Annonce
Sydjylland

Tolkekontoret: Kvaliteten afspejles i prisen

Region Syddanmark har skiftet til den billigere tolkeleverandør Tolke Danmark. Firmaets priser vækker skepsis hos den tidligere udbyder til Regionen, Tolkekontoret. Genrefoto.

Tolkekontoret var Region Syddanmarks tidligere udbyder, hvad angik tolkeydelser. Nu har Regionen fremlagt prisforskellen mellem den tidligere og nuværende udbyder, Tolke Danmark. En pris Tolkekontoret ikke kan følge med på.

Den 1. februar 2017 udløb Tolkekontorets kontrakt med Region Syddanmark, og Region Syddanmark valgte at lave en ny kontrakt med en anden leverandør, Tolke Danmark.

Region Syddanmark fremlagde, på deres dagsorden for mødet i Sundhedssamordningsudvalgets, prisforskellen på de to leverandørers ydelser.

Tolke Danmark tager fx 120 kroner for en halv times videotolkning, hvor den tidligere leverandør Tolkekontoret skulle have 450 kroner for samme ydelse.

Nicolai Christian Ljung Carstensen er bestyrrelsesmedlem og tolkekoordinator hos Tolkekontoret. Han kan ikke forstå Tolke Danmarks priser:

- Prisen er jo ikke realistisk. Det vil jeg sige, og jeg har arbejdet inde for dette fag i mange år, og fortsætter:

- Det er ikke realistisk i forhold til, at den skal kunne skabe sikkerhed og kvalitet.

Nicolai Christian Ljung Carstensen vil mene, at han taler af erfaring, da Tolkekontoret har leveret til Region Syddanmark i fem år som eneste leverandør.

Annonce

Sammenhæng mellem pris og kvalitet

Der er ét minimumskrav, der indebærer, at man skal have en gymnasiel uddannelse for at kunne arbejde som tolk. Derudover er kravene små. Hos Tolkekontoret laves der dog også en sprogtest.

- Selvfølgelig er erhvervsrelevant uddannelse altid godt. Også viden inden for fagspecifikke emner de tolker er en fordel, siger Nicolai Christian Ljung Carstensen.

Tolkekoordinatoren gør opmærksom på, at det ikke kun handler om den vare, udbyderen giver på tolkningstidspunktet:

- Det handler også om alt det arbejde, der ligger bag. Der er meget forbereldelse af tolken.

Det kan være forberedelse i form af aftaler, der skal laves eller kurser for de ansatte tolke.

Man kan godt sige, at der er en sammenhæng mellem pris og kvalitet for ydelsen?

- Er der ikke altid det?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce