Annonce
Billund

To byrådskandidater diskuterer busser til landsbyer: - Jeg vil gerne lige se, hvor man finder pengene

For første gang går Brian Nissen (S) efter en plads i byrådet. Hvis det lykkes ham at blive valgt, vil han især have fokus på skoleområdet, og så vil han fortsætte kampen for at få en ungdomsklub til Filskov. Foto: Alex Hermann.
- Vi skal have bedre busforbindelse til oplandsbyerne, mener Filskovs S-kandidat. - Det er frygtelig dyrt, og ingen gider køre med dem, svarer byens V-kandidat.

Filskov: Der bliver øget konkurrence om stemmerne i Filskov, når der den 16. november er kommunalvalg. Ved seneste valg støvsugede den daværende minkavler Robert Terkelsen (V) stort set lokalsamfundet, hvor mere end hver anden vælger satte deres kryds ud for netop hans navn. Ved den lejlighed havde han ingen lokal modstand fra kommunens næststørste parti, Socialdemokratiet, men det ændrer sig denne gang, hvor Brian Nissen (S) vil gå efter at give ham kamp til stregen.

Det er første gang, at den 46-årige faglige medarbejder hos 3F går efter at komme i byrådet. Han håber, at vælgerne giver ham en plads i byrådet – og så håber han i øvrigt, at han kan komme til at følges med Robert Terkelsen.

- Jeg er ikke ude på at vælte Robert, og jeg håber da for byen, at vi begge kan komme ind. Men jeg håber på, at jeg kan hente stemmer bredere end bare i Filskov, siger Brian Nissen.

Annonce

Udfordringer på voksenområdet

Det er en erfaren modstander, Brian Nissen stiller op mod i hjembyen Filskov. I 16 år har Robert Terkelsen siddet i byrådet, og han er aktuelt formand for kommunens voksenudvalg. Det kan mærkes, når han bliver spurgt, hvilke politiske emner der står øverst i hans valgprogram: Det gør handicap- og psykiatriområdet.

- På det område har vi altså nogle udfordringer. Vi får stigende udgifter, men vi får ikke flere penge ind i den anden ende. Så enten skal vi hele tiden spare, eller også skal vi flytte penge fra de ældre til handicapområdet, hvor der ikke kan spares, siger Robert Terkelsen, som ikke mener, at den rigtige løsning på det problem vil være et ”send flere penge”-råb i retning af Christiansborg. Der findes andre gode løsninger, mener han.

- Så må vi prøve at undgå at bruge flere penge på ældreområdet ved at bruge mere velfærdsteknologi. Ellers må vi tage fat i de grimme værktøjer, som ingen kan lide at snakke om. Det er effektiviseringer, som vi alle sammen godt ved, hvad betyder, men som ingen tør snakke om i en valgkamp. Det er lidt blåøjet at sige, at man ikke vil den slags, for sådan er realiteterne, siger Robert Terkelsen, der så sent som i år har været tvunget til, som formand for voksenudvalget, at stå på mål for en upopulær beslutning, da plejecentret Engbo i Stenderup-Krogager blev lukket.

Brian Nissen

 • 47 år.
 • Har bortset fra en kort afstikker til Grindsted altid boet i Filskov.
 • Arbejder som daglig medarbejder hos 3F Varde-Billund inden for industriområdet.
 • Var i 18 år ansat i Billund Lufthavn, hvor han til slut var fællestillidsmand for alle lufthavnens ansatte.
 • Gift med Anja, der er dagplejer.
 • Har tre sønner på 18, 16 og 14 år.
 • Stiller for første gang op til et valg, når han er på stemmesedlen for Socialdemokratiet.

Men selvom beslutningen var upopulær og i den kategori, som Robert Terkelsen kalder træls, mener han stadig, den var rigtig.

- At vi lukkede Engbo har betydet, at de øvrige plejecentre får 22.500 kroner mere pr. beboer om året, så vi har hævet kvaliteten. Men det glemmer man i den her snak. Alternativet havde været at skære så meget, at der måske var 10.000 kroner mindre pr. beboer om året. Havde vi ikke gjort det (lukket Engbo, red.), ville det være gået ud over de andre beboere på de andre centre og de medarbejdere, der var blevet presset mere, fordi der blev skåret, siger han.

