Annonce
Indland

Topchefer: Debatten i valgkampen er på afveje

Partierne fokuserer for meget på at fordele velfærd frem for at skabe den, mener erhvervslivet.

Den politiske debat i valgkampen er ifølge flere af dansk erhvervslivs topchefer på afveje.

Politikere fra både rød og blå blok taler stort set kun om at uddele penge frem for at tale om, hvordan samfundsøkonomien kan fortsætte de gode takter, så velstanden kan blive ved med at vokse.

Det skriver Berlingske.

- Som erhvervsleder synes jeg, at valgkampen indtil videre har båret præg af, at vi taler rigtig meget om, hvordan vi skal bruge pengene, og i mindre grad om, hvordan vi skal tjene pengene, siger administrerende direktør i Novozymes, Peder Holk Nielsen, til avisen.

Koncernchef i TDC, Jens Aaløse, hæfter sig ved, at såvel Socialdemokratiet som Venstre har meldt sig parate til at bruge næsten hele det økonomiske råderum på investeringer i forbedret velfærd her og nu.

Men partierne viger uden om spørgsmålet om, hvordan de vil sikre økonomisk råderum fremover.

- Der er ikke meget, der bare minder om en seriøs debat på dette område. Det er stærkt bekymrende, siger Jens Aaløse.

Mads Nipper, topchef for pumpekoncernen Grundfos, mener, at der i valgkampen er for meget fokus på "at fordele velfærd frem for at skabe velfærd".

- Rygraden i at kunne gøre dette er nu engang, at erhvervslivet er i god form. Det, synes jeg, tages lidt for givet, siger Mads Nipper.

I hans optik er diskussionen om at tiltrække udenlandsk arbejdskraft desuden helt fraværende.

Også Jens Lund, finansdirektør i transportgiganten DSV, anser manglen på arbejdskraft som et centralt problem for dansk erhvervsliv, som politikerne bør forholde sig til.

- Hvis ikke vi kan få ordentlig adgang til udenlandsk arbejdskraft, hænger vores samfund ikke sammen, og derfor er vi nødt til at få skabt nogle systemer, der giver os den adgang, siger han til Berlingske.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Annonce