x
Annonce
Esbjerg

Tjæreborgs naturperle har fået sit navn

Området er i dag et rekreativt område med søer og stier, men størstedelen af arealet er bortforpagtet til landbrugsdrift. Hele området er omfattet af en lokalplan, som foreskriver, at det på sigt skal blive til et grønt rekreativt område i Tjæreborg. Foto: Esbjerg Kommune
Vil du give din mening til kende om udviklingen af det store naturområde ved den gamle fiskepark i Tjæreborg, er det nu. Lokalrådet og Esbjerg Kommunes fælles masterplan er på vej i høring.

Esbjerg: Tjæreborg Søerne, Tjæreborgs Grønne Oase, Åndehullet Tjæreborg. Der har været flere navne i spil til det store naturområde omkring Tjæreborgs gamle fiskepark, men efter en konkurrence på Facebook og en votering hos Stednavneudvalget ved Københavns Universitet, er valget faldet på Tjæreborg Gamle Grusgrave.

- Jeg er personligt rigtig glad for navnet. Jeg havde frygtet, vi ville ende med et eller andet fancy såsom Tjæreborg Sea Resort, som ingen alligevel ville ende med at bruge. Det kan godt være, at ordet grusgrav ikke umiddelbart har en lukrativ klang, men jeg synes, det er et fint navn til et fint område, siger formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (S).

Med dåben veloverstået er man nu klar til at sende den strategiske masterplan i høring. Planen dækker et område, der strækker sig fra Tradsborgvej i nord til Hulvej i syd, og mellem Nordre Strandvej mod vest og Ejlif Krogagers Vej i øst. Der er tale om et naturareal på i alt 29 hektar.

Arbejdet med planen blev igangsat af byrådet i marts, og planen tager afsæt i lokalplanen for området og et offentligt dialogmøde, hvor blandt andet skolen, børnehaven og de lokale dagplejemødre er blevet bedt om at byde ind.

Annonce

Baggrund

Esbjerg Kommune købte naturområdet ved den gamle grusgrav i 2014, og i dag er den 29,5 hektar store grund delt i to. Store dele af arealet er bortforpagtet til landbrugsdrift, mens resten fungerer som et rekreativt område med søer og stier. Fælles for hele arealet er dog, at det er omfattet af en lokalplan, der fastslår, at det på sigt skal blive til ét stort rekreativt område, hvor tjæreborgenserne kan boltre sig med motion, leg og lystfiskeri.

Shelters og legeplads

Målet med masterplanen er at omdanne det gamle grusgravsområde til en landskabspark, hvor kulturspor og natur blandes. Man vil blandt andet etablere toiletfaciliteter, en legeplads, et udkigstårn, flere handicapvenlige stier, shelters og en hundeskov.

Finansieringen vil man søge hjælp til hos fonde. Der medfølger dog også en kommunal anlægssum på 5,4 millioner kroner, som man i Teknik & Byggeudvalget vil forsøge at finde, når man til efteråret går i gang med at lægge den kommunale budget-kabale.

- Vi har mange anlægsprojekter på tegnebrættet, så det er ikke sikkert, at vi finder pengene inden for næste års budget. Heldigvis er der tale om en langsigtet plan, og vi har en del ledige anlægskroner ude i fremtiden, så jeg anser det absolut ikke som værende urealistisk, at vi inden for en kortere årrække kan komme i gang med at udvikle området, siger Søren Heide Lambertsen, der gerne vil benytte anledningen til at rose det lokale engagement.

- Vores samarbejde med Tjæreborg har været virkelig godt og konstruktivt. Der har generelt været stor opbakning til processen. Det har været en fornøjelse, siger udvalgsformanden.

Den strategiske masterplan for Tjæreborg Gamle Grusgrave mangler nu den sidste godkendelse fra Esbjerg Byråd inden der venter otte ugers offentlig høring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce