x
Annonce
forside

Toppen i OW Bunker blev vildledt af chef i Singapore

Kæmperisiko var gemt i bogføring, som toppen i OW Bunker-koncernen ikke var bekendt med, siger retten.

Kollapset i OW Bunker-koncernen i 2014 har ført til en stribe sager med krav om erstatning. De involverede advokater og investorer, der tabte store beløb, vil derfor nøje studere den dom, som Retten i Aalborg onsdag har afsagt i en straffesag mod chefen for koncernens datterselskab.

Blandt de nysgerrige læsere vil være Niels Mengel, der er fungerende formand for Foreningen OW Bunker-Investor. Her har 2400 aktionærer sluttet sig sammen for at føre en erstatningssag.

- Der er ingen direkte kobling mellem straffesagen i Aalborg og vores sag, men det kan alligevel blive interessant for os at læse dommens præmisser, siger Niels Mengel.

Chefen for datterselskabet Dynamic Oil Trading, Lars Møller, er fundet skyldig i at have påført koncernen et tab på godt 500 millioner kroner og er idømt halvandet års fængsel.

Han skjulte en række enorme kreditter, som var blevet givet til selskabet Tankoil. Selskaberne handlede olie med hinanden.

Koncernens øverste chef, Jim Pedersen, havde bevilget en kreditramme på ti millioner dollar, men Møller gik langt videre, fastslår retten. En skjult bogføring afslørede 62 fakturaer med en kredit på 90,2 millioner dollar.

Under sagen har Lars Møller nægtet sig skyldig, og hans forsvarere har sagt, at ansvaret for de enorme tab i OW Bunker-koncernen skal placeres andre steder. Ledelsen vidste alt om de kommercielle risici, som blev taget, har advokat Arvid Andersen således sagt.

- Man må spørge sig selv, om man virkelig tror på, at Lars Møller er en kriminel enmandshær, der bevidst gik efter at skade sin arbejdsgiver. Der verserer en lang række civile sager, og køen ved håndvasken er så lang, at en førsteårselev ved kassen i Netto ville blive misundelig på den kø, har Arvid Andersen ifølge Jyllands-Posten sagt i sin procedure.

Lige til det sidste blev Jim Pedersen tilsyneladende ført bag lyset. Retten nævner specifikt i afgørelsen, at Pedersen 2. november 2014 - få dage før konkursen - i en sms spurgte Lars Møller om risikoen ved engagementet med Tankoil.

Møller svarede sin chef i Nørresundby, at nettoeksponeringen var på omkring fire millioner dollar - selv om han få dage forinden af sin økonomichef havde fået at vide, at Tankoil var "overdue" med 115 millioner dollar.

5. november var såvel Lars Møller som økonomichefen rejst fra Singapore til krisemøde i Nordjylland.

Der var en stemning af panik. Her indrømmede Møller, at der var givet kreditter på mellem 80 millioner og 125 millioner dollar, lægger retten til grund. Jim Pedersen betragtede det som bedrageri. Begge de rejsende blev frataget deres pas og bortvist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se byrådets møde live på Facebook

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce