Annonce
Genforeningen

To sønderjyske gæster rørt til tårer ved gallaforestilling: - Det var en helt speciel aften

Statsminister Mette Frederiksen var aftenens vært og bød derfor velkommen med en tale, hvor hun blandt andet sagde, at flertallet accepterede mindretallet og mindretallet accepterede flertallet. Foto: Søren Gylling
Gallaforestillingen i Det Kongelige Teater var ikke kun underholdning for gæsterne. Det var en aften fyldt med store følelser og fantastiske oplevelser, som gav mindst to af gæsterne en masse med hjem. Dorthe Hilbig og Nina Loff, Aabenraa, var begge meget begejstrede dagen derpå.

København:De var begge to meget beærede over at være inviteret som repræsentanter for Sønderjylland til gallaforestillingen i Det Kongelige Teater fredag aften.

Og aftenen, som var starten på markeringen af 100-året for Genforeningen, indfriede samtlige forventninger for eventmanager i Aabenraa, Dorthe Hilbig, og Nina Loff fra kulturstedet Krusmølle ved Aabenraa.

Dagen derpå kunne de fortælle om en aften, som ikke kun var fyldt med flotte oplevelser. Det var også en aften, som fik tårerne frem.

- Det var helt fantastisk. Jeg har aldrig set en ballet før og blev helt bjergtaget af, hvordan syv dansere kan fortælle historien om Genforeningen uden at sige noget. Jeg fik også en stor klump i halsen, da vi til sidst alle sang "I Danmark er jeg født." Det var så smukt, at jeg måtte knibe en tåre, fortæller Dorthe Hilbig.

Nina Loff måtte også flere gange tørre øjnene, for aftenen var ikke kun fyldt med underholdning. Gallaforestillingen begyndte med en tale af statsminister Mette Frederiksen, og hun sagde noget, som satte sig dybt i Nina Loff.

- At flertallet accepterede mindretallet, og mindretallet accepterede flertallet. Det var en flot vending, som rammer Genforeningen godt ind. At vi er det eneste land i verden, hvor det er sket uden konflikt og uden vold, men i fredelig sameksistens, siger Nina Loff.

Hun gik fra Det Kongelige Teater med en fornemmelse af, at Genforeningen har betydet meget for mange mennesker.

- Der var nogle enormt stærke nationalsange og så var der visuelle effekter med billeder fra Genforeningen for 100 år siden, og det virkede enormt stærkt. Det var så stort og mindeværdigt, fortæller hun.

Annonce
Dronning Margrethe repræsenterede sammen med sin søster prinsesse Benedikte kongehuset ved gallaforestillingen. Søstrene var begge klædt i rødt og fik overrakt hvide blomster af de to blomsterpiger fra teatrets balletskole, så de var i de danske farver ved starten på markeringen af 100-året for Genforeningen. Foto: Søren Gylling

Vi er stolte af at være sønderjyder

Nina Loff blev derfor ikke kun underholdt fredag aften. Hun fik også noget med hjem, som hun tænkte og reflekterede over, efter forestillingen var slut.

- Hvor vigtigt det her er. Vi skal være glade og stolte over at være danskere. I Sønderjylland er vi bevidste om fortiden. Vi er stolte af at være sønderjyder, og at det forpligter at være dansk. Det skal gerne sprede sig til resten af landet. At vi bruger alt det gode, der er ved at være dansker. Det danske flag, men også de danske værdier som åbenhed, gæstfrihed, hjertelighed og hygge. At vi åbner op og byder folk velkommen med de værdier, siger hun.

Markeringen af 100-året for Genforeningen fortsætter i København søndag den 12. januar, hvor Grænseforeningen og Københavns Stift arrangerer festgudstjeneste i Vor Frue Kirke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce