Annonce
Sydjylland

Topfolk fra Venstre er tavse om den interne uro: Ønsker ro og afklaring

Jakob Ellemann Jensen (th.), Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen ankommer til Venstres pressemøde i forbindelse med Venstres sommergruppemøde på Kragerup Gods ved Ruds Vedby, fredag den 9. august 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Venstrefolk med tilknytning til Syd- og Sønderjylland ønsker ro til at løse den interne strid i Venstre. Det kræves samtidig, at Venstres spidsfigurer skal forklare sig, før der kan tages stilling til partiets formandsfejde.

Venstre: - Vi skal have ro på, så vi kan fokusere på politik og på at skabe et stærkere Danmark.

Sådan lyder et skriftligt svar fra folketingsmedlem Ellen Trane Nørby (V) til JydskeVestkysten, der har anmodet om en respons, efter at Venstres midtjyske kreds klart har meldt ud, at de undsiger Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til formandsskabet i Venstre. Anni Matthiesen (V) ønsker ikke at kommentere før de kommende møder i weekenden.

- Jeg vil ikke sige noget før weekendens møder. Af respekt for forretningsudvalg og hovedbestyrelsen så synes jeg, at vi nu skal give dem ro til at komme efter de møder, der er planlagt til fredag og lørdag, siger Anni Matthiesen.

I løbet af den kommende weekend holder Venstre en række møder, hvor man satser på, at formandsskabet står øverst på dagsordenen. Venstres foreningsformænd i de sydjyske kommuner ønsker at afvente weekendens diskussioner, før de vil tage stilling til den politiske situation. Ivar Nørlund (V), formand for Venstre Billund, oplever, at det i Billund ikke er klart, hvad det fører til.

- Det er svært at tage stilling, når vi ikke har fået nogen konkret information fra ledelsen. I øjeblikket er det splittet i bestyrelsen, hvor nogen har én holdning og andre har en anden i forhold til formandsskabet, fortæller Ivar Nørlund.

Karsten Schøn, kommuneforeningsformand i Sønderborg, vil ikke kommentere før weekendens Venstre-møder.

Et kort overblik over striden i Venstre

  • I juni 2014 kom Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Jensen (V) op af en kælder i Odenses Kongres Center. Her forventede man, at de to spidspolitikere fra Venstre kunne arbejde sammen i det, der dengang blev døbt til at være et "delt formandsskab".
  • Den 8. august i år udtaler næstformand Kristian Jensen sig kritisk over for Lars Løkke Rasmussens ønske om at lade Venstre indgå i et bredt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.
  • Den 9. august beklager Kristian Jensen sine udtalelser.
  • Den 11. august erklærer Claus Hjort Frederiksen (V) det delte formandsskab for fortid i Venstre.
  • Den 15. august meddeler Lars Løkke Rasmussen, at han fremover vil være eneansvarlig for Venstres politiske ledelse.
  • Den 27. august kræver Venstres kerne i Region Midtjylland, at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen træder af. Flere Venstre-borgmestre supplerer utilfredsheden.

Kilde: Altinget.dk

Opbakning trods udbredt tavshed

Selvom mange venstrefolk er tavse, har formandsskabet dog opbakning på Christiansborg. Ulla Tørnæs (V) er en af dem, der klart står i Løkkes hjørne.

- Jeg mener, at han er den bedste til at stå i spidsen for Venstre. Han er den bedste til at definere Venstres rolle som konstruktiv opposition for den nye socialdemokratiske regering, siger folketingspolitikeren.

Christoffer Melson (V) er også stålfast på, at det nuværende formandsskab er det bedste for Venstre.

- Løkke og Kristian er begge gode til at være de visionære og tænke de store strategiske politiske tanker. Løkke er også god til at føre dialog med gruppen.

I alt har 14 folketingsmedlemmer indtil videre tilkendegivet deres støtte til Lars Løkke Rasmussen, heriblandt Sophie Løhde (V), Claus Hjort Frederiksen (V) og Troels Lund Poulsen (V)

Emil Hoffmann Madsen, formand for Venstre Fanø, vil se, hvad fremtiden bringer, men står i første omgang også bag det nuværende formandsskab.

- Jeg er nødt til at støtte den formand, jeg har, for der er ikke andre på tale i øjeblikket. Personligt synes jeg, at de har gjort et godt stykke arbejde for Venstre gennem de sidste år, siger Emil Hoffmann Madsen.

Annonce

Kommunal venstreformand kræver redegørelse

Jan Lagoni Jacobsen, formand for Venstre Esbjerg, er opsat på at få en forklaring fra Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen på, hvad der reelt er sket samt de strategiske overvejelser bag deres udmeldinger. Hvis det ikke sker, er han sikker på, hvad han ønsker sker.

- Jeg har ikke truffet den endelige beslutning, men hvis jeg ikke får en klar redegørelse fra Kristian og Lars, så vil jeg stå bag dem, der opfordrer formandsskabet til at trække sig, siger Jan Lagoni Jensen.

Folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen og Carsten Kissmeyer har opfordret Lars Løkke Rasmussen til at trække sig. Jacob Jensen (V) meddeler at formandsskabet bør lytte til baglandet.

Ulla Tørnæs byder kritikken velkommen men er bekymret over, at man tager overilede beslutninger, når det kommer til Venstres formandsskab.

- Jeg frygter, at vi kommer til at handle i panik, når der skal tages en beslutning om, hvorvidt Venstres ledelse skal gå af, siger Ulla Tørnæs.

Før uroen er ovre, mener Christoffer Melson, at man skal lade Venstres landsmøde være den sidste stemme i denne sag.

- Der skal ske det, at landsmødet får lov at vælge en formand og en næstformand. Jeg kender Venstre godt nok til, at man så accepterer det, flertallet i partiet føler er den rigtige ledelse, siger Christoffer Melson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce