Annonce
Tønder

Torvet i Tønder var proppet med musik og mennesker

Fredag eftermiddag var Torvet i Tønder fyldt til sidste plads. Masser af gæster nød musikken og en kølig fadbamse. Men en række af gæsterne savner den tidligere byfest-stemning i byen. Foto: Martin Franciere
Fredag eftermiddag var det næsten umuligt at forcere Torvet i Tønder. Musik, kølige øl og ristede pølser trak i folk fra nær og fjern. Byens gæster savner byfeststemningen fra gamle dage.

TØNDER: Fredag midt på eftermiddagen var det tæt på umuligt at presse sig vej over Torvet i Tønder. I hundredvis af gæster hyggede sig med musik og kølige fadbamser på Torvet, som er sin egen lille fest midt i festivalen i Tønder.

På forhånd havde restauratør Carl Jørgensen spået, at den sidste siddeplads ville være væk klokken 15. Og man skulle lede længe for at finde et ledigt sæde på det tidspunkt.

Carl Jørgensen lignede en glad dreng, der lige havde åbnet en kæmpe julegave fyldt med Lego.

- Du kan roligt skrive, at der er 400 mennesker, storsmilede restauratøren, der havde sikret 6 Feet og Bregenborg Band til Torvet. Sidstnævnte med violin og sækkepibe som ligger rimeligt tæt på Tønder Festivals musikstil.

Annonce
Tage Dall og Lise-Lotte Thomsen fra Jels har været med til Tønder Festival cirka 10 gange. Men fredag var de gratister på Torvet - en rund fødselsdag lørdag forhindrede fuldgyldigt medlemsskab af dette års Tønder Festival. Foto: Martin Franciere

Lugter af festival

Et af de mange par, der nød musikken var kæresteparret Lise-Lotte Dall Thomsen og Tage Dall fra Jels. De har været med til den "rigtige" festival mange gange. Men lørdag er parret inviteret til rund fødselsdag - og så blev fredagen brugt uden armbånd på Torvet - for at lugte til festivalstemningen i byen.

- Alle er glade og synger med på sangene. Her er dejligt afslappet, lød det fra Lise-Lotte Thomsen, mens Tage Dall samtidig efterlyser lidt af den gamle stemning i Tønder.

- Det er ikke som i gamle dage, hvor der var musik alle vegne i gågaden, sagde Tage Dall.

Ikke langt fra det fyldte torv - ved Skibbroen - havde fem venner slået sig ned. For første gang i denne festival havde de bevæget sig uden for festival- og campingpladsen og var på vej gennem gågaden. Nu var det tid til et pitstop og en enkelt pilsner.

Byfesten er ødelagt

Vennerne har været faste gæster til Tønder Festival i omkring 15 år.

- Før festivalen indførte partout-armbånd, festede hele byen. Det har man mistet nu. Dengang var der musik, fest og farver i byen. Men nu er det ligesom, at byfesten er ødelagt, siger Linda Hartsø, der som vennerne kommer fra Holbæk-området.

Til gengæld synes kvintetten, at kvaliteten af både musik og mad er helt i toppen på festivalpladsen. Og derfor er behovet for at søge ind til gågaden blevet mindre.

- Vi går ikke ind i byen, som vi gjorde før, konstaterer Anette Hansen.

Tilbage til restauratør Carl Jørgensen, der havde hyret Torvets musik med pølsemanden, René S. Jørgensen. Hvis ikke nogen gør noget i Tønder by, risikerer festen at ebbe ud.

- Vi skal passe på, at byen ikke dør under festivalen, siger Carl Jørgensen.

Bregenborg Band forstod at spille Torvet op - på trods af et dødsfald blandt medlemmerne for en uge siden. Foto: Martin Franciere
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Esmark: Bedste sæson nogensinde

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce