Annonce
Esbjerg

Total trækker sig fra ny oliejagt i Nordsøen: Esbjergs borgmester vil have ro omkring industrien

Olieselskabet Total trækker sig fra 8. udbudsrunde. Selskabet oplyser samtidig, at det fortsat ser potentiale i den danske Nordsø, og at man har en ambition om at fortsætte udvikling og efterforskning i den danske Nordsø på en ansvarlig og bæredygtig måde i overensstemmelse med deres forpligtelse over for den danske stat. Arkivfoto
Regeringen indkalder til politiske drøftelser om 8. udbudsrunde, efter at Total har trukket sin ansøgning og dermed skabt betydelig usikkerhed om udbudsrunden. Esbjergs borgmester siger, at der nu skal ro omkring olieindustriens rammevilkår.
Annonce

Energi: Det franske olieselskab Total, som har operationelt hovedsæde på Esbjerg Havn for sine aktiviteter i den danske del af Nordsøen, har meddelt Energistyrelsen, at man trækker sig fra den omdiskuterede 8. udbudsrunde.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Total var sammen med tre andre selskaber Mol Dania, Lundin Norway og Ardent Oil, som har lagt billet ind på deltagelse i den 8. udbudsrunde, som vil give rettigheder til at lede efter og udvinde olie og gas i Nordsøen frem til midten af 2050'erne.

Annonce

Betydelig usikkerhed

At Total, som er operatør og den største part i DUC (Dansk Undergrunds Consortium), trækker selskabets ansøgning skaber imidlertid betydelig usikkerhed om 8. udbudsrunde.

Og på den baggrund indkalder regeringen nu partierne bag Nordsøaftalen til politiske drøftelser om de fremtidige rammevilkår for olie- og gasudvindingen i Nordsøen.

Regeringen vil i den forbindelse lægge stor vægt på at sikre gode og stabile rammer for den resterende udvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen, herunder de eksisterende arbejdspladser og investeringer, samtidig med at der tages hensyn til regeringens og Folketingets ambitiøse klimamål for Danmark.

Annonce

Ser fortsat potentiale

I Esbjerg, hvor flere tusinder er beskæftiget direkte og indirekte i olieindustrien, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) i den forbindelse, at det nu er afgørende, at politikerne på Christiansborg forstår, at industrien har behov for ro og faste rammer i forhold til de meget langsigtede investeringer, som der opereres med inden for efterforskning og produktion af olie og gas i Nordsøen.

- For både Esbjerg og Danmarks skyld er det nu af største betydning, at vi får sikret rammevilkårene i forhold til de aktiviteter, som ligger indenfor de nuværende licenser, siger borgmesteren.

Total oplyser som begrundelse for selskabets beslutning, at den 8. danske licensrunde blev annonceret af Energistyrelsen i 2018, at deadline for ansøgninger var februar 2019 med en forventet tildeling af licenser indenfor seks måneder. Kort sagt vil Total ikke vente længere.

8. udbudsrunde

Energistyrelsen har efter, Total har meddelt, at de trækker deres ansøgning, to ansøgninger tilbage under 8. udbudsrunde.

Klimarådet udgav deres analyse vedrørende den danske Nordsø i juni 2020. Klimarådet anbefalede at aflyse 8. udbudsrunde af hensyn til signalværdien, men vurderede, at den direkte klimaeffekt vil være beskeden. Rådet anbefalede også at fastlægge en slutdato for indvinding i 2050.

På baggrund af tal fra Danmarks Statistik skønnes det, at der i 2016 var ca. 4.000 direkte og indirekte beskæftiget i industrien.

Med Aftale om udvikling af Nordsøen af d. 22. marts 2017 mellem den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og SF blev der opnået enighed om at skabe større sikkerhed for, at de resterende fælles ressourcer i Nordsøen hentes op.

Kilde: Energiministeriet

Total oplyser samtidig, at olieselskabet fortsat ser potentiale i den danske Nordsø, og man har en ambition om at fortsætte udvikling og efterforskning i den danske Nordsø på en ansvarlig og bæredygtig måde. Selskabet er i gang med at forberede en række udviklingsprojekter, og for den fremtidige udvikling og efterforskning planlægger man at udnytte kapaciteten i selskabets eksisterende infrastruktur til at producere de olie- og gas volumener, der stadig findes i den danske Nordsø.

- Vi har informeret Energistyrelsen om, at Total har trukket sin ansøgning om en efterforskningslicens i 8. udbudsrunde. Beslutningen om at trække ansøgningen fra udbudsrunden afspejler et behov for klarhed omkring store investeringer, som har indflydelse på vores langsigtede planlægning. Vi prioriterer løbende udviklingsprojekter og nye efterforskningsmuligheder både inden for vores eksisterende licenser i den danske Nordsø lige så vel som globale muligheder. Vi vil fortsat fokusere på at udvikle vores nuværende licenser i den danske Nordsø, hvor genopbygningen af Tyra er vigtig for at realisere nye udviklingsprojekter, og for vores arbejde med at reducere udledningerne fra vores danske operation frem mod opfyldelse af Totals ambition om netto-nul udledninger i 2050. Vi vil evaluere mulighederne for nye efterforskningslicenser, når de fremtidige vilkår er afklaret, oplyser Ole Hansen, der er ansvarlig for udvikling af Totals danske Nordsø-aktiviteter i en skriftlig fremsendt kommentar.

Annonce

Får cementeret rammevilkårene

For Morten Hahn-Pedersen, tidligere direktør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, som i mange år har været en af landets førende eksperter i det danske olieeventyr, kommer Totals exit fra den 8. udbudsrunde ikke som nogen kæmpe stor overraskelse.

Forleden påpegede han, at Total som et af verdens største olieselskaber har mange andre aktiviteter rundt om i verden, som også er interessante.

- Med den investeringshorisont, der opereres med i industrien, har Total ikke tid til at vente. Selskabet er blevet fanget som kastebold i et symbolpolitisk klimaspil på Christiansborg, hvor der efterhånden er opstået et slags politisk vakuum, mener Morten Hahn-Pedersen.

Han er enig med Esbjergs borgmester om, at det er af væsentlig betydning, at give olieindustrien ro.

- Det handler om at få cementeret en tidsramme og en juridisk ramme for, hvordan man sikre udnyttelsen inden for de eksisterende licenser uanset den politiske klimadagsorden på Christiansborg, fastslår Hahn-Pedersen.

Morten Hahn-Pedersen har før været en stærk kritiker af det, han har kaldt skadelig symbolpolitik i forbindelse med 8. udbudsrunde. Han har blandt andet anført, at debatten har ledt ham på tanker om, at man i Danmark tror, vi lever på en lille fredet ø, hvor vi ikke reflekterer over, at vores bidrag til klimatilpasning er en dråbe i et kæmpe hav.

Som en illustration har han fastslået, at hele den danske olieproduktion fra begyndelsen i 1972 til i dag svarer til blot til 40 dages forbrug på verdensplