i byen at nedbringe deres affaldsmængde med 30 procent på bare otte uger.

Plan- & Miljøudvalgsformand John Snedker (S) er ikke sen til at hylde borgerne i byen for at udstikke retningen for andre, når de gælder klimavenlighed, mens Teknik & Byggeudvalgsformand Anders Kronborg (S), varsler, at affaldsduksene i Tjæreborgs indsats kun er begyndelsen:

- Nu venter en evaluering af projektet og drøftelse af resultaterne, hvor vi i Teknik & Byggeudvalget skal finde ud af, hvilken affaldsløsning, der skal gøre sig gældende for hele kommunen, når det kommer til indsamling af madaffald. Det bliver en spændende proces, og vi glæder os til at komme i gang.

Annonce

Baggrund

Regeringen har sat målet om 50 procent genanvendelse af husholdningsaffaldet i 2020.


  • I dag er genanvendelsesprocenten 38 procent i Esbjerg Kommune. Madaffald udgør 45 procent af restaffaldet eller ca. 25-30 procent af den samlede mængde affald fra husholdninger.

  • Forsøget er blevet bakket op af Miljøstyrelsen med cirka en million kroner. Resultaterne fra forsøget bliver tilgængeligt for andre kommuner i en videnbank.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce