Annonce
Indland

Toprytter i en mørk tid

Tyler Hamilton blev berømmet for at gennemføre Tour de France i 2013 med et brækket kraveben. Men der var også ulovlige stoffer i blodet. (Arkivfoto). Foto: Vincent Kessler/Reuters

Tyler Hamilton blev Danmarks cykeldarling som Team CSC's store Tour-håb. Men han var dopet - som så mange andre - og deprimeret. Den 1. marts fylder han 50 år.

Tyler Hamilton skabte et navn for sig selv som cyklende løjtnant for Lance Armstrong og kaptajn hos danske Team CSC.

Men for den spinkle rytter, der mandag den 1. marts fylder 50 år, endte hverken venskabet med Tour de France-kongen Armstrong eller cykelkarrieren lykkeligt.

Karrieren bød ellers på mange højdepunkter.

Efter at have hjulpet Lance Armstrong til de første Tour-sejre i 1999, 2000 og 2001, og i øvrigt vundet Danmark Rundt, skiftede Tyler Hamilton til Bjarne Riis' CSC.

Her var han mange danskeres yndling ved Touren i 2003, som dog blev en smertelig affære, da han tidligt brækkede kravebenet i et styrt.

Det lykkedes ham alligevel at vinde en etape, hvilket gjorde ham til et ikon i sporten dengang, men 4.-pladsen i det samlede klassement det år blev det tætteste, Hamilton kom på en samlet Tour-sejr.

Året efter vandt han en olympisk guldmedalje i Athen, men derefter gik det kun ned ad bakke.

Han blev dømt for doping efter en positiv prøve i 2004, på et tidspunkt hvor cykelsporten som helhed var begyndt sin deroute med den ene afsløring efter den anden.

Ikke mange troede på Hamilton, da han prøvede at forklare spor af en anden persons blod i sit med, at det måtte stamme fra en ufødt tvilling.

Han forsøgte et comeback efter to års karantæne, men uden stor succes. Han erklærede sit karrierestop i foråret 2008 efter en ny positiv dopingtest. Han fortalte senere, at han havde lidt af depression gennem mange år.

Ligesom Armstrong og mange andre af cyklens topnavne havde dopingrygterne svirret tæt om Hamilton.

Og nogle år efter karrierestoppet valgte Tyler Hamilton at gå til bekendelse offentligt.

Først i et interview med tv-magasinet "60 Minutes", hvor han tilstod doping i sin karriere. Han rettede også beskyldninger mod Armstrong, hvilket førte til en offentlig fejde mellem de to.

I 2012 uddybede Hamilton fortællingen i en selvbiografi, "The Secret Race", med flere indrømmelser og anklager.

Han fik officielt frataget sin OL-guldmedalje, som han allerede havde leveret tilbage, og har ikke været i berøring med sporten siden da.

Nu om dage er han flyttet til bjergene i Montana, hvor han driver et personligt træningsfirma og arbejder med investering.

/ritzau/

Efter cykelkarrieren gik Tyler Hamilton til bekendelse i en velsælgende selvbiografi. (Arkivfoto). Foto: Bebeto Matthews/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce