Annonce
Billund

To byrådskandidater har klart fokus på deres egen by: - Vi er allesammen sognerådspolitikere

Frivillighed er omdrejningspunktet i et lokalsamfund, og kommunen skal være bed til at understøtte de frivillige - eller sige fra i tide, hvis de er på vej den gale vej. Det mener Frits Simmelsgaard Kristensen (KD) og Jørn Poulsen (V), der begge håber at kunne repræsentere Vorbasse i byrådet i de kommende fire år. Foto: Alex Hermann.
Det er ikke nogen skam at stå ved, at man er sognerådspolitiker. Det mener to af de lokale byrådskandidater fra Vorbasse. For selvom de, hvis de bliver en del af byrådet i de kommende fire år, skal repræsentere hele kommunen, vil de først og fremmest have fokus på det lokalområde, hvor de er valgt.

Vorbasse: Det er ekstremt vigtigt for et lokalsamfund som Vorbasse, at byen bliver repræsenteret i det kommende byråd. Det er to af byens lokale kandidater helt enige om.

Jørn Poulsen (V) har nu i otte år været medlem af byrådet, og for ham var det netop vigtigheden af, at hans lokalsamfund skal være repræsenteret, der i sin tid fik ham til at sige ja til at stille op til byrådet.

- Hvis jeg sidder som borger, og der er politikere, der repræsenterer Vorbasse, ville jeg da se det som min adgang, hvis der er nogle ting, jeg vil gøre opmærksom på, siger Jørn Poulsen, der får opbakning til det synspunkt fra en af sine konkurrenter til det kommende valg:

Annonce

- Det er vigtigt, at der er en lokal repræsentation i byrådet, siger Frits Simmelsgaard Kristensen (KD).

Det lyder næsten som om, I vil være sognerådspolitikere i byrådet?

- Det er vi alle sammen, og det står jeg gerne ved. Der sidder mange andre, som bestemt ikke vil have det prædikat, men det er sådan, vi alle sammen er. Vi repræsenterer hele kommunen, men når alt kommer til alt, er vi os selv nærmest, siger Jørn Poulsen.

Også det synspunkt bakker Frits Simmelsgaard Kristensen op om.

- For mig er sognerådspolitiker ikke et skældsord. Det er noget, vi skal være klar over, at vi alle sammen er i en eller anden udstrækning, siger han.

Nej til kunstgræs gør ondt

Frits Simmelsgaard Kristensen har i 20 år været medlem af Venstre, som han også har repræsenteret i byrådet. Det var faktisk ham, der for otte år siden overtalte Jørn Poulsen til at stille op byrådet, og her er Jørn Poulsen for nylig blevet en del af et budgetforlig, der ikke vækker udelt begejstring i Vorbasse.

JydskeVestkysten på tur i kommunen

 • Op til kommunalvalget den 21. november drager JydskeVestkysten ud i kommunens syv byer for at snakke med nogle af de lokale kandidater om, hvad der er på spil for de næste fire år i lige netop deres by.
 • Denne gang er vi i Vorbasse.

Selvom Jørn Poulsen bakker op om sit partis linje og derfor har lagt stemmer til budgettet, er der især et punkt, der generer ham.

- Når et flertal vælger at skyde en kunstgræsbane i Vorbasse ned, gør det utrolig ondt på mig, fordi jeg i det daglige sidder og arbejder med de folk, som har brugt fire-fem år på at nå hertil, hvorefter nogle mennesker i et koldt lokale beslutter sig for, at vi ikke skal have sådan en bane, fordi det koster 100.000 kroner i drift.

Men du stemte alligevel for budgettet?

- Jeg kan ikke stemme for alt det andet i budgettet og så ikke stemme for lige denne del. Sådan er politik også. Nogle vil så sige, at tingene er topstyrede, men det er altså sådan, det fungerer, siger Jørn Poulsen.

Frits Simmelsgaard Kristensen er enig med sin modkandidat i, at forløbet omkring afvisningen af en kunstgræsbane i Vorbasse ikke har været kønt. Han ser gerne, at kommunen er dygtigere til at vejlede de frivillige kræfter i et sådant forløb.

- Som politiker skal man påtage sig det ansvar, det er at prioritere, hvad vi vil. Det er vigtigt, at borgerne har forståelse for, at fordi noget er opstået som en frivillig idé, er det ikke sikkert, at det er det, kommunen gerne vil. Men der skal som udgangspunkt være en positiv tilgang til de frivillige initiativer, siger han.

Annonce

En anden talerstol

Hvor Frits Simmelsgaard Kristensen i sine tidligere 12 år i byrådet har været en del af en stor gruppe, bliver han denne gang, hvis han altså bliver valgt, en enmandshær uden partifæller. Det vil komme til at påvirke hans måde at være politiker, selvom han fortsat vil have stor fokus på sit lokalområde.

Jørn Poulsen

 • 55 år.
 • Stammer fra Lindknud. Flyttede til Vorbasse i 1996.
 • Gift med Dorte Madsen. Sammen har de to børn på 24 og 26 år, som begge er flyttet hjemmefra.
 • Arbejder som planlægger hos Lego og har gjort det i seks år. Har tidligere været beskæftiget med import og salg af fyrværkeri.
 • Er formand for Vorbasse Lokalråd og desuden aktiv i sit lokalsamfund i andre sammenhænge.
 • Har i de seneste to perioder repræsenteret Venstre i Billund Byråd.

- Jeg får en lidt anden talerstol. Bliver jeg valgt ind, skal jeg føre ordet på alle områder, og så bliver jeg mindre sognerådspolitiker, end jeg nok har været i de tre andre perioder, jeg har haft, siger Frits Simmelsgaard Kristensen og nævner som sine mærkesager de tre F’er: Familie, frihed og fællesskab. Det dækker blandt andet over, at han gerne vil gøre op med bureaukratiet.

- Jeg læste engang et citat fra en, som sagde, at frihed er godt, men kontrol er bedre. Jeg mener, vi skal den anden vej. Vi skal i højere grad sætte medarbejderne i kommunen mere fri. Kontrol skal vi kun have, hvis det er nødvendigt, siger Frits Simmelsgaard Kristensen, der gerne vil have stor fokus på de forhold, samfundets yngste bliver budt.

- Normeringerne i vores institutioner skal være rigtige, og jeg tænker, at de godt kunne være bedre, end de er i dag. Jeg går desuden meget ind for princippet om, at pengene skal følge barnet. Så hvis nogen gerne vil vælge hjemmepasning, skal det være en mulighed, siger han.

Annonce

Vil udvikle lokale genbrugspladser

Jørn Poulsen nævner som en mærkesag, at Billund Kommune skal have stor fokus på tilflytning og internationale borgere. Der skal være byggegrunde til salg i samtlige byer i kommunen, og da især Billund har mange internationale indbyggere, skal det være lettere for dem at orientere sig i samfundet. Derfor kan vi begynde med at lave kommunens hjemmeside på engelsk, mener han.

Frits Simmelsgaard Kristensen

 • 60 år.
 • Stammer fra Vestjylland, men har boet i Vorbasse siden 1984.
 • Gift med Ulla Kristensen. Sammen har de fire voksne sønner samt fem børnebørn.
 • Arbejder til daglig som sikkerhedsvagt hos Google i Taulov.
 • Har tidligere repræsenteret Venstre i tre perioder i Billund Byråd. Stiller nu op for Kristendemokraterne.
 • Formand for Vorbasse Udviklingsråd, medlem af lokalrådet.

Jørn Poulsen har selv været en aktiv spiller i arbejdet med at få etableret nærgenbrugsstationer i Vorbasse, Filskov og Sdr. Omme. De har haft meget fokus, og for den lokale Venstre-mand er det et kardinalpunkt, at de skal udvikles, så de kan blive en succes. Faktisk mener han, at nærgenbrugsstationerne har fået plastret mere negativ omtale på sig, end de er berettiget til.

- Når man vælger at tjekke, hvordan det går med at sortere affald i småt brandbart og tager en container fra hver af de små genbrugspladser, så kan man måske se, at folk ikke har sorteret rigtigt. Men man gør ikke det samme på pladserne i Grindsted og Billund. Jeg kan godt køre ind på genbrugspladsen i Billund klokken 7.30 og smide alt mit lort, hvor det passer mig, for der er ikke et øje, siger Jørn Poulsen, der gerne ser, at der på de tre nærgenbrugsstationer bliver mulighed for at aflevere endnu mere affald, end det er tilfældet i dag.

Hvis man flytter til Vorbasse, kan man få det hele. Det mener banneret, som hænger i Vorbasse Fritidscenter, i hvert fald. Om det er helt sandt, er der givetvis delte meninger om, men Frits Simmelsgaard Kristensen (KD) og Jørn Poulsen (V) vil i hvert fald arbejde for, at det bliver en realitet. Foto: Alex Hermann.

- Det er lidt svært at overbevise medarbejderne i Affald & Genbrug om, at vi godt kan have lidt flere affaldsfraktioner herude. De har lettere ved at pille noget fra os end ved at give los. Men jeg vil stadig skubbe på for, at der kan blive udbygget, siger Jørn Poulsen, der gerne ser, at de små genbrugsstationer i perioder kunne have bemanding – også selvom det så ville gå ud over åbningstiderne.

Annonce

Fuld fokus på landdistrikterne

Landdistrikterne skal styrkes og have fuld fokus. Så meget er Vorbasse-kandidaterne fra Venstre og Kristendemokraterne helt enige om. For hvis man ikke husker at have fuld fokus, ender det galt.

- I landdistrikterne bliver der arbejdet på en anden måde. I Billund og Grindsted skal man ikke tigge og bede på samme måde som os, fordi der i forvaltningen er et større fokus på de store byer. Vi havde da aldrig fået en krone til vores byfornyelse, hvis forvaltningen selv skulle have gjort forarbejdet, siger Jørn Poulsen, der har erfaring med vigtigheden af, at der i et lokalsamfund er engagerede kræfter, der tager initiativer.

For mig er sognerådspolitiker ikke et skældsord. Det er noget, vi skal være klar over, at vi alle sammen er i en eller anden udstrækning.

Frits Simmelsgaard Kristensen

- Hvis du har en by, hvor der ikke er frivillige, som tager initiativer og skaber udvikling, så sker der ingenting. For der sidder ikke nogen på rådhuset og siger, at de er lidt bagefter i Stenderup-Krogager eller Vorbasse og derfor skal have en hjælpende hånd, siger han.

Til det synspunkt får han opbakning fra sin tidligere partifælle. Det er nødvendigt, at folk selv er aktive i deres lokalsamfund, men det er også nødvendigt, at kommunen tør tage mere individuel stilling i de konkrete tilfælde, der måtte opstå.

- Alle, der har børn, har sikkert erfaret, at børnene ikke nødvendigvis skal behandles på samme måde, hvis de skal behandles lige godt. Det gælder også for lokalsamfundene. Det, der er godt for Filskov, er ikke nødvendigvis godt i Hejnsvig eller Sdr. Omme. Vi skal være bedre til at se de muligheder, der byder sig i de enkelte lokalsamfund, så det hele ikke bliver for rigidt og centraliseret, siger Frits Simmelsgaard Kristensen.

Annonce
Billund For abonnenter

Stramme regler tvang Niels og Nan til Flensborg: Nu er de tilbage med en drøm om det simple liv - og et ønske om hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce