Annonce
112

To kørt til observation for røgforgiftning: Tørretumbler brød i brand

Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

TØNDER: En tørretumbler blev lige rigeligt varm mandag aften, men det blev heldigvis hurtigt opdaget. Brand og Redning blev tilkaldt til en etageejendom på Carstensgade i Tønder klokken 19.01, hvor der var røgudvikling fra en tørretumbler.

To personer fra lejligheden blev kørt til observation for røgforgiftning, men udover et tjek på sygehuset, så var det billigt sluppet, forklarer indsatsleder Thomas Lund Sørensen fra Brand og Redning Sønderjylland:

- Vi kom ud til en melding om bygningsbrand med kraftig røg fra stueetagen. Da vi nåede frem passede det ganske fint med røgen i stueplan, som viste sig at komme fra en tørretumbler, forklarer han og fortsætter:

- Vi fik hurtigt slukket ilden og ventileret lejligheden, og faktisk lykkedes det at begrænse skaderne så meget, at det rent materielt kun gik ud over tørretumbleren. Der er ikke røg- eller sodskader, som man ellers typisk ser det ved en bygningsbrand, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce