Annonce
Tønder

Tocifret millionprojekt præsenteret på Rømø

Torsdag blev udviklingsplanen for Naturcenter Tønnisgård fremlagt. Foto: André Thorup
Torsdag blev et udviklingsprojekt til 55 millioner kroner præsenteret, der skal omdanne Naturcenter Tønnisgård til en attraktion af internatonal kaliber. Det kræver blandt andet en fordobling af både kvadratmeter og det årlige antal gæster.

RØMØ: Tønnisgård er i 2025 omdannet til et internationalt formidlings- og oplevelsescenter for verdensarven i Vadehavet med en bæredygtig profil og 50.000 gæster årligt.

Sådan lyder den klare og ambitiøse vision for det udviklingsprojekt Naturcenter Tønnisgård har fået udarbejdet, der blev præsenteret torsdag eftermiddag i den gamle kommandørgård.

Et projekt med en pris på over 55 millioner kroner, der skal gøre Tønnisgård til en attraktion af international kaliber med formidlingen af området og placeringen midt i Vadehavet.

Annonce

- Det er et helt fantastisk og unikt sted. Verdensarven fortjener formidling i verdensklasse. Udviklingsplanen ligger ikke så langt fra det, der er i dag, men det får et nøk opad, som vi siger i Nordjylland, sagde Johanne Bugge, der er konsulent og har udarbejdet forundersøgelsen, der ligger til grund for udviklingsplanen.

Nøkket kan konkret ses i antallet af gæster, der ifølge planen skal gå fra de nuværende cirka 22.000 til 50.000 - et nøk som konsulenten kaldte ret konservativt. Også antallet af kvadratmeter skal ganges med to, så det ender på 1080.

- Forretningsgrundlaget er fantastisk med den enorme mængde af gæster, der hvert år besøger Rømø. Det kan, skal og vil man høste af med en attraktion af denne kaliber, sagde Johanne Bugge.

400 kvadratmeter udstilling

Helt konkret skal Tønnisgård ifølge planen indeholde fire kernefunktioner: ankomst, laboratorium, udstilling og kontor. De tre første skal fylde 75 procent af kapaciteten med formidlingen i fokus.

- Et af stikordene er leg. Leg handler om at deltage, så det bliver ikke som et klassisk museum, man skal kunne have fingrene nede i noget, sagde arkitekten Esben Dannemand Frost, der er specialiseret i at transformere eksisterende bygninger, og som også har været med til at udarbejde projektet.

I udstillingen er der lagt op til, at 300 kvadratmeter skal være en fast udstilling, mens 100 kvadratmeter skal være en særudstilling, der kan ændres løbende.

Naturcenter Tønnisgård i dag

Naturcenter Tønnisgård er en gammel kommandørgård, der i dag fungerer som natur- og formidlingscenter.

Tønnisgård arrangerer blandt andet bunker- og vadehavsture.

Derudover har Tønnisgård en fast udstilling om "naturen mellem Vadehavet og Vesterhavet".

De ekstra kvadratmeter betyder, at der skal laves en tilbygning, og så skal Tønnisgård, der er bevaringsværdig på ydersiden, ombygges indvendigt. Hvordan tilbygningen skal se ud, er ikke specificeret, og projektet indeholder flere forslag til udformningen. En ting er dog næsten sikkert.

- Der skal være plads til det historiske, så den nye bygning skal som udgangspunkt ligge bagved Tønnisgård, sagde Esben Dannemand Frost.

I udviklingsplanen for Naturvenner Tønnisgård indgår flere forslag til, hvor tilbygningen kan ligge.
Annonce

Økonomien

Budgettet lyder præcist på 55.503.000 kroner, og det indeholder de samlede udgifter til at realisere planen. Fra ombygning og udbygning til produktionen af formidling og udstilling samt eventuelle uforudsete udgifter.

- Målet er at rejse de 15 millioner lokalt, og de resterende 40 millioner eksternt, sagde Esben Dannemand Frost.

Derfor bliver næste punkt på dagsorden for arbejdsgruppen med bestyrelsesformand for Naturcenter Tønnisgård Susanne Linnet (V) i spidsen at søge fonde om penge til projektet. Formanden er optimistisk omkring finansieringen.

-  Med det oplæg, vi har fået gennemarbejdet, så er jeg forhåbningsfuld. Jeg kan ikke forestille mig, at vi ikke får støtte. Selvom 40 millioner er mange penge, så er det ikke så stor en fondssøgning. Derudover lægger vi jo også op til en egenfinansiering, fordi Tønnisgård har haft nogle gode år med overskud og besøgsfremgang, sagde hun, og tilføjede at der allerede er investeret i yderligere jord, der grænser op til grunden, for at sikre nok plads.

Især de unikke elementer i projektet, glæder formanden.

- Det er vigtigt, at vi er noget andet. Vi skal ikke være et Vadehavscenter nummer to eller en Højer Mølle. Det skal stå, som en internationalt attraktion der gavner lokalt, sagde Susanne Linnet.

Torsdag blev udviklingsplanen for Naturcenter Tønnisgård præsenteret. Foto: André Thorup
Annonce
Tønder For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Tønder

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Esbjerg

Coop ruster sig inden ny konkurrent kommer: Vil jævne moderne Fakta-butik og bygge ny discount-spydspids

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Navne

Phønix-direktør fylder 60: Paul Erik er ivrig helårsbader

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Haderslev

Is hele året på Torvet: John ismand dropper efterlønnen

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Esbjerg

Kommunen får Ribe Biogas til at justere produktionen: - Godt at borgere reagerer på gener

Annonce