Annonce
Esbjerg

Total planlægger nye milliardinvesteringer i Nordsøen: Esbjergs borgmester er begejstret

Sidste år bragte det franske olieselskab Total denne gigantiske platform fra Tyra-projektet i Nordsøen i land i Frederikshavn. Med en investering på 21 milliarder kroner er projektet med nedtagning og genopbygning af Tyra-feltet det største i mange år, men nu har Total indgivet nye markante feltudviklingsplaner til Energistyrelsen.  Foto: Total
Den franske ejer af Eneretsbevillingen har indsendt udviklingsplaner for to nye danske projekter i Nordsøen. Esbjergs borgmester kalder planerne en understregning af, at de danske olie-gas aktiviteter vil være væsentlige mange år ud i fremtiden.
Annonce

Energi: Den franske oliegigant Total, som ejer Eneretsbevillingen til eftersøgning og produktion af olie og gas i den danske del af Nordsøen, planlægger en større milliardinvestering i udvidelse af to oliefelter.

Således har Total indsendt to feltudviklingsplaner til Energistyrelsen. Det drejer sig om projekterne Halfdan Nord og Valdemar Bo Syd, som i alt ventes at indeholde henholdsvis 30-73 millioner og 19-45 millioner tønder olieækvivalenter. I begge tilfælde er der tale om olieproduktion snarere end gasproduktion.

Til sammenligning produceres der lige nu godt 103.000 tønder olieækvivalenter om dagen i den danske Nordsø, svarende til 37,6 millioner tønder om året.

Det er langtfra hver dag, der bliver anmodet om lov til at udvide nye felter på dansk sokkel. Især de senere år har den store usikkerhed frem til Nordsø-aftalen i begyndelsen af december sidste år har mindsket aktivitetsniveauet væsentligt.

Aftalen endte med at sløjfe de tilbagevendende udbudsrunder til nye olie- og gaslicenser og sætte en slutdato for olie- og gasproduktionen i 2050, men der gik altså ikke lang tid, før Nordsø-aftalen fik en effekt, idet Total blot 14 dage efter præsentation af aftalen indsendte sine nye feltudviklingsplaner.

- Vi er fuldt fokuserede på at udvikle vores nuværende licenser i den danske Nordsø, og i december 2020 indleverede vi feltudviklingsplaner til Energistyrelsen for to potentielle felt-udvidelser; Halfdan Nord og Valdemar Bo Syd, oplyser Ole Hansen, der er ansvarlig for udvikling af Totals danske Nordsø-aktiviteter, i en skriftlig kommentar.

De kan få opgaven

Total har inviteret en række forskellige globale offshore-fabrikanter til at opgaven med feltudviklingen og fremstilling af to ubemandede platforme og modtagelsesmodul til ​​Halfdan North og Valdemar Bo Syd i den danske del af Nordsøen.

Ifølge det anerkendte globale oliemedie Upstream en række europæiske virksomheder med.

Det drejer sig om Aker Solutions i Norge, Bladt Industries i Aalborg, Dragados Offshore i Spanien, HSM Offshore i Holland, italienske Rosetti Marino og en anden italiensk entreprenør, Saipem.

Også to asiatiske entreprenører - Malaysia Marine & Heavy Engineering og Sembcorp Marine Offshore Engineering (Sembmarine) er ifølge Upstream med på listen.

- Hvis udviklingsplanerne godkendes af myndighederne, og DUC-partnerne samtidig tager en endelig beslutning om at investere i projekterne, vil de to udviklingsprojekter være de første felt-udvidelser, siden Tyra Sydøst som leverede første produktion i 2015, fortsætter han.

Annonce

Glad borgmester

Realisering af projekterne afhænger af godkendelse af feltudviklingsplanerne fra Energistyrelsen og dernæst en beslutning fra DUC-partnerne om godkendelse af projekterne, hvilket tidligst forventes i slutningen af 2021. Såfremt projekterne godkendes, og den nuværende tidslinje forbliver uændret, vil produktionen fra de to projekter kunne begynde i første kvartal af 2024. Imidlertid kan Total ikke for nuværende sige noget om investeringsomkostningerne, men Tyra Sydøst, som var et større projekt, kostede i størrelsesorden 4,5 milliarder kroner.

På rådhuset i Esbjerg er det en glad borgmester, som har noteret Totals konkrete udviklingsplaner, og han tager det som en understregning af, at de lukrative olie- og gasaktiviteter med sine tusindvis af job vil fortsætte i mange, mange år.


Det er helt i tråd med de forventninger jeg gav udtryk for i december, og dermed en understregning af, at olie-gas aktiviteterne i Esbjerg vil være væsentlige mange år ud i fremtiden.

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune


- Det er glædeligt, at Total med disse ansøgninger viser, at de fortsat har stort fokus på Nordsøen, og det er jo samtidig den direkte konsekvens af aftalen om slutdatoen for olie-gas, hvor der samtidig blev fastlagt stabile rammevilkår for branchen 30 år frem i tiden. Det er helt i tråd med de forventninger jeg gav udtryk for i december, og dermed en understregning af, at olie-gas aktiviteterne i Esbjerg vil være væsentlige mange år ud i fremtiden, siger Jesper Frost Rasmussen (V).

Annonce

Reservoirlag på bare tre meter

Halfdan Nord ligger imellem Halfdan DA og Tyra Sydøst, mens Valdemar Bo Syd ligger syd for Valdemar-platformen. I begge udviklingsprojekter vil der være tale om ubemandede platforme, der forbindes til nuværende infrastruktur. På den måde kan Total spare omkostninger på udviklingen af nye projekter.

Halfdan Nord skal efter planen forbindes til Halfdan BD, mens Valdemar Bo Syd skal forbindes til Tyra Øst via Valdemar BA og Roar. Tyra Øst er netop nu under genopbygning og ventes i drift fra midten af 2023 – et år senere end planlagt på grund af corona-relaterede forsinkelser.

Total vurderer, at projekterne vil få et cirka 30 procent lavere CO2-aftryk end den nuværende, gennemsnitlige DUC-produktion, fordi der bliver gjort brug af eksisterende infrastruktur. Haldan Nord vil også på anden vis adskille sig fra, hvad man tidligere har set i dansk sektor.

Her forventer Total at skulle bore et par kilometer ned i undergrunden og derefter fem kilometer horisontalt for at ramme reservoir-laget, som har en tykkelse på tre meter.

Så tyndt et lag er aldrig blevet udviklet på soklen.

- Hvis projektet bliver godkendt, vil Halfdan Nord være det tyndeste reservoir-lag udviklet til dato i den danske Nordsø, og det vil være et bevis på vores tekniske kunnen i forhold til at opretholde vores produktion og udvikle det tilbageværende potentiale i den modne danske Nordsø, oplyser Ole Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce