Annonce
Erhverv

To danske jobbureauer indblandet i praktik-svindel: Et af dem er fra Kolding

Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
En af landbrugets mest benyttede ordninger for udenlandsk arbejdskraft har i flere år tiltrukket udlændinge på falske papirer. I Holstebro og Kolding er to firmaer indblandet i svindlen.

Kolding: To danske rekrutteringsfirmaer er indblandet i en ukrainsk politiefterforskning, der omhandler svindel med uddannelsesdokumenter med det formål at sende praktikanter til Danmark.

Det fremgår af en række dokumenter og lydoptagelser, som Fagbladet 3F er i besiddelse af.

På fem måneder købte en 26-årig ukrainsk mand, Myroslav, i 2019 og 2020 fem uddannelsesdokumenter fra fem forskellige ukrainske skoler i samarbejde med den ukrainske organisation Association of Development of Ukrainian Society for at afdække svindlen. Derved kom han til at fremstå som en landbrugsstuderende - et grundlæggende krav for at kunne komme til Danmark som landbrugspraktikant.

Annonce

To af dokumenterne blev fremskaffet gennem to danske bureauer Workadvice i Holstebro og Bixter i Kolding. Ifølge organisationen Association of Development of Ukrainian Society er de fabrikerede, men begge danske firmaer nægter, at have kendskab til, at det var falske dokumenter, de fik i hånden.

Købet af de fem uddannelsesdokumenter har ført til en ukrainsk politiefterforskning, som udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) to gange har orienteret Folketinget om. Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) har indført skærpet sagsbehandling på samme baggrund. På intet tidspunkt er de danske bureauers indblanding i svindlen dog blevet nævnt.

Velafprøvet metode

Rekrutteringsfirmaet Workadvice i Holstebro er det første, Myroslav, hvis efternavn er anonymiseret, lykkedes med at købe et dokument igennem.

“Det med uddannelsen kan ordnes i den nærmeste fremtid”, lyder det fra det danske firma Workadvice. Det sker ved mod betaling at lade sig indskrive på en ukrainsk landbrugsskole, og Workadvice henviser til en ukrainsk agent.

- Det kan gøres allerede næste uge, prisen er 800 dollars (5.000 kroner, red), siger en partner i Workadvice, Viktoria Pasichenko, i en samtale, som Fagbladet 3F har fået lydoptagelser fra.

På lydoptagelsen fortæller medarbejderen også, at man har gjort det flere gange, og at det er en velafprøvet metode, så der er “ingen grund til bekymring”.

26. august 2019 betaler Myroslav 5.000 kroner til en ukrainsk mellemmand for servicen. 27. august udstedes et uddannelsesdokument, hvori der blandt andet står, at Myroslav har modtaget 150 timers undervisning i “produktionsdyrs fysiologi og anatomi” og 112 timers undervisning i “genetik og avl”.

Mindre end én måned senere godkender den danske udlændingemyndighed Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) dokumentet: Den 24. september 2019 får Myroslav arbejdstilladelse til en kvægfarm i Sønderjylland. Her kan han begynde at arbejde ugen efter for 72 kroner i timen. Det fremgår af flere dokumenter, som Fagbladet 3F er i besiddelse af.

Annonce

Nægter kendskab til falske dokumenter

Workadvice nægter overfor Fagbladet 3F, at de kendte til, at det var tale om falske uddannelsesdokumenter. De har blot oplyst om, hvordan Myroslav kunne blive indskrevet på en uddannelse, lyder det.

Gennem firmaets advokat henviser de til, at der blev udstedt en opholdstilladelse.

- Hvis ikke engang SIRI har vurderet, at dokumentationen ikke var fyldestgørende, hvordan skulle Workadvice ApS så kunne gøre det?, skriver advokaten Martin Høgholm.

Han forklarer også, at bureauet godtog et dokument, der kunne udarbejdes på “en uge”, fordi Myroslav tidligere havde oplyst dem om, at han tidligere har gået på universitetet. Bureauet havde derfor af den ukrainske mellemmand fået fortalt, at han kunne tilskrives merit for tidligere beståede fag, forklarer advokaten.

- Hvordan den proces foregår i Ukraine har min klient ingen forstand og har naturligvis haft tillid til oplysninger modtaget fra den ukrainske agent, skriver advokat Martin Høgholm.

Myroslav har en tidligere uddannelse som idrætslærer, oplyser Association of Development of Ukrainian Society.

Advokaten understreger “på det kraftigste”, at Workadvice “ingen forretningsmæssig eller økonomisk forbindelse har til de pågældende landbrugsskoler eller agenten”.

Over telefon fortæller partner i Workadvice, Viktoria Pasichenko, til Fagbladet 3F, at bureauet opsagde samarbejdet med den pågældende agent, da bureauet blev tippet om, at “der kom nogle falske papirer fra hans side”.

Ifølge den ukrainske agent, der modtog betalingen for dokumentet, er det dog Workadvice, der er “uærlig”.

- De giver mig, og folk som mig, skylden for at redde dem selv, siger Volodymyr Dushenko.

Han husker Myroslavs henvendelse, men nægter at et falsk papir blev købt igennem ham.

Forelagt agentens kritik, svarer advokaten, at WorkAdvice ApS på intet tidspunkt har beskyldt agenten for at have ”fusket”.

De næste fem måneder køber Myroslav sammen med Association of Development of Ukrainian Society i alt fem uddannelsesbeviser, hvor det af alle fremgår, at han har modtaget timevis af undervisning i landbrugsfag.

Annonce

- Alt kan løses

Et af de andre uddannelsesbeviser købes ved hjælp af rekrutteringsfirmaet Bixter, der ligger i Kolding.

- Det er ikke noget problem, alt kan løses, siger en medarbejder på en anden lydoptagelse, som Fagbladet 3F har fået, da Myroslav fortæller, at han ikke er landbrugsstuderende. Hun oplyser, at det koster 650 dollars (4.000 kroner, red), hvis det skal gå hurtigt.

Hos Bixter skal Myroslav møde op på en skole to gange og være indskrevet i en periode. Men han modtager aldrig noget reel uddannelse, ifølge organisationen Association of Development of Ukrainian Society.

I en telefonsamtale spørger Myroslav om han vil få problemer med ansøgningen på ambassaden.

- Vi har aldrig haft problemer med certifikater fra Raisa Oleksandrivna (den ukrainske agent, red). Hun laver alt officielt. De er optaget officielt. De får ikke noget problem. Denne person har arbejdet i uddannelsessektor i mere end 30 år. Hun kommunikerer med ministerium. Derfor vær ikke bekymret, svarer ejeren af Bixter, Nataliya Jørgensen.

Senere forklarer hun også, at Myroslav forudbetaler for et års uddannelse og understreger igen, at han bliver optaget officielt.

- Der bliver jo ikke lavet et eller andet falsk dokument, siger hun.

Den 8. november 2019 udstedes et uddannelsesdokument, hvori der står, at Myroslav er fjern-studerende og har bestået fag i ”grundlæggende veterinærhygieine” og ”agrokemi”

Annonce

Fast forretningspolitik

I Kolding nægter Nataliya Jørgensen at have vejledt til falske dokumenter.

- Det er fast forretningspolitik, at Bixter ikke opfordrer til at overtræde de respektive landes love. Således heller ikke i dette tilfælde, skriver hun.

- Jeg har alene opfordret Myroslav til at blive landbrugsstuderende, hvilket er en forudsætning for udsendelse og i øvrigt ganske lovligt. Herfra må vi gerne lovgive om uddannelsesmuligheder, skriver hun i en senere mail.

Den ukrainske agent, som Bixter henviser Myroslav til, Raisa Oleksandrivna, bekræfter, at Bixter sendte Myroslav til hende og hun fortalte ham, at han skulle møde på en skole. Hun så efterfølgende uddannelsesdokumentet. Men hun ved ikke noget om, hvordan han bestod eksaminerne.

- Hvordan de lærere lod dem bestå, ved jeg ikke, fortæller hun.

De øvrige tre bureauer, som Myroslav og den ukrainske organisation køber beviser igennem, er ikke registrerede i Danmark, men har forbindelse til samarbejdspartnere i landet.

Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at komme i kontakt med de to skoler, dokumenterne er købt fra.

Annonce

Stefan rev rødderne op og kastede sig ind i 'udskældt' branche: - Jeg har ikke et sekund fortrudt

Erhverv For abonnenter

Cloud Factory fortsætter IT-succesrejse med idéer og gåpåmod - men en børsnotering kræver mere hår på brystet

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Haderslev For abonnenter

Springrytteren Tina Lund red på en meget dyr hest, men ejeren havde ikke råd til at have den, så han snød sin bank

Kolding

Se video: Hvalen i Kolding Fjord er med 99 procents sikkerhed død

Haderslev

Seks års fængsel: Dom for blodigt drabsforsøg blev stadfæstet

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Ægtepar sælger deres flagstangfabrik efter 30 år - nu satser de i stedet på juletræer

Tønder For abonnenter

Murbrokker, glas og bjælker falder ned fra byggeri: - Vi har tre små børn og en hund, der jævnligt går rundt i haven

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Esbjerg

Entreprenør har dieseltyven på kamera: Vi er magtesløse, men frustrationen giver mig lyst til af offentliggøre billedet

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Billund

Legoland skal ansætte 600 medarbejdere: Gør som Søren på 73 år og tag til job-dag

Esbjerg For abonnenter

Presset på kommune stiger i sag om svigtede specialbørn: Foreninger tordner mod katastrofale forhold

Kolding

Hvalen i Kolding Fjord bliver liggende: - Det tegner ikke så godt, det er ikke en hval, der har det særlig godt

Annonce