Annonce
Sydjylland

Topmøde om energi: Billigere havvindmøller er et fælles mål

De mange deltagere ved North Seas Energy Days sluttede af med at se fodringen af sælerne på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Her fotograferet gennem sikkerhedsglasset med skumsprøjt ved bassinet. Foto: Lars Stokbro
Stor havvind-konference med deltagere fra ti Nordsølande giver muligheder for Danmark for opstilling og produktion af havvindmøller.
Annonce

Esbjerg: Hvad der for tre år siden blot var en vision, er i dag blevet til virkelighed. Ti lande har i et tæt regionalt samarbejde sat mere og billigere havvind op i Nordsøsamarbejdet. En målsætning, der er helt afgørende, hvis landene skal leve op til indholdet i Parisaftalen.

Efter et år i formandskabsstolen samlede Danmark torsdag energiministre og repræsentanter fra Nordsølandene i Danmarks energimetropol, Esbjerg. Her fik de ved selvsyn et indblik i det potentiale, Nordsøen rummer for havvind.

Danmark har gennem hele sit formandskab haft som ambition, at industrien skal være tæt inddraget i samarbejdet. Ministermødet holdes derfor i parløb med en industrikonference, og ministre og industri kan mødes til en fælles debat i Esbjerg om fremtiden for Nordsøsamarbejdet.

Nordsøsamarbejdet er et frivilligt regionalt samarbejde om havvind og elnet i Nordsøen. Samarbejdet startede i 2016. Danmark er det tredje land til at have formandskabet.

vi kan dække hele Nordsøen, så vi har et enormt forspring. Det er en lys fremtid, der venter.

Jesper Frost Rasmussen, Esbjergs borgmester

Annonce

Stort potentiale for yderligere havvind

Fokus for ministermødet var at samle op på de resultater, samarbejdet har leveret i de første tre år af dets levetid og få landene til ikke kun at bekræfte ønsket om fortsat samarbejde, men også at diskutere, hvad samarbejdet skal fokusere på som næste skridt. Herunder blev der tages stilling til, hvordan Nordsøsamarbejdet kan videreføres i lyset af, at briterne forlader EU.

For Danmark og Esbjerg ser borgmester Jesper Frost Rasmussen mange perspektiver og konkrete muligheder efter topmødet, der gik under navnet North Sea Energy Days.

- Hele branchen - både industrien og regeringsrepræsentanter - er nu enige om, at det her er noget af det, vi skal satse på i fremtiden. Det har været en fantastisk dag, der viste, at der er et enormt stort potentiale, og det, at ministrene har underskrevet en aftale om, at man vil arbejde videre, er rigtig positivt, siger han.

Han er overbevist om, at deltagerne har fået øjnene op for, hvor meget der sker i Esbjerg. At der er fysiske jobs og mange muligheder.

Ministrene besøgte før topmødet vindmøllearealerne på Esbjerg Havn.

- Det gør indtryk på alle, at der skal sættes 19 GW vindmøller op i EU om året, hvor vi i dag sætter 3 GW op. Vi står rigtig stærkt som verdens førende havn for udskibning til havvind, og vi kan dække hele Nordsøen, så vi har et enormt forspring. Det er en lys fremtid, der venter, siger Esbjergs borgmester.

Annonce

Problemer skal løses i fællesskab

Han peger på Danmark og Esbjergs nøgleposition for havvind.

- Jeg kan sagtens forestille mig produktion af vindmøller i Esbjerg, fordi vingerne bliver så store, at de ikke kan transporteres på landevejene. De må bygges ved kajerne eller transporteres med skibe, forudser han og fortsætter:

- Uanset hvad så skal vi løse problemerne i fællesskab, herunder placeringen af de mange møller, om det skal være ved kunstige øer eller andre løsninger.

Ministermødet blev afviklet på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, hvor et af de sidste punkter på dagsordenen var - fodring af sælerne.

High Level Panel var navnet på den afsluttende del af konferencen, der foregik i en del af Fiskeri- og Søfartsmuseets store udstilling. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg For abonnenter

Dagplejer efter kritik: - Vi skal nok gøre rent, men ikke gratis

Trekantområdet

Mand stadig i kritisk tilstand efter badeulykke: Kommune tjekker sikkerheden

Annonce