Annonce
112

To unge blev dømt for våbentyverier

Ved et indbrud i Sædding stjal de to unge blandt andet et haglgevær og to rifler med ammunition. Foto: Scanpix/Iris
Kvinden og manden skal dog ikke i fængsel, men fik en behandlingsdom på ubestemt tid.

SKJERN: Tre unge mennesker sad for nylig ved retten i Herning, hvor de samlet var anklaget for 11 forhold, især indbrud og våbenbesiddelse. Tre af indbruddene fandt sted ved Finderup og Sædding nær Skjern, hvor der blandt andet blev stjålet våben, mens resten primært skete i Brande-området.

En 23-årige kvinde fra Brande og en 28-årig mand fra Herning-området stod for størstedelen af anklagerne, mens en 33-årig mand fra Herning-området kun var tiltalt for enkelte forhold.

De nægtede sig skyldige, men beviserne mod den 23-årige kvinde og den 28-årige mand var dog overvældende, mens den 33-årige mand slap med at blive dømt for et mindre tilfælde af hæleri.

Indbruddene ved Sædding skete 17. og 18. maj sidste år. Det første var på Lyngvejen, hvor der blandt andet blev stjålet en computer, boligtilbehør, smykker, værktøj og sølvtøj. Det andet indbrud var på Sæddingvej, hvor tyvene tog kongeligt porcelæn, smykker, højtalere, en Ipad, et fjernsyn, tasker og ikke mindst et Beretta haglgevær og to rifler inklusive patroner til samtlige tre våben

Annonce

Fandt fotos af tyvekoster

Derfor blev den 23-årige kvinde og den 28-årige mand også tiltalt for overtrædelse af straffelovens §192a, der handler om, at det er en særligt skærpende omstændighed, at man fragter våben og ammunition sammen på et offentligt tilgængeligt sted. Det kan give op til seks års fængsel.

Indbruddet i Finderup skete i september 2018, hvor tyvene ligeledes stjal smykker, elektronik og designting til boligen.

Den 23-årige kvinde blev anholdt i oktober 2018, hvorefter politiet fandt frem til de to mænd.

I retten kom det frem, at politiet fandt genstande fra samtlige 11 indbrud ved en ransagning af kvindens hjem. Dertil havde kvinden og den 28-årige skrevet en del sms’er, som blandt andet handlede om, at kvinden skulle købe et brækjern.

I øvrigt havde kvinden forsøgt at sælge tyvekosterne på nettet, så der lå fotos af dem på hendes telefon. En undersøgelse af DNA fra et af gerningsstederne gav et fund, som gav et match på den 28-årige.

Ren og plettet straffeattester

Derimod kneb det for anklageren at bevise, at den 33-årige havde noget med tyverierne at gøre. Dog fandt man enkelte stjålne genstande i hans hjem fra et enkelte indbrud, hvilket gav dommen for hæleri. Der er endnu ikke afsagt en kendelse om straf for den 33-årige.

De to andre derimod blev fundet skyldige i samtlige 11 forhold, der også inkluderede et våbentyveri ved et indbrud i Brande.

Kvinden har aldrig før været i konflikt med loven, mens den 28-årige har en plettet straffeattest, der blandt andet tæller røveri, vold, tyveri, narkokriminalitet og hæleri.

De to ”partners in crime” skal dog ikke I fængsel, da begge har psykiske diagnoser, som fik Kriminalforsorgen til at anbefale behandlingsdomme. Retten valgte derfor at idømme dem begge behandlingsdomme på ubestemt tid.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce