Annonce
Sønderborg

To friendelser og betinget dom i Telia sag bliver en dyr omgang for staten

Det er uvist, om Telia sagen er helt afsluttet trods to frikendelser og en betinget dom, for forsvarere overvejer erstatnings- og ankesager, og det er også op til anklagemyndigheden, om den vil anke de milde domme i den langvarige og spektakulære sag. Arkivfoto
Tre tiltalte i en årelang sag om databedrageri mod Telia Sønderborg endte med frikendelse til to unge mænd og en betinget dom på tre måneder til den tredje. Det efterlader staten med sagsomkostninger på op mod en halv millioner kroner i en meget særpræget retssag.

SØNDERBORG: - Den sag burde aldrig være kommet længere end til skrivebordet, sagde forsvarsadvokat Jan Schneider, da han i sidste uge procederede for en 23-årig klient tiltalt for i samlet tre forhold at have snydt sin arbejdsgiver Telia for 20.000 kroner.

Jan Schneider gjorde opmærksom på, sagsomkostningerne for hans klient var på vej mod det ti-dobbelte. Tirsdag blev den 23-årige og en jævnaldrende kammerat og tidligere Telia-kollega frifundet.

En 25-årig hovedanklaget, der tegnede sig for langt de fleste af små 100 sagsforhold, fik tre måneders betinget fængsel og skal betale Telia 8000 kroner i erstatning samt 30.000 kroner plus moms i sagsomkostninger. Resten af sagsomkostningerne afholder staten. Det er beløb på i omegnen af en halv million kroner til advokater, en halv snes retsmøder, efterforskning og stribevis af tolke.

Retssagen startede i januar 2018 og blev udsat flere gange på grund af sygdom, foruden at de mere end 40 vidner i sagen ikke var lige lette at få til at give møde.

Retssagen

Der er båret hyldemetre af ringbind med sagsakter ind i retten til den halve snes retsmøder, Telia sagen har krævet gennem de sidste 15 måneder. Sagen blev rejst i 2017 to år efter, de dengang 19-21 årige mænd var mistænkt for at have bedraget telefonivirksomheden i kundehandler og buy back forretninger. De blev alle tre bortvist i november 2015. Sagen har haft omkostninger for de tre tiltalte. Den hovedtiltalte har flere gange mistet job, når det kom til arbejdsgiverens kendskab, der verserede en retssag, selv om han ikke var dømt. De to yngste er flyttet fra landsdelen og er i gang med uddannelse og arbejde andetsteds. De føler sig også stemplet af retssagen og har været belastet af de mange retsmøder, som har givet uvished og søvnløse nætter, foruden den har krævet tid og penge. På den baggrund overvejer deres advokater at anlægge erstatningssag.

Overvejer erstatnngskrav

- Min klient frifindes helt. Det er beklageligt, han i årevis er trukket igennem en så omfattende retssag, som for hans vedkommende vedrørte småforhold, og hvor det nu er fastslået, at han er uskyldig. Sagen har været dårligt efterforsket. Jeg vil nu overveje i hvilket omfang, jeg skal rejse krav om erstatning til min klient, lyder det fra forsvarsadvokat Jan Schneider, Århus.

Han kritiserede bevisførelsen skarpt under sin procedure i sidste uge.

- Politiet har nærmest ikke efterforsket sagen, der udelukkende er baseret på dokumenter fra Telia, sagde han.

Det ligger fast, et utal af kunder har betalt for abonnementer, de aldrig havde bestilt og kom hjem med telefoni-udstyr, de var blevet prakket på i den tro, det var gratis, men det viste sig bare på den efterfølgende regning, at det var det ikke. De mange vidner har fortalt om frustrerende oplevelser, der fik dem helt op i det røde felt, fordi de følte sig snydt af Telia Sønderborg, hvor de tre tiltalte arbejdede i 2015.

- Man går jo ikke ind i en butik for at købe et par cowboybukser og kommer hjem med ti skjorter, sagde et vidne i retten sidste år.

Telia har i dyre domme godtgjort kundernes tab og ekstra udgifter.

- Min klient er kun dømt i en brøkdel af alle de forhold, han var tiltalt for. Han er frifundet i langt de fleste forhold. Anklageren krævede op mod ti måneders ubetinget fængsel. Han fik tre måneders betinget. Jeg vil drøfte med min klient, om vi anker sagen, siger den betinget dømtes forsvarer Nima Nabipour.

Han hæfter sig ved dissens i domsafsigelsen, hvor den ene dommer var indstillet på at frikende hans klient. Retten fandt det blandt andet ikke bevist, de tiltalte havde bedraget Telia i såkaldte buy back handler, blot fordi deres medarbejderinitialer var plottet ind i systemet.

- Buy back anklagen beroede på en fejlagtig præmis. Der er ikke noget som helst strafbart i det, vore klienter havde gjort. De blev frifundet alle sammen i buy back forholdene, siger Nima Nabipour.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sønderborg For abonnenter

Jana følte sig fremmed i sit fødeland og forlod det: - Jeg blev tvunget til at kaste mig ud på dybt vand, hvor jeg ikke kunne bunde

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Ballade på Strucksallé: - Vi ved, hvem de er - og hvor de bor

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce