Annonce
Aabenraa

De har tidligere haft modsatte holdninger: To modpoler mødtes på omstridt strand

Viceborgmester Ejler Schütt (DF) og Hans-Jürgen Beck diskuterer strandens nye udseende. De store mængder af tang, der lå på stranden for en uge siden, er drevet mod syd og aflejret ved pynten på grund af torsdagens kraftige blæst. Foto: André Thorup
Den meget omdiskuterede jollehavn i Loddenhøj er nu en realitet. Men det har ikke dæmpet gemytterne. JydskeVestkysten satte to af debattens modpoler stævne ved havn og strand.
Annonce

AABENRAA: Efteråret viste sig fra sin aller smukkeste side lørdag, og det trak godtfolk af alle slags til stranden ved Loddenhøj.

Her deler den nyanlagte jollehavn vandene i helt bogstavelig forstand. Stemningen står i skarp kontrast til solskinnet, det blå hav og det gyldne efterårsløv.

Selv om den meget omdiskuterede jollehavn ved Loddenhøj Strand nu er en realitet - der så at sige er mejslet i store kampesten - så er diskussionen om havnen langt fra død.

Og debatten har fået mange aflæggere i form af påstande, myter og vandrerhistorier om den modsatte fløj.

I læserbrevsspalterne i lørdagsavisen var det Hans-Jürgen Beck, modstander af jollehavnen, der fik taletid. Hans læserbrev var blandt andet møntet på viceborgmester Ejler Schütt fra Dansk Folkeparti, som også fik lov til at forsvare sig i selvsamme avis.

Samme dag satte avisen de to stævne ved Loddenhøj Strand. De fik en snak om tingene og blev ikke enige. Men de beviste dog, at netop det at snakke med modstanderen godt kan lade sig gøre.

Annonce

Attraktiv eller ej

De to mødtes i behørig coronaafstand på en af jollehavnens broer.

Ejler Schütt mener, at jollehavnen har gjort området mere attraktivt, men han deler ikke smag med Hans Jürgen Beck.

- Hvem gider da se på sådan en bunke store sten, siger Beck med henvisning til de stemmoler, der omkranser havnen.

Hans-Jürgen Beck og Ejler Schütt diskuterer forholdene ved Loddenhøj Strand. Foto: André Thorup

- Tyskerne kommer til Danmark, fordi de godt kan lide de afslappede danskere, og fordi de gerne vil gå tur langs strandene. Sådan en havn tiltrækker ikke tyske turister, siger Hans-Jürgen Beck, der har sommerhus i Loddenhøj men til daglig bor i Tyskland.

Annonce

Stenet strand

De to læserbrevsskribenter følges ned på stranden ved siden af jollehavnen. Den har ændret sig en del, siden jollehavnen blev anlagt. Materiale fra havnen samt noget strandsand hentet udefra er fyldt på, så stranden nu går et stykke længere ud i Lillebælt.

Men stenene ligger yderst og sandet inderst, så den sandede børnevenlige strand, der var her tidligere, er erstattet af en stenet strand, hvor det ret hurtigt bliver dybt.

Hans- Jürgen Beck forklarer hvordan strandens profil har ændret sig efter jollehavnen kom til. . Foto: André Thorup

Hans-Jürgen Beck giver sig til at tegne i sandet for at forklare, hvorfor strandens nye profil og den nye jollehavn får tang i store mængder til at lejre sig på stranden.

Han har sendt billeder af bunkerne af tang til kommunen. Men lige nu er tangen dog skyllet væk igen.

Ejler Schütt tager det som et tegn på, at de påståede problemer med stranden nok vil rette sig af sig selv.

- Det skal lige have lov til at sætte sig, siger han.

Men hvis det bliver nødvendigt, at reparere stranden, så mener han ikke at det er kommunens opgave.

- De må være jollelauget, der skal klare det. For de skal holde sig til de konditioner, der er ligger i lokalplanen, påpeger han.

Jollelauget er den forening, der står bag etableringen af jollehavnen.

Annonce

Byttede standpunkter

De to mænd ved stranden har begge oprindeligt haft en anden holdning til, om der burde ligge en jollehavn på stedet.

Ejler Schütt og DF var for nogle år tilbage imod projektet, men skiftede holdning, og Hans-Jürgen Beck var faktisk oprindelig med til at stifte jollelauget.

- Jeg har selv en båd, og jeg ville gerne have en lille havn på stedet. Men projektet voksede, og der var stor modstand blandt folk hernede. Man skal ikke være egoistisk og anlægge sådan en havn, når der er så mange, der er imod den, siger han.

Siden har han kæmpet for at forhindre jollehavnen i at blive anlagt sammen med en gruppe aktive sommerhusejere, fastboende og folk, der ynder at komme på stedet.

Selv om havnen er en realitet, er kampen imod den ikke indstillet.

- Vi klager de steder, vi kan, men vi holder os inden for lovens rammer - i modsætning til andre, siger Hans-Jürgen Beck og tager Ejler Schütt og avisens udsendte med hen til sit sommerhus.

Hans-Jürgen Becks skilt blev fjernet og smidt over på den modsatte side af vejen, mens han var på ferie. Nu har det fået en ny tekst. Foto: André Thorup

Foran huset har han sat et skilt, der fortæller om hans modstand mod jollehavnen, men da han kom tilbage fra ferie var skiltet fjernet og smidt over i buskene på den modsatte side af vejen.

Hans-Jürgen Beck har fået sit skilt igen. Nu står det lidt skævt og læner sig ind mod hækken. Han har forsynet det med en ny tekst:

- Kære jollelaug. Vold og hærværk er primitivt og dårlig stil, står der.

De to læserbrevsskribenter er ikke blevet enige efter den lille rundtur ved stranden, men snakket sammen har de. Og de håber begge, at stridighederne vil lægge sig ved den smukke sønderjyske strand.


Man skal ikke være egoistisk og anlægge sådan en havn, når der er så mange, der er imod den.

Hans-jürgen Beck, sommerhusejer.


Kommunen ser på sagen

Kommunaldirektør Tom Ahmt, der også er fungerende direktør for teknik- og miljøforvaltningen, fortæller, at driftsenheden i den kommende uge vil kigge nærmere på den nye strand ved siden af jollehavnen og vurdere om den skal ændres.

Philip Tietje (V) der er formand for vækstudvalget for land og by, fik tilbud om at komme med på strandturen og få en snak med Hans-Jürgen Beck, men Tietje takkede nej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Annonce