Annonce
Trekantområdet

To kendte forfattere fra Fredericia får deres egen rute: Gå i fodsporene på Carit Etlar og Henrik Pontoppidan

Henrik Pontoppidan (1857-1943), skrev blandt romanen "Lykke-Per". Født i Fredericia. Modtog sammen med Karl Gjellerup Nobelprisen i litteratur 1917. En af 19 danske forfattere, der får sin egen såkaldte digterrute.

Fredericia: Nu udvikler Syddansk Universitet og en række museer, digterhjem og selskaber 19 nye såkaldte digterruter.

Med 5,7 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden skaber de et net til turister og alle andre litteraturelskere, "hvor man kan sanse, læse og opleve en perlerække af de største danske forfattere på nye måder, mens man samtidig indsnuser dansk litteratur, fortælleformer, steder og typer af landskaber", hedder det i en pressemeddelelse.

De 19 digtere er B.S. Ingemann, Emil Aarestrup, H.C. Andersen, H.A. Brorson, Ambrosius Stub, Holger Drachmann, Jeppe Aakjær, Johannes Jørgensen, Johannes V. Jensen, Thit Jensen, Kaj Munk, Karen Blixen, Martin A. Hansen, Steen Steensen Blicher, Tove Ditlevsen, Dan Turèll, Michael Strunge - og fra Fredericia Carit Etlar og Henrik Pontoppidan.

Derfor er Carit Etlar Selskabet´og Museerne i Fredericia også med i projektet. De første digterruter forventes klar til sommer.

Annonce
Carit Etlar (1816-1900), fredericiansk forfatter bag blandt andet "Gøngehøvdingen" og "Dronningens vagtmester". Får også en digterrute. Carit Etlar kom til verden i Etlarhus, Gothersgade 21. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce