Annonce
Esbjerg

Kvinde fanget i bundløs mudderfælde: Ungt par forsøgte forgæves at grave hende fri

Vand- og muddermasserne er rekorddybe på kendt vandresti ved Esbjerg. En kvinde med en cykel sad tirsdag eftermiddag fast i en skruestik af vand og mudder til hofterne, så tre-fire brandfolk måtte kæmpe for at få hende sikkert op af det bundløse mudder. Fotoet her er fra en episode et par timer tidligere, da en gruppe vandrere selv fik hevet en af turlederne sikkert op. Foto: Aage Andersen
Ungt par forsøgte at grave kvinde fri, men måtte slå alarm til brandvæsenet. To potentielt farlige situationer ved et mudderhul i Esbjerg - på Facebook fortæller flere om andre episoder ved hullet efter den månedlange regn. Esbjerg Kommune har afspærret en strækning af den populære vandre- og løbesti Krebsestien.

Esbjerg: Jeg tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis kvindens nødråb ikke var blevet hørt. Sådan siger indsatsleder Niels Holm fra Sydvestjysk Brandvæsen.

Han og en række redningsfolk var mudrede, men tilfredse efter en usædvanlig redningsaktion tirsdag eftermiddag i det nordlige Esbjerg. Med hjælp fra stiger og tre-fire mand blev en kvinde med sin cykel trukket fri af et mudderhul på Krebsestien. Hun blev tilset af en læge og kunne derefter hjælpes hjem af brandfolkene fra Sydvestjysk Brandvæsen.

Det var et ungt par, der hørte kvindens nødskrig.

- Vi er glade for, at vi fandt kvinden. Det var vores fredelige leg på marken med hunden, der førte til redningen, da vi hørte hende råbe inde fra stien, fortæller Stephanie Madsen og hendes kæreste Tobias Christensen.

Sammen forsøgte de to at grave kvinden fri fra mudderhullet, fortsætter Stephanie.

- Vi stod i mudder til op over knæene og måtte indse, at vi ikke selv kunne grave hende fri. Derfor tilkaldte vi brandfolkene og hjalp til under redningsaktionen, fortæller Tobias Christensen til JydskeVestkysten.

- Kvinden havde astma, men heldigvis havde jeg min inhalator med, siger Stephanie.

Parret fik ødelagt deres sko og tøj, og det blev smidt ud efter redningsaktionen.

- Kvinden kom fri - det er det vigtigste, skriver Stephanie i en af de over 50 kommentarer på JydskeVestkystens Facebookside, hvor andre også fortæller om at have siddet fast i mudderet, nogle er vendt om ved mudderhullet og andre frygter for, hvad der sker, hvis børn kommer til at sidde fast i de bundløse huller.

Nogle få timer tidligere tirsdag var en anden kvinde, Bidde Hagen Vad fra Esbjerg, fanget i det samme bundløse hul, hvor også en stor håndværkerbil onsdag eftermiddag stadig står sunket ned i dybet.

Kun med hjælp fra sine vandrekammerater kom Bidde Hagen Vad fri.

Annonce
Som tiden går synker hun længere og længere ned, til hun står i mudder til hofterne. Hun kan på intet tidspunkt trække sig fri, selv om hun står og læner sig til cyklen.

Niels Holm, indsatsleder, Sydvestjysk Brandvæsen

Farlig strækning lukket

Vej & Park har nu lukket den farlige strækning af Krebsestien nær Sønderrisstien. Det skete efter initiativ fra indsatsleder Niels Holm.

- Der har regnet så ekstremt meget, at der er mudret og blødt. Vej & Park har valgt at spærre af, så der ikke er flere, der risikerer at sidde fast, siger indsatslederen.

Det er meget sjældent, at redningsfolkene oplever personer, der sidder fast på stier inde i landet. For nogle uger siden var en østerssamler ved at bliver suget ned i kviksand i vandkanten på Fanø.

- Her var jeg også med, fortæller Niels Holm, der ikke mindes redninger af denne type på land.

Han roser brandfolkene for deres indsats og fortæller, at både redningsfolk og kvinden efterfølgende blev spulet med brandsprøjtens slanger.

Den uheldige kvinde er lokalkendt, og hun kom trækkende med sin cykel ad den mudrede Krebsesti mod hjemmet i Marsvænget i Sønderris. Ved et vandfyldt områder synker hun i til knæene.

- Som tiden går, synker hun længere og længere ned og til sidst står hun i mudder til hofterne. Hun kan på intet tidspunkt trække sig fri, selv om hun står og læner sig til cyklen, fortæller Niels Holm.

Klokken 15.32 hører det unge par kvindens skrig og må slå alarm.

Hun har smerter

De tilkaldte brandfolk måtte lægge stiger ud for at kunne nå ud til kvinden uden selv at synke i. Tre-fire brandfolk må hjælpes ad med at trække hende fri.

- Hun havde smerter, så vi kunne ikke trække for hårdt. Det var faktisk lidt bøvlet af få hende fri, siger Niels Holm og fortsætter:

- Det er meget ekstremt med al den regn. Der var ufremkommeligt flere steder, og en bæk er gået over sine bredder. Jeg ville ikke være gået igennem på det sted.

Den afspærrede strækning er cirka 20-25 meter lang, og der sidder også en håndværkerbil fast i mudderet. Indsatslederen kan ikke afvise, at den kan være en del af forklaringen på det store mudderhul, der nu to gange har slugt forbipasserende.

Bidde Hagen Vad er en af dem. Hun var sammen med 52 andre fra Dansk Vandrelaug på tur tirsdag ved middagstid, og også hun blev fanget i mudderhullet uden at kunne komme fri selv.

- Jeg kunne overhovedet ikke få min gummistøvle og mit ben op selv, fortæller hun.

Med hjælp fra de mange vandrevenner kom hun dog fri, og vandreruten blev derefter lagt om og væk fra Krebsestien.

Her tæt på hvor Krebsestien krydses af Sønderrisstien er der et kæmpe mudder- og vandhul, hvor mindst to kvinder har siddet hjælpeløst fast. En blev hjulpet af deltagerne på Dansk Vandrelaugs tur, mens Sydvestjysk Brandvæsen måtte bjærge den anden i land.
Deltagerne på vandreturen kom sikkert hjem. Men det lykkedes ikke at følge ruten ad Krebsestien til kaffepausen ved Midtgård nord for Esbjerg. Foto: Aage Andersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

EfB

EfB lejer svensk forsvarsspiller i Malmö

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Danmark

Hudsygdom kan være skyld patienters infektioner: Nu er kirurgens allergi blevet fastslået

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];