Annonce
Sønderborg

To års ventetid slut: Folk med nedsat funktionsevne åbner gårdbutik

Der var masser af forventninger hos brugerne til den nye gårdbutik på SAABU Naturværksted. Foto: Timo Battefeld

Det beskyttede naturværksted SAABU åbnede fredag en ny gårdbutik i Guderup med salg af lokale produkter. Efter mere end to års forberedelse og med politiske stridigheder er faciliteterne nu på plads.

Guderup: - Det er en fornøjelse at kunne åbne butikken, det er fedt at få det i mål efter så lang tid, siger Peter Westergaard Sørensen, leder hos SAABU Naturværksted.

Fredag formiddag var der reception for åbningen af gårdbutikken i Sjellerup, og både medarbejdere på det beskyttede værksted, brugere og repræsentanter for Sønderborg Kommune var med til arrangementet.

- Det har været lidt af en rutsjetur at arbejde med projektet igennem mere end to år, så jeg er glad i dag, fortæller Peter Westergaard Sørensen, som har været ansat på stedet siden 2015.

Jeg håber, at der bliver et stort salg.

Alice Jeppesen, bruger af SAABU Naturværksted

Salg af lokal produktion

SAABU Natur i Sjellerup, også kaldet Naturværkstedet, er indrettet i en tidligere landejendom på Bækvej 10 nord for Guderup.Stedet har eksisteret siden 1990 og beskæftiger omkring 35 borgere med nedsat funktionsevne med dyrehold, pileproduktion, vedligehold af naturarealer og bygninger, honningproduktion og kreative produktioner.

Gårdbutikkens åbningstid er i hverdagene mandag-fredag kl. 09-14.

Peter Westergaard Sørensen (i baggrunden) er glad for, at det er lykkedes at få gårdbutikken i gang. Foto: Timo Battefeld

Politisk strid

For to år siden fik han ideen om, at værkstedets høst og produktion af honning, gelé og marmelade på grunden også skulle sælges for offentligheden. 1 mio. kr. har det kostet at indrette faciliteterne til et nyt køkken og en butik efter en bevilling fra Socialudvalget.

- Der har været meget fokus omkring håndteringen af hygiejne af salgsprodukterne, og det er der helt styr på i dag, siger Peter Westergaard Sørensen.

I efteråret 2017 blev netop spørgsmålet om hygiejne et politisk spørgsmål i byrådet, hvor Peter Jørgensen (V), daværende næstformand i Socialudvalget, spurgte, om der var grundlag for salg og tjek på fødevaresikkerheden.

- Er der et kundegrundlag? Stedet ligger ret afsides. Hvordan vil man sikre hygiejnen? Vi skulle jo nødig, at nogen bliver syge efter at have købt et produkt, spurgte han i udvalget september 2017.

Peter Westergaard Sørensen afviste dengang problemer med hygiejne, og at projektet vil blive en konkurrent til øvrige gårdbutikker på Als. Naturværkstedets gårdbutik skal primært sælge til turister, der overnatter på naturværkstedets nye bålhytte med shelter, eller som færdes på de nærliggende ride- og vandrestier.

- Desuden har naturværkstedet allerede i dag salg af honning, blandt andet i Brugsen i Hørup, forklarede han.

Der er forskellige typer honning, marmelader, geleer, syltede produkter og most til salg. Råvarerne, der anvendes, er hovedsagelig fra SAABU Naturværksteds egen jord. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Glade for åbning

Blandt de nye butiksmedarbejdere er Alice Jeppesen, som har været tilknyttet naturværkstedet i et års tid.

- Jeg glæder mig til at begynde i butikken, og der bliver nok at lave for os, siger hun.

Sidste år var hun med til at hjælpe med blandt andet produktionen af honning, og området har også frugttræer og pilefletning blandt aktiviteterne, som kan sælges som produkter.

- Jeg synes, at det er en god idé, og jeg håber, at der bliver et stort salg, siger hun.

Alice Jeppesen (th.) og veninden Sandra Larsen (tv.) ser frem til at arbejde i butikken. Foto: Timo Battefeld
Fra jord til bord er et motto, som efterleves på SAABU Naturværksted. Foto: Timo Battefeld
Der var mange fremmødte til åbningsreceptionen af den nye gårdbutik. Foto: Timo Battefeld
1 mio. kr. har det kostet at indrette køkken og butik. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce