x
Annonce
Danmark

To farlige sprøjtemidler i frugt og grønt bliver gjort forbudt

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Stofferne chlorpyrifos og chlorpyrifosmethyl holder insekter væk fra frugt og grønt, men de bliver nu forbudt.

Et EU-forbud, som skal forhindre salg og import af frugt og grønt med rester af sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifosmethyl i hele EU, er tirsdag blevet vedtaget.

Annonce

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi skal ikke tillade sprøjtemidler, der udgør en risiko for forbrugerne, og jeg er meget tilfreds med, at vi med det her forbud får beskyttet både danske og europæiske borgere, udtaler fødevareminister Mogens Jensen (S).

Danmark har siden august presset på for at få et forbud mod de omstridte sprøjtemidler.

Sprøjtemidlerne bliver typisk anvendt til at bekæmpe insekter i forbindelse med dyrkning af frugt og grønt.

Lande uden for EU kan fortsat anvende stofferne til insektbekæmpelse. Men beslutningen om et EU-forbud gør det ulovligt at importere frugt og grønt med rester af de to stoffer.

- Vi vil ikke have frugt og grønt med rester af stofferne, og det må man lytte til, hvis man vil eksportere til EU, siger Mogens Jensen.

Indtil forbuddet er fuldt implementeret, vil Fødevarestyrelsen kontrollere for de to typer sprøjtemiddelrester. Partier af frugt og grønt, der udgør en risiko, vil blive fjernet.

Siden 2006 har brugen af sprøjtemidler med chlorpyrifos ikke været tilladt i Danmark. Der har aldrig været godkendt sprøjtemidler med chlorpyrifos-methyl.

Store dele af den danske detailhandel har også allerede indført nultolerance over for rester af både chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i frugt og grønt.

/ritzau/

Slut med to farlige sprøjtemidler i frugt og grønt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce