Annonce
Kultur

Tonen bliver lav

Mænd i kvindetøj, jammerlige parykker, skøre forviklinger og ganske få, der spiller alle rollerne. Sådan er operakompagniet Figaros greb om klassikerne, og resultatet er som regel forrygende. Fra venstre Lisbeth Kjærulff, Rasmus Krogsgaard og Hans Dueholm.
Kulturshow 2020 byder på festlige ukvemsord fra Figaros, mens trompetist Per Nielsen spiller film-hit og smugler lidt klassisk ind i programmet.

Prisuddeling: Tonen er lav, men humøret højt.

Sådan bliver den del af Kulturshow 2020, som Figaros medvirker i. Det lille operakompagni har det med at kaste sig over klassikere og give dem med grovfilen. Men Figaros giver også gerne en konferencier en ublid medfart, hvis det er påkrævet. Og det er det her. Når Kulturshow 2020 indtager Musikhuset Esbjerg den 15. januar, er der nemlig hektisk aktivitet hos Figaros, som 14 dage senere har premiere på "Elverhøj – men tonen er lav". Her medvirker blandt andre Rasmus Krogsgaard, og eftersom han er Kulturshowets konferencier og ikke kan være to steder på én gang, vil det via "live-sending" fra prøvelokalet fyge med festlige ukvemsord fra de utilfredse medspillere. Ikke mindst Hans Dueholm, som kalder sig Danmarks mindste operachef, men med stor erfaring i at være på nakken af Rasmus Krogsgaard. Og publikum for den sags skyld. For eksempel når han opfordrer tilskuerne til at synge med – og så skælder dem ud bagefter, fordi det ikke var godt nok:

- Det forventer de ikke. Det er lidt grænseoverskridende med sådan en tilsvining, for ellers taler folk altid pænt til hinanden ved sådan nogle shows, griner han.

Annonce

Kulturshow 2020

JydskeVestkystens kulturpris 2020 uddeles ved Kulturshow 2020 i Musikhuset Esbjerg den 15. januar. Billetter fås via jvshop.dk

På programmet er blandt andre Per Nielsen, Barbara Moleko, Lars Lilholt og Figaros, som kort efter – henholdsvis den 31.1. og 1.2. - kan opleves i Musikhuset Esbjerg med forestillingen "Elverhøj – men tonen er lav" i samarbejde med Den Ny Opera i Esbjerg.

Endte som ånd

"Elverhøj", som får premiere i Musikhuset Esbjerg den 31. januar, kan tåle lidt af hvert.

Heibergs nationalromantiske festspil spiller for eksempel en vigtig rolle i "Olsen Banden ser rødt", hvor Egon og hans kumpaner bryder ind i Det Kongelige Teater, mens orkestret spiller Kuhlaus ouverture til "Elverhøj".

I den nye, gakkede version af "Elverhøj" spiller Rasmus Krogsgaard ridder Ebbesen. Om alt går vel. Han medvirkede også i Figaros opsætning af "Svend, Knud og Valdemar", hvor operachefen endte med at degradere ham til ånd.

Ro i sjælen

På programmet til Kulturshow 2020 er også Per Nielsen. Trompetisten var én af de tre finalister og dermed på nippet til at vinde 2019-prisen, som gik til Treenighedskirkens Drengekor fra Esbjerg. Nu kan publikum så selv opleve, hvorfor landets bedst sælgende instrumentalist er så folkekær. Per Nielsen har solgt over 400.000 cd'er og spænder fra det klassiske til det populære og fra holdindsatsen i Sønderjyllands Symfoniorkester til solokarrieren. Efter 17 år med julekoncerter har han valgt at stoppe med lige dén del af turnévirksomheden. Men den 65-årige trompetist tager fortsat ud at spille, og han drives af, at musikken virkelig rører folk. "Den giver ro i sjælen" er én af mange tilbagemeldinger.

Til Kulturshow akkompagneres han af pianisten Carl Ulrik Munk Andersen og byder både på noget klassisk, Puccinis arie "Oh mio babbino caro" (Åh, min kære far), og ét af tiden mest spillede filmhit, "Shallow" fra "A Star is Born" med Lady Gaga og Bradley Cooper.

Efterhånden er det længe siden, Per Nielsen har fortalt publikum om komponisters fødselsår, dirigenters dødsår og andre af musiklitteraturens datoer.

- Det er ti gange bedre at fortælle en anekdote. Selvfølgelig skal man have respekt for, hvor man står henne. Om det er i et forsamlingshus eller en kirke, men man kan godt være afslappet, bemærker han.

Billedtekst til Per Nielsen: Da bogen ”Sønderjysk humor” af Sven-Erik Ravn udkom for nylig, var det med eksempler på Per Nielsen særlige lune, hvor der kan snige sig en enkelt anekdote ind mellem adagio og andante. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce