Annonce
Varde

Torvet får en på lampen mod Lindes vilje

De nuværende franskdesignede lamper på Torvet har ikke kunnet klare det vestjyske vejrlig, ligesom standerne i aluminium knækkede for et godt ord. Derfor blev alle standere udskiftet i 2012. Nu skal der sættes helt nye købstadslamper op. Foto: Henrik Reintoft
Et flertal i plan og teknik vil udskifte de franskdesignede lamper på Torvet og erstatte dem med gamle købstadslamper.
Annonce

Varde: Siden Torvet i Varde i midten af nullerne fik hevet de halsbrækkende piksten, der var beregnet til kvæg, op og indrettet et nyt torv, så har de franskdesignede lamper på koniske standere været en udfordring. De kan ikke holde til vejrliget i det vestjyske, ligesom de tynde aluminiumsstandere knækkede for et godt ord og i 2012 derfor blev udskiftet med stålstandere. Pris 100.000 kroner.

Det er denne type lampe, som i fremtiden skal sørge for lyset på Torvet. Foto: Henrik Reintoft

Nu får Torvet en på lampen igen, da et flertal i plan og teknik efter anbefaling af forvaltningen har besluttet at udskifte de franske lamper. Én gang for alle - og alle for én.

I stedet skal der opsættes gamle købstadslamper som ses på blandt andet Kræmmergade og Vestergade, der de senest år har fået den helt store forskønnelseskur. Hver lampe koster 32.000 kroner inklusive opsætning. Da der skal opsættes mellem 20-25, ligger prisen mellem 640.000 og 800.000 kroner.


Alt inventar på Torvet er lavet med et moderne snit. Det er fuldstændig vanvittigt at sætte gamle lamper op.

Byrådsmedlem Anders Linde, Varde


Men med et gammelt og rynket snit for at føre udtrykket tilbage til den gamle købstad, hvis ældstkendte købstadsprivilegie er fra 1442 og  udstedt af Christoffer af Bayern.

- Vi vil gerne have nogle lamper op, så de passer til de gamle gader. Det er godt for turisterne at opleve et mere ensartet gadeinventar, siger Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik.

De nye ”gamle” lamper har energibesparende LED-pærer og sættes op på standere af støbejern, som enten knækker eller giver store buler i bilerne, der kører ind i dem.

Annonce

Flyttet bænkene?

Som et alternativ var to andre typer moderne, udseende lamper, som Anders Linde (V) er langt mere stemt for. Han stemte derfor som det eneste medlem imod indkøbet af købstadslamperne.

Anders LInde (V) er langt mere stemt for et moderne udtryk på Torvet, men blev stemt ned i plan og teknik. Visualisering: Varde Kommune

- Alt inventar på Torvet er lavet med et moderne snit. Det er fuldstændig vanvittigt at sætte gamle lamper op, siger Anders Linde.

Varde Kommune har selv designet og betalt for pølseboden på Torvet. En meget moderne pølsebod i lighed med de grå borde-bænkesæt på Torvet.

- Så skal vi også have flyttet bænkene, siger Anders Linde med tanke på argumenterne for at sætte købstadslamper op.

Her se så den lampetype, som flertallet i plan og teknik besluttede. Bortset fra en tværrib under selve lampen et det den samme, som står i Vestergade og Kræmmergade. Visualisering: Varde Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce