Annonce
112

To unge mænd skal i fængsel for at jage Banedanmark-ansatte

Det blev en lang dag i retten, da der var tvivl om, hvorvidt den ene af de to unge mænd overhovedet havde været involveret i hændelsen. Arkivfoto: Camilla Rytz
To unge mænd jagtede i november to Banedanmark-medarbejdere med et aluminiumbat, hvorefter de fortsatte jagten i bil. Det fandt Retten i Kolding bevist og dømte de to til fængsel.

Vamdrup: To unge mænd fra Vamdrup blev tirsdag dømt til henholdsvis fire og tre måneders ubetinget fængsel for at have truet offentligt ansatte med vold. De to unge mænd havde den 26. november 2019 langs skinnerne ved Vamdrup Station jagtet og truet to Banedanmark-medarbejdere med et aluminiumbat og efterfølgende forsøgt at køre dem ned med en bil.

Det blev en lang dag i retten, hvor begge de tiltalte, en 19-årig mand af udenlandsk herkomst og en 20-årig dansk mand, nægtede sig skyldig i anklagerne om forsøg på vold.

I løbet af retssagen forsøgte den 20-åriges forsvarer at så tvivl om, hvorvidt den 20-årige overhovedet havde været involveret, men dommeren endte med at vurdere, at der var tilstrækkelige beviser for mandens indblanding i sagen, da der blandt andet var taget billeder af den 20-årige såvel som hans bil, samtidig med at indbyrdes chatbeskeder underbyggede, at den 20-årige altså havde deltaget i trusler om vold.

- Politiet patruljerer i Vamdrup. Jeg kan ikke snakke nu, men skriv til [den 20-årige]. Det er os, der er skyld i det, havde den 19-årige ifølge politiet skrevet til en tredje ven over facebook messenger.

Den 20-årige forklarede dog i retten, at der var tale om en stavefejl. Han fortalte, at han tilfældigvis havde gået forbi episoden og set hans kammerat flygte fra politiet, men at han ikke havde været involveret selv.

Den købte dommeren ikke, og den 20-årige blev dømt til tre måneders ubetinget fængsel.

Annonce

Ingen tvivl om den 19-årige

Den 19-åriges tilstedeværelse på dagen var der ikke meget tvivl om. Han erkendte sig dog ikke-skyldig på baggrund af, at han ikke kunne huske, hvad der var sket, fordi han på dagen havde været svært påvirket af en ukendt receptpille, der havde påvirket hans hukommelse.

- Det er svært for mig at huske, hvad der skete, forklarede den 19-årige under afhøring.

- Jeg var på togskinnerne, og jeg blev sur på ham medarbejderen, men jeg kan ikke huske, hvad der skete derefter, fortsatte han.

I retten kunne den 19-årige dog genkende sig selv på et billede, som de to Banedanmark-ansatte havde taget på dagen. På billedet stod han med et aluminiumbat i hånden.

Den 19-årige blev dømt til fire måneders ubetinget fængsel.

Hvad skete der?

Det hele begyndte den 26. november klokken halv to, da den 19-årige krydsede skinnerne ved Vamdrup Station for at slå en smutvej hjem. Han blev opdaget af de to Banedanmark-medarbejdere, hvoraf den ene råbte ad ham, at han ikke måtte være på skinnerne.

I den sammenhæng gjorde Banedanmark-medarbejderen grin med den 19-åriges måde at tale på, og det eskalerede til, at den 19-årige i flere omgange kastede sten efter den baneansatte med hensigt på at gøre skade på ham. Efterfølgende kontaktede han en kammerat, der dukkede op i en grå Honda Civic fem minutter senere. Med sig havde han et aluminiumbat.

Med aluminiumbattet i hånden på den 20-årige løb de to unge mænd efter de to Banedanmark-medarbejdere, men det lykkedes dem ikke at fange dem.

- Jeg havde fandeme slået ham med battet. Jeg er sgu ligeglad. Han fortjente det, havde den 19-årige udtalt ved afhøring af politiet den 27. november. Det afviste han dog i retten.

Så de to unge mænd hoppede ind i den grå Honda Civic med den 20-årige ved rattet og kørte efter de to Banedanmark-medarbejdere med cirka 30-60 kilometer i timen.

- De prøvede at køre mig ned. Ingen tvivl om det. Jeg nåede lige at springe hen over kanten af kølerhjelmen. Ellers havde de ramt mig, sagde den ene Banedanmark-medarbejder, der heldigvis ikke var blevet alvorligt skadet.

De unge mænd ramte til gengæld et buskads, som satte sig fast i bilens kofanger. Det fik dem til at vende om, men inden steg de ud af bilen for at pille kofangeren af bilen. Det var her, de to Banedanmark-ansatte tog billeder af de unge mænd og bilens nummerplade, der var med til at identificere den 20-årige mand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce