Annonce
Vejen

To brødre for retten: Udnyttede svage bekendtes NemID til at optage kviklån

Den omfattende bedragerisag har allerede været behandlet i Landsretten i flere dage med afhøringer af vidner. Der ventes at falde dom i sagen onsdag eller torsdag. Foto: Søren Dippel
To mænd på henholdsvis 23 og 27 år har over to år sammen eller i ledtog med andre begået databedragerier på stribe. Svage bekendtes NemID blev misbrugt til at optage kviklån.

Vejen Kommune: Med det efterhånden blomstrende marked for kviklån, kan det være en smal sag at skaffe sig et større pengebeløb i en fart. Den slags kan snildt klares på lovlig vis med et NemID-nøglekort fra en computer.

At det kan foregå så nemt, har tilsyneladende været for stor en fristelse for to mænd på henholdsvis 23 år og 27 år, som her bopæl i to byer i Vejen Kommune, og som er blevet tiltalt i en omfattende sag om flere bedragerier.

Begge er tidligere blevet idømt fængselsstraffe ved Retten i Esbjerg, men sagen blevet anket til Vestre Landsret, hvor der ventes af falde dom i denne uge.

De tiltalte er brødre og har over to år i 2016 og 2017 sammen eller i ledtog med andre begået databedragerier på stribe.

Det er foregået ved, at de har lokket eller presset svage personer i deres bekendtskabskreds til at optage kviklån. Den del af bedragerierne er foregået hos den ene af brødrene, som har sørget for det praktiske via sine computere. Her har brødrene benyttet sig af de svage personers NemID og andre personlige oplysninger også til at købe elektronik og mobiltelefoner i telebutikker i Syd- og Sønderjylland.

Annonce

Fængselsstraffe

De to brødre er tidligere blevet dømt ved Retten i Esbjerg.

Her blev den ene af brødrene idømt fængsel i et år og seks måneder og en betinget udvisning med to års prøvetid.

Dommen blev anket til frifindelse, ligesom anklagemyndigheden ankede til skærpelse herunder en ubetinget udvisning med prøvetid på to år.

Den anden af brødrene blev idømt fængsel i et år og en betinget udvisning med prøvetid på to år.

Dommen er blevet anket af anklagemyndigheden til skærpelse herunder ubetinget udvisning.

Klækkelige erstatningskrav

De to brødre er således dømt til at betale Express Bank henholdsvis 150.000 og 100.000 kroner i erstatning. Men andre kviklånsudbydere har også holdt for med betragtelige beløb.

En del af pengene blev overført til den ene af brødrenes samlevers konto. Også de forskellige indkøb af elektronik er foregået via lån i telebutikker, hvorefter tingene er blevet solgt videre.

Den ene af brødrene havde til opgave at få lånene ”til at gå væk”, som det blev beskrevet for ofrene. Men i den virkelige verden har dette vist sig ikke at være helt så nemt som at optage lånene.

Brødrene er kommet til Danmark fra Serbien. Den ene har to børn født i Serbien, hvoraf det ene er familiesammenført til Danmark. Mister han sin opholdstilladelse, er barnets ophold knyttet til faderens.

Den omfattende sag har allerede været behandlet i Landsretten i flere dage med afhøringer af vidner. Der ventes at falde dom i sagen onsdag eller torsdag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce