Annonce
Tønder

Tocifret millionprojekt præsenteret på Rømø

Torsdag blev udviklingsplanen for Naturcenter Tønnisgård fremlagt. Foto: André Thorup
Torsdag blev et udviklingsprojekt til 55 millioner kroner præsenteret, der skal omdanne Naturcenter Tønnisgård til en attraktion af internatonal kaliber. Det kræver blandt andet en fordobling af både kvadratmeter og det årlige antal gæster.

RØMØ: Tønnisgård er i 2025 omdannet til et internationalt formidlings- og oplevelsescenter for verdensarven i Vadehavet med en bæredygtig profil og 50.000 gæster årligt.

Sådan lyder den klare og ambitiøse vision for det udviklingsprojekt Naturcenter Tønnisgård har fået udarbejdet, der blev præsenteret torsdag eftermiddag i den gamle kommandørgård.

Et projekt med en pris på over 55 millioner kroner, der skal gøre Tønnisgård til en attraktion af international kaliber med formidlingen af området og placeringen midt i Vadehavet.

Annonce

- Det er et helt fantastisk og unikt sted. Verdensarven fortjener formidling i verdensklasse. Udviklingsplanen ligger ikke så langt fra det, der er i dag, men det får et nøk opad, som vi siger i Nordjylland, sagde Johanne Bugge, der er konsulent og har udarbejdet forundersøgelsen, der ligger til grund for udviklingsplanen.

Nøkket kan konkret ses i antallet af gæster, der ifølge planen skal gå fra de nuværende cirka 22.000 til 50.000 - et nøk som konsulenten kaldte ret konservativt. Også antallet af kvadratmeter skal ganges med to, så det ender på 1080.

- Forretningsgrundlaget er fantastisk med den enorme mængde af gæster, der hvert år besøger Rømø. Det kan, skal og vil man høste af med en attraktion af denne kaliber, sagde Johanne Bugge.

400 kvadratmeter udstilling

Helt konkret skal Tønnisgård ifølge planen indeholde fire kernefunktioner: ankomst, laboratorium, udstilling og kontor. De tre første skal fylde 75 procent af kapaciteten med formidlingen i fokus.

- Et af stikordene er leg. Leg handler om at deltage, så det bliver ikke som et klassisk museum, man skal kunne have fingrene nede i noget, sagde arkitekten Esben Dannemand Frost, der er specialiseret i at transformere eksisterende bygninger, og som også har været med til at udarbejde projektet.

I udstillingen er der lagt op til, at 300 kvadratmeter skal være en fast udstilling, mens 100 kvadratmeter skal være en særudstilling, der kan ændres løbende.

Naturcenter Tønnisgård i dag

Naturcenter Tønnisgård er en gammel kommandørgård, der i dag fungerer som natur- og formidlingscenter.

Tønnisgård arrangerer blandt andet bunker- og vadehavsture.

Derudover har Tønnisgård en fast udstilling om "naturen mellem Vadehavet og Vesterhavet".

De ekstra kvadratmeter betyder, at der skal laves en tilbygning, og så skal Tønnisgård, der er bevaringsværdig på ydersiden, ombygges indvendigt. Hvordan tilbygningen skal se ud, er ikke specificeret, og projektet indeholder flere forslag til udformningen. En ting er dog næsten sikkert.

- Der skal være plads til det historiske, så den nye bygning skal som udgangspunkt ligge bagved Tønnisgård, sagde Esben Dannemand Frost.

I udviklingsplanen for Naturvenner Tønnisgård indgår flere forslag til, hvor tilbygningen kan ligge.
Annonce

Økonomien

Budgettet lyder præcist på 55.503.000 kroner, og det indeholder de samlede udgifter til at realisere planen. Fra ombygning og udbygning til produktionen af formidling og udstilling samt eventuelle uforudsete udgifter.

- Målet er at rejse de 15 millioner lokalt, og de resterende 40 millioner eksternt, sagde Esben Dannemand Frost.

Derfor bliver næste punkt på dagsorden for arbejdsgruppen med bestyrelsesformand for Naturcenter Tønnisgård Susanne Linnet (V) i spidsen at søge fonde om penge til projektet. Formanden er optimistisk omkring finansieringen.

-  Med det oplæg, vi har fået gennemarbejdet, så er jeg forhåbningsfuld. Jeg kan ikke forestille mig, at vi ikke får støtte. Selvom 40 millioner er mange penge, så er det ikke så stor en fondssøgning. Derudover lægger vi jo også op til en egenfinansiering, fordi Tønnisgård har haft nogle gode år med overskud og besøgsfremgang, sagde hun, og tilføjede at der allerede er investeret i yderligere jord, der grænser op til grunden, for at sikre nok plads.

Især de unikke elementer i projektet, glæder formanden.

- Det er vigtigt, at vi er noget andet. Vi skal ikke være et Vadehavscenter nummer to eller en Højer Mølle. Det skal stå, som en internationalt attraktion der gavner lokalt, sagde Susanne Linnet.

Torsdag blev udviklingsplanen for Naturcenter Tønnisgård præsenteret. Foto: André Thorup
Annonce
Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Podere lurede kvindes oplysninger ved coronatest og tilføjede hende som ven på Facebook

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Haderslev

Tre-årige Ayia er hårdt ramt af kræft - nu har forældrene startet en indsamling til de seje sygeplejersker på OUH

Esbjerg

Efter voldsomt overfald på gruppe: Mistænkte blev fundet med næsen i kokain

Vejen

Diskussionen om børnecenter løb løbsk: Winnie endte med at melde sig ud af skolebestyrelse i ren frustration

Erhverv For abonnenter

Naturgas sender varmeprisen på himmelflugt: 1000 fjernvarmekunder varslet stor ekstraregning

Navne

Et liv i gult og blåt: Førhen syntes jeg, at min kæreste var skør, når det kom til hans passion, men i dag forstår jeg ham bedre

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

VEJLE For abonnenter

Trængslen på Vejlefjordbroen runder vildt tal oven på coronaen: Vejdirektoratet kan ikke skrue på flere håndtag - løsningen kan få vejlensere til at se dobbelt

Erhverv For abonnenter

Mens andre får store ekstraregninger: Trefor-kunder kan forvente stabile priser på fjernvarmen

Sønderborg

Plet på straffeattesten som gave: Ung mand fejrede 16 års-fødselsdag med en hilsen fra politiet

Annonce