Annonce
Varde

Koster mindst en halv milliard kroner: Planer om to kæmpe solcelleparker tager form

Det er denne type solcellepaneler, som European Energy formentlig vil stille op i solcelleparken ved Ålling. Solcellerne kan vippe og står kun på en sokkel, hvorfor der i en vis udstrækning fortsat kan drive landbrug. PR-foto
European Energy søger om tilladelse til at opføre to solcelleparker på henholdsvis 160 og 137 hektar. Den samlede pris er på over en halv milliard kroner.
Annonce

Vittarp/Ålling: Ved det seneste byrådsmøde vedtog medlemmerne en lokalplan for en solcellepark på cirka 60 hektar ved Mejls. Den første store solcellepark i Varde Kommune. Men det er intet i forhold til to ønskede solcelleparker ved Vittarp og Ålling ved Ansager.

European Energy, som stod bag opførelsen af vindmølleparken i Ulvemosen og Bækhede Plantage, kommer nu ned på jorden.

Annonce

Lejer jord

I modsætning til den vedtagne solcellepark ved Mejls lejer European Energy jorden i 30 år i stedet for at købe den.

- Vi lejer rigtig megen jord. Det er det, lodsejerne helst vil have. Vi har ikke nogen præferencer, siger projektleder Claus Nørbjerg Søndergaard fra European Energy.

Det er her markeret med rødt, hvor solcelleparken ved Ålling ønskes opført. Kort: European Energy

Der er indgået aftaler med de respektive lodsejere. Han fortæller, at udviklingen inden for solcelleenergi går så stærkt, at man nu også kan trække energi på bagsiden af solcellepanelerne.

- De er blevet mere effektive, siger Claus Nørbjerg Søndergaard.

Så effektive, at de store solcelleparker nu opføres uden tilskud i Danmark, som i sommerhalvåret nyder godt af de lange og lyse måneder.

Annonce

Fortsat landbrug?

Mest effekt er der i solcelleparker, hvor solcellepanelerne drejer sig mod solen. Det er den type, som European Energy forventer skal opføres ved Ålling, hvor der er et fladt terræn. De kaldes trackere og har en anden og ikke helt uvæsentlig fordel, da solcellepanelerne står på en enkelt sokkel og svæver som en anden parasol over jorden.

- Vi kigger rigtigt meget på at udnytte arealerne under panelerne. Der er mulighed for landbrug, siger Claus Nørbjerg Søndergaard.

Ved en anden solcellepark kigger de blandt andet på muligheden for at lade økologiske grise gå. Og det er muligt at tage høslet eller lade får græsse arealerne ned. Men hovedoverskriften er, at solcelleparkerne ikke nødvendigvis betyder, at god landbrugsjord tages helt ud af drift.


Vi kigger rigtigt meget på at udnytte arealerne under panelerne. Der er mulighed for landbrug.

Projektleder Claus Nørbjerg Søndergaard. European Energy


Begge projekter er endnu ikke sendt til politiske behandling, da Varde Byråd i forbindelse med revisionen af kommuneplanen skal finde områder til solcelleparker.

Solcelleparkerne

European Energy vil opføre to solcelleparker i Varde Kommune.

  1. En solcellepark på 160 hektar ved Vittarp med en samlet effekt på 125 megawatt.  Det er i området, hvor der står vindmøller,  og hvor Din Forsyning vil oprette et nyt kildefelt og vandværk.
  2. En solcellepark på 137 hektar ved Ålling ved Ansager. Solcelleparken har en samlet effekt på 118 megawatt.

De to solcelleparker kan producere strøm, som cirka svarer til 100.000 husstandes årlige elforbrug eksklusiv varmepumper og elbiler.

Prisen er mellem 500.000.000 og 750.000.000 kroner. Af konkurrencehensyn ønsker European Energy ikke at oplyse den eksakte pris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce