Annonce
Sønderborg

2.000 til herrefrokost: To gange Jensen holder tale

Amin Jensen deltager i sin første herrefrokost som en af årets hovedtalere. Han regner med, at Leif Maibom og ham vil lave lidt sjov på hinandens bekostning. Foto: David Skaaning
Knapt 2.000 mænd har samlet sig i det store telt på ringriderpladsen til den årlige herrefrokost, hvor entertaineren Amin Jensen og forhenværende finansminister Kristian Jensen er årets hovedtalere.

Sønderborg: Det store festtelt på ringriderpladsen huser i dag cirka 2.000 mere eller mindre beduggede mænd. Den årlige herrefrokost er skudt i gang, men inden festlighederne begyndte, var JydskeVestkysten på den røde løber - pladsens nedtrampede græsareal - for at tale med de kendte gæster.

- Det er ikke så tit, at knapt 2.000 mænd er samlet ét sted. Selv den vildeste bøssebar eller militæret er jo fyldt med kvinder, siger entertaineren Amin Jensen.

Han er en af årets to hovedtalere, og selvom har aldrig været med til herrefrokosten før, så ved han nogenlunde, hvad der venter ham som hovedtaler.

- Allerede til morgenbordet kunne jeg se, at der bliver gået til den, så min strategi for dagen er, at jeg ikke må sige noget subtilt. Og så forventer jeg, at Maibom laver sjov med mig, fortæller han.

Den anden hovedtaler, Kristian Jensen (V), har heller ikke deltaget i festlighederne før:

- Det er første gang, jeg er med, men jeg har hørt rigtig meget om det fra blandt andet Søren Gade. Hele ringriderfesten er en fantastisk tradition, som ikke eksisterer nord for Kongeåen. Jeg måtte forklare min hustru, hvad jeg skulle ned til i dag, fortæller forhenværende finansminister Kristian Jensen.

Annonce
Næstformand for Venstre og tidligere finansminister, Kristian Jensen, deltog også for første gang som hovedtaler. Foto: David Skaaning

Gamle kendinge

Blandt de mere lokalt kendte ansigter er dette års herrefrokost langt fra den første:

- Jeg har deltaget næsten 50 gange med nøjagtigt samme resultat, som min kone siger, fortæller tidligere socialdemokratisk skatteminister, Frode Sørensen.

Han har lagt mærke til udviklingen gennem årene:

- Da jeg begyndte var der kun 500 med til herrefrokosten. Festen er gået fra at være lokal til at favne hele Danmark, siger Frode Sørensen.

A.P. Hansen, tidligere Venstre-borgmester i Sønderborg, har været med over 50 gange:

- Vi får jo ikke medaljer for at deltage, men vi får da en lille bøhmand. Men den er jo væk dagen efter, og det er medaljer jo ikke, griner A.P. Hansen.

Også transportminister Benny Engelbrecht sad klar i teltet. Han har måttet forlade sin plads i ringriderfestens børnekomité på grund af sin nye stilling.

Forfatteren Tom Buk-Swienty deltog også i årets herrefrokost. Han blev inviteret af komitéen, fordi han har arbejdet på DR-programmet "Sønderjysk for begyndere", der udkommer i forbindelse med genforeningen 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

Annonce