Annonce

Træls beslutning

Fra den modsatte side af bordet skynder Brian Nissen sig at indskyde, at han, som aktuelt ikke er medlem af byrådet, ikke har det samme indblik i den konkrete sag.

Den kollektive trafik skal styrkes i yderområderne, mener Brian Nissen (S). Et forslag, som Robert Terkelsen (V) er lidt lunken over for. Han ved, at kollektiv trafik er meget dyrt, og at busserne mange gange kører med meget få passagerer. Foto: Alex Hermann.

- Når man står udefra og kigger på det, kommer det til at se mærkeligt ud, at man lukker sådan et plejehjem, så de ældre, der bor i byen, pludselig skal til en anden by og måske have en omgangskreds der. Men jeg har ikke den fulde indsigt i den sag, og der er selvfølgelig nogle økonomiske mekanismer, der skal overholdes. Så bliver man nogle gange nødt til at træffe nogle hårde beslutninger, siger Brian Nissen og anerkender dermed, at lokalpolitikere ind imellem må træffe nogle beslutninger, som ikke nødvendigvis er lige populære alle steder.

- Det var da en træls beslutning, men når man har valgt den fritidsfornøjelse at være politiker, er det ikke altid bare at klippe en rød snor. Engang imellem skal der tages hårde beslutninger, siger Robert Terkelsen.

Annonce

Fuld fokus på skoleområdet

Brian Nissen har gennem de seneste syv år været bestyrelsesformand for Filskov Friskole. Skoleområdet er et område, der ligger ham nært og som vil have hans fulde fokus, hvis han bliver valgt.

- De børn, der har det svært, vil jeg gerne hjælpe. Jeg vil gerne have, at vi har nogle værktøjer, og at lærerne er uddannede til at håndtere børn med ordblindhed og diagnoser. Vi skal følge udviklingen, så vi hele tiden efteruddanner, så personalet er klædt godt på til opgaven. Hvis vi først i 8. klasse finder ud af, at en elev er ordblind, er meget grundlæggende gået tabt, for det lærer man mellem 0. og 3. klasse. Så det gælder om at komme i gang så tidligt som muligt, siger Brian Nissen.

Når talen falder på skoleområdet, er det næsten umuligt at styre uden om Stenderup. Her er den lokale skole, som efterhånden er nede på et elevtal på omkring 60. Debatten om en mulig lukning vil derfor ikke dø.

Robert Terkelsen

 • 58 år.
 • Har altid boet i Filskov.
 • Arbejdede som minkavler, indtil erhvervet for et år siden blev nedlagt. Arbejder nu hos Billund VVS.
 • Gift med Bodil, der er ansat hos garnbutikken Cirkeline i Grindsted.
 • Har to børn på 24 og 27 år.
 • Blev for første gang valgt til kommunalbestyrelsen i 2005. Er i indeværende periode formand for voksenudvalget.

- Så længe vi kan, skal vi beholde Stenderup Skole, for hvis den lukker, kan det have den konsekvens, at hele landsbyen dør, siger Brian Nissen, der hellere vil fokusere på at øge tilflytningen i området.

- Når man har valgt at have en øget fokus på bosætning, skal man i hvert fald ikke fjerne skolen, for det vil lukke landsbyen, siger han.

Annonce

Børn kan rykkes til Stenderup

Men kan en kommunal folkeskole ikke bliver for lille?

- Det kan den godt, men jeg ved ikke, hvor meget der skal til. Den må ikke blive så lille, at det går ud over forældre og børn, at der partout skal være en skole, siger Robert Terkelsen.

Men Stenderup Skole behøver slet ikke være lille, konstaterer Brian Nissen. Der er nemlig ikke længere fra Grindsted til Stenderup, end der er fra Stenderup til Grindsted.

- Når man kan flytte børn fra Stenderup til Grindsted, kan man vel også flytte noget den anden vej. Måske kan man hjælpe yderområderne ved at flytte nogle ting derud, i stedet for at det hele skal være i samlet i enten Billund eller Grindsted, siger Brian Nissen og foreslår, at eksempelvis specialklasser kunne have hjemme i Stenderup.

Annonce

Mere offentlig transport

Både Brian Nissen og Robert Terkelsen har så godt som altid boet i Filskov, og det har de ingen planer om at ændre på. Men for den socialdemokratiske kandidat er det ærgerligt at konstatere, hvordan det gennem årene er blevet sværere at være mobil, hvis man bor i et yderområde. Han ser derfor gerne en øget fokus på den kollektive trafik.

- Nu har de lavet flextrafik, hvilket er et godt skridt på vejen, men jeg synes ikke, at det er optimalt, siger Brian Nissen, der gerne så kommunen blive bundet bedre sammen af bedre busforbindelser. Her er Robert Terkelsen lidt mere tøvende.

Når man har valgt den fritidsfornøjelse at være politiker, er det ikke altid bare at klippe en rød snor. Engang imellem skal der tages hårde beslutninger.

Robert Terkelsen (V)

- Jeg vil også frygtelig gerne have flere busser, men for det første er det frygteligt dyrt, og for det andet er der ingen, der gider køre med dem, siger han.

- Jeg siger ikke, at der skal køre busser hver time, men jeg synes i hvert fald, at der mangler en sen busafgang, så de unge har mulighed for at hænge ud med kammeraterne om aftenen og efterfølgende hoppe på en bus og komme hjem. Når man vil have gang i så mange fritidsaktiviteter, er det mærkeligt, at man centraliserer meget af det, mens mange herudefra ikke har mulighed for at benytte det, siger Brian Nissen.

På modsatte side af bordet er Robert Terkelsen småskeptisk. Han ved fra sine mange år i byrådet, hvad det koster at etablere offentlig trafik.

- Hvis behovet er der, er det helt fint med mig, for jeg vil også gerne have mulighed for at komme rundt. Men vi ser mange gange, at de busser, som ikke kører med skolebørn, ikke har ret mange folk med sig. Jeg kan ikke sige, at jeg vil stemme imod det, men jeg vil gerne lige se, hvor man finder pengene, siger han.

Annonce

Kæmper for en ungdomsklub

Mens mange aktiviteter for unge er samlet i kommunens to større byer, er der mindre af slagsen i oplandsbyerne. Men det vil Brian Nissen meget gerne ændre på. Faktisk har han allerede forsøgt – men uden held.

Når man kan flytte børn fra Stenderup til Grindsted, kan man vel også flytte noget den anden vej. Måske kan man hjælpe yderområderne ved at flytte nogle ting derud i stedet for, at det hele skal være i samlet i enten Billund eller Grindsted.

Brian Nissen (S)

- Vi vil utrolig gerne have en ungdomsklub til byen, for vi synes, at der er et grundlag for det. Vi får snart en ny bygning, hvor der er de rette faciliteter, og når man hører, at ungdomsklubben i Billund har svært ved at få de unge til at komme, virker det mærkeligt, at det ikke kan lade sig gøre med en ungdomsklub i en lille by, hvor folk brænder for det, siger Brian Nissen.

Hans forslag gør Robert Terkelsen nysgerrig:

- Hvilken slags ungdomsklub tænker du på? Forestiller du dig, at der skal komme en fra ungdomsklubben og være her, når der er åbent?, spørger han.

Det behøver dog ikke være tilfældet, lyder svaret.

- Vi vil gerne ind under den kommunale ungdomsklub, så der er mulighed for sparring, men det skal være vores egne frivillige, som står for det. Vi vil bare gerne have foden indenfor, så skal vi nok, som vi er vant til i Filskov, køre det meste frivilligt, siger Brian Nissen.

Endnu er det ikke lykkedes ham at komme i mål med sit ønske, men han vil fortsætte med at kæmpe for den idé. Det vil alt andet lige blive lettere, hvis han den 16. november bliver valgt til byrådet.

JydskeVestkysten på tur i kommunen

Op til kommunalvalget den 16. november drager JydskeVestkysten ud i kommunens byer for at snakke med nogle af de lokale kandidater om, hvad der er på spil for de næste fire år i lige netop deres by.

Denne gang er vi i Filskov.

Annonce
Billund For abonnenter

22-årig sendte i adskillige tilfælde nøgenbilleder og krænkende videoer til mindreårige drenge

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Billund

Der graves i søen: Nu vil der være vand selv i de tørre somre

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce