Annonce
Esbjerg

To deler indtryk fra vandring gennem Palæstina

"Fortæl om os" sagde de mennesker, som Ivan Bæhr og Helle Jørgensen mødte på vandreturen i Palæstina. Det gør de nu i Esbjerg. Privatfoto

Esbjerg: Antropolog Ivan Bæhr og Helle Jørgensen har været på 11 dages vandring i Palæstina fra den nordlige del af Vestbredden nær byen Jenin til Hebron i syd gennem smukke landskaber og ørken til historiske steder og møder med beduiner. De oplevede den palæstineniske gæstfrihed og fik dybe indtryk af livet under Israels besættelse.

Ivan Bæhr og Helle Jørgensen fortæller og viser billeder fra turen på Frivillighuset Vindrosen i Exnersgade torsdag den 30. januar klokken 19.00-22.00. Deres vandring var arrangeret af Folkekirkens Nødhjælp og deres palæstinensiske samarbejdspartner Masar Ibrahim al Khalil.

I pausen kan der købes palæstinensisk mad, vand, the og kaffe, og aftenen slutter med dabke dans, som palæstinenserne danser til alle glade lejligheder. Man kan være med eller blot nyde oplevelsen.

Eventuelt overskud går til Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælps projekter på Vestbredden i Palæstina. Tilmelding kan ske til Helle Jørgensen på 2613-0589.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Annonce