Annonce
Tarm

Tordenvejret satte klokkerne i gang: Kirketjener måtte op i tårnet for at afbryde larmen - men den kom tilbage

Klokkerne på Tarm Kirke gik i nat i gang med at ringe, da lynet slog ned. Arkivfoto: Lisbeth Birkmose
Kirketjener måtte op i tårnet for at afbryde klokkerne på Tarm Kirke, der dog gik i gang igen. Brand & Redning Midtvest og RAH melder om en stille nat.

TARM: Når kirkeklokken ringer, så plejer det at være et tegn på, at nu skal man op og i gang, men når den begynder at ringe klokken 23.30, så er det altså de fleste, der godt kunne bruge nogle timer mere på øjet.

Borgerne i Tarm fik en noget fremskudt morgenvækning onsdag aften, da tordenvejret var over byen, for lynet slog ned, og det satte gang i det automatiske ringeanlæg på Tarm Kirke.

Klokkerne kimede, og det fik folk til at skrive på Facebook, at nu var den gal med klokken. Kirketjener Lisbeth Bjerre skyndte sig i nattens mulm og mørke ned til kirken, der lige nu er under restaurering, hvilket betyder, at strømanlægget er ændret. Hun kravlede op i tårnet og fik anlægget slået fra.

Annonce

Politiet fik desuden klokken 00.37 en henvendelse fra en borger om, at klokkerne var i gang, men borgeren vidste, hvordan det skulle slås fra og ville derfor gå over og gøre det.

Men forgæves. Kort tid efter gik den i gang igen, og folk skrev endnu engang på Facebook.

- Det er ikke rart at bo tæt på, når det går i gang, for lugerne i tårnet lukkes automatisk op, samtidig med at klokkerne går i gang, fortæller menighedsrådsformand Kirsten Kolby, der også kunne høre klokkerne fra sin bolig på Park Allé.

Det er ikke første gang, at Tarm Kirkes klokker begynder at optræde i tordenvejr. For nogle år siden måtte Kirsten Kolby en tur ned til kirken om natten og slå dem fra.


Det er ikke rart at bo tæt på, når det går i gang, for lugerne i tårnet lukkes automatisk op, samtidig med at klokkerne går i gang.

Kirsten Kolby, menighedsrådsformand


Dagen efter gav kirken kage til alle de vækkede naboer. Dengang var strømmen også ændret på grund af kirkehus-byggeriet, og Kirsten Kolby kan ikke garantere, at det ikke sker igen. Men nu skal fagfolk se på anlægget og vurdere, om der er sket skader, ligesom der skal laves en procedure for, hvis uheldet er ude.

HFI'en slog fra mange steder

Nattens tordenvejr har ikke forårsaget store skader på el-nettet her i området.

Langt de fleste el-ledninger er efterhånden gravet ned, så lynet ikke slår ned i dem. Mange forbrugere har dog været nødt til at slå deres HFI-relæ til igen.

- På det overordnede el-net skete der en omkobling på stationen i Stovstrup, men det har højst givet et glimt i lyset. Vi har haft henvendelser fra nogle kunder, der skulle have hjælp til at slå deres HFI-relæ til igen, og så har en enkelt kunde haft fat lynnedslag i sit hus, så der skal en elektriker forbi for at skifte tre sikringer, fortæller Per Nielsen, teknisk chef hos RAH.

Henning Olesen, indsatsleder ved Brand & Redning Midtvest, fortæller også, at han ikke har været ude at køre på baggrund af alarmer i løbet af natten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce