Annonce
forside

Tobakspolitik: Lad os få bolden i mål inden næste aflevering

Læserbrev: For nylig præsenterede regeringen sit udspil til en sundhedsreform. En vigtig del af reformen er, at kommunerne får flere og nye opgaver på sundhedsområdet. Derfor er det vigtigt, at vi kommer i mål med vores sundhedsopgaverne nu, inden nye kommer til.

Et af de vigtigste områder handler om visionen om en røgfri fremtid. Kommunens strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune 2019-2030 afleveres i øjeblikket på tværs i feltet mellem Sundhed & Omsorgsudvalget og Børn & Familieudvalget.

Det er helt afgørende, at initiativet om røgfri skoletid på folkeskolerne kommer i mål. Ellers når vi næppe visionen om den første røgfri generation i 2030. I flere andre kommuner, for eksempel København, Odense og Vejle, har politikerne haft modet til at beslutte, at skoletid og arbejdstid selvfølgelig er røgfri i folkeskolen. Det skal vi ikke stå tilbage for i Esbjerg.

Røgfri skoletid har markant effekt og vil betyde, at en masse børn aldrig tænder den første cigaret. Der er faktisk ikke så meget at overveje.

Det vigtigste er, at børn og unge ikke begynder at ryge. Men der er også brug for en ambitiøs og virkningsfuld strategi, når det gælder rygestop og røgfrie miljøer. Her har vi høje forventninger til Esbjerg Kommune, som jo ofte har været blandt de forreste på sundhedsområdet.

Tobaksstrategien lægger også op til, at patientforeningerne sættes i spil. I Kræftens Bekæmpelse i Esbjerg er vi helt klar til en god dialog i øjenhøjde om, hvordan vi når målet om en røgfri generation i 2030.

Om lidt modtager Esbjerg Kommune en ny skarp aflevering. Lad os skynde os at få denne bold helt i mål.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce