Annonce
Erhverv

Topmøde om Esbjergs fremtid: Erhvervsliv smider millioner på bordet

Advokat Peter Kirk Larsen, Kirk Larsen & Ascanius, opfordrede til at tænke stort, når slaget om Esbjergs fremtid som studieby skal slås. Foto: Martin Ravn
Virksomhedsledere, politikere og repræsentanter for byens uddannelsesinstitutioner var samlet hos Blue Water Shipping tirsdag aften til krisemøde om uddannelsesbyen Esbjerg. Enighed om stort sats på Esbjergs fremtid. Byråd og erhvervsliv deles om regningen.

Esbjerg Byråd lægger fem millioner kroner på bordet, og erhvervslivet i Esbjerg har givet et hurtigt håndslag på at gøre det samme i et helhjertet forsøg på at skaffe flere studerende og flere uddannelser til landets femtestørste by og sætte en effektiv bremse i Esbjerg Kommunes stagnerende befolkningstal.

Det blev konklusionen på et uddannelsesmøde tirsdag aften i Blue Water Shippings hovedkvarter, som Business Esbjerg og erhvervs-netværket VL74 havde arrangeret. Omkring 100 deltagere - politikere, virksomhedsledere og repræsentanter fra uddannelsesmiljø og byens store fonde - overværede og deltog i en livlig debat, som borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Henrik Uhd Christensen, administrerende direktør på Viking Life-Saving Equipment skød i gang.

Sidstnævnte leverede et engageret og konkret oplæg om, hvad der skal til for at komme Esbjergs største udfordring til livs, og det er her, de 10 millioner kroner kommer ind i billedet. For i henhold til Henrik Uhd Christensen oplæg skal et nyansat sekretariat med en stærk leder med politisk gennemslagskraft, to-tre projektledere og to-tre assistenter med support fra Esbjerg Kommune og Region Syddanmark de kommende tre år levere den indsats, der skal til, for at Esbjerg gør sig positivt gældende over for folketingspolitikerne på Christiansborg, der skal sende flere uddannelser Esbjergs vej, og kommende studerende.

Esbjerg skal kort sagt forvandles til en attraktiv uddannelsesby, som de unge vil kappes om at studere i og efterfølgende slå sig ned i - til glæde for kommunens skattegrundlag og erhvervslivets rekrutterings-behov.

Annonce
Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) var hurtig til at meddele, at Esbjerg Kommunes budget indeholder millioner til virkeliggørelse af Vision 2025, som også indeholder mål for Esbjerg som uddannelsesby. Nu er det erhvervslivets tur til at levere, mener han. Foto: Martin Ravn

De store slag

Ambitionerne skortede det ikke på ved aftenmødet, og advokat Peter Kirk Larsen, Kirk Larsen & Ascanius, udtrykte det bedst, da han advarede mod at angribe målet, som hans morfar fra Hvide Sande angreb verden:

"Husk nu: små slag - de store koster penge".

For det er de store slag, der skal slås, hvis det skal batte noget, lød det fra Peter Kirk Larsen, der var en af dem, der gerne ser Esbjerg få sit eget universitet på havneøen ved Esbjerg Strand. Den idé levede dog ikke ret længe i forsamlingen, der også talte folketingspolitikere som Ulla Tørnæs (V) og Henrik Dahl (LA), og regionsrådformand Stephanie Lose (V) stemplede det hurtigt som en realpolitisk umulighed.

Til gengæld var der nogenlunde enighed om, at der formentlig er en politisk vilje på Christiansborg til at sikre, at man kan uddanne sig overalt i Danmark og ikke kun i landets fire største byer.

Millionerne ruller

- Nu handler det første skridt om allokere ressourcer og dygtige folk, der kan lave en plan for, hvordan vi når målet. Det første skridt er det sværeste, men når vi har taget det, så har vi også fået bolden til at rulle, lød appellen fra Henrik Uhd Christensen, mens borgmesteren valgte provokationens vej og udfordrede erhvervslivet:

- Vi har de fem millioner kroner. Hvad med jer?

Svaret var klart nok - millionerne synes ikke at udgøre et egentligt problem for toppen af erhvervslivet - og Jesper Frost Rasmussen var optimistisk efter mødet:

- Jeg håber, vi om fem år ser tilbage på dette møde som absolut afgørende og skelsættende for Esbjerg Kommune.

Henrik Uhd Christensen, administrerende direktør for Viking Life-Saving Equipment, har engageret sig kraftigt i kampen for vækst i Esbjerg. Foto: Martin Ravn
Ulla Tørnæs, folketingsmedlem for Venstre, bagerst i billedet og yderst til højre Liberal Alliances Henrik Dahl. Folketingsmedlem Anders Kronborg var også inviteret, men optaget i finanslovsdebatten i folketingssalen på Christiansborg. Foto: Martin Ravn
Gruppeformand for Socialdemokratiet, Søren Heide Lambertsen, var en af deltagerne i panelet. Dernæst ses regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og Jesper Frost Rasmussen (V). Dernæst Henrik Uhd Christensen fra Viking Life-Saving Equipment, Søren Nørgaard Thomsen fra Blue Water Shipping og Henrik Larsen fra Erhvervsakademi Sydvest. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce