Annonce
Aabenraa

To nye kokke skal gøre Højskolen Østersøen endnu mere bæredygtig

Kokkeduoen Klaus Græns og Francois Top kommer til at stå for den daglige drift af køkkenet på Højskolen Østersøen. Det vil ske med fokus på bæredygtighed, økologi og lokale råvarer. Privatfoto
Kokkene Klaus Græns og Francois Top er klar til at overtage den daglige drift på Højskolen Østersøen. Der sker med fokus på bæredygtighed og lokale råvarer samt økologiske retter på menuen.

Aabenraa: Den 15. august tiltræder den eksperimenterende og innovative kok Francois Top stillingen som daglig leder af køkkenet på Højskolen Østersøen sammen med den erfarne kok Klaus Græns, der "tyvstartede" den 15. juli. De to kokke har til opgave at løfte målet om at gøre højskolen endnu mere bæredygtig samt at sætte lokale råvarer og økologi på menuen.

De to kokke har allerede arbejdet på køkkenets nye manifest, der bygger på fem grundpiller: økologi, bæredygtighed, kreativitet, gennemsigtighed og det samlende måltid.

- Køkkenet skal ikke alene tage ansvar for kost og miljø, men også være en kilde til inspiration for både elever, medarbejdere og omgivelser, fortæller Klaus Græns i en pressemeddelelse.

Annonce
Allerede i weekenden den 24.-25. august har Højskolen Østersøen et åbent højskoletilbud, hvor kokkeduoen sammen med skolens kursister vil kreere en kulinarisk oplevelse. Privatfoto

Kulinarisk oplevelse

De to nye kokke skal give kursister en kulinarisk smagsoplevelse samt bidrage til udvikling af nye gastronomiske kurser og oplevelser på Højskolen Østersøen. Dette vil ske både i form af ugekurser og på åbne højskoledage, hvor højskolen åbner op for, at især lokale kan benytte sig af højskolens tilbud.

Det åbne højskoletilbud bliver søsat den 24.–25. august, hvor gastronomien og skolens køkken er centrum. Her vil man blive præsenteret for råvarer, der tager udgangspunkt i årstiden og lokale forhandlere. I samspil med skolens kokkeduo kreerer kursisterne et kulinarisk og kreativt måltid.

- Den åbne højskole bliver en forlængelse af den allerede igangværende proces. Vi har en ambition om, at Højskolen Østersøen skal være et innovativt eksperimentarium i personlig, social og miljømæssig bæredygtighed, siger forstander Morten Erbs.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce