Annonce
Sydjylland

To coronasmittede syddanskere er i kritisk tilstand

12 personer i Region Syddanmark er nu indlagt med coronavirus. To er på intensiv. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
To personer i Region Syddanmark er så syge af coronavirus, at de ligger på intensivafdeling. 12 er indlagt i regionen. På landsplan steg tallet onsdag til 129 indlagte.

Sag: Endnu en person i Region Syddanmark er indlagt på intensiv på grund af corona.

Det oplyser regionen onsdag over middag. Dermed er to nu på intensiv, og begge personer er i respirator. Onsdag var det samlede antal indlagte steget til 12. Tirsdag var der ti. Ingen af regionens borgere er døde.

Onsdag middag oplyste Sundhedsstyrelsen, at det samlede antal indlagte på landets sygehuse med coronavirus var steget fra 82 tirsdag til 129 onsdag. 24 er nu på intensiv. Tirsdag var der 18.

Fire døde

1.044 personer var onsdag formiddag smittede. Antallet af bekræftede smittede skal dog tages med forbehold, fordi det nu kun er alvorligt syge, som bliver testet for coronavirus. Det reelle antal smittede forventes derfor at være langt højere.

Fire er registreret som døde af Sundhedsstyrelsen. Det drejer som dødsfald, "der er registreret indenfor 60 dage efter påvist coronainfektion, men hvor den ikke nødvendigvis er den tilgrundliggende årsag til dødsfaldet".

Flere melder sig

Regionen forbereder sig samtidig på, at der bliver brug for flere personaleressourcer. I stil med andre regioner oprettede den derfor søndag en jobbank, hvor blandt andet sygeplejersker, læger, social- og sundhedsassistenter og pædagoger, kunne melde sig til at give en hånd, hvis udviklingen i coronasituationen kræver det.

Onsdag eftermiddag havde 1.351 personer meldt sig, deriblandt 217 medicinstuderende, 190 sygeplejestuderende og 108 læger.

HR-direktør Lene Borregaard oplyste, at regionen er ved at systematisere de mange data, som den har modtaget på meget kort tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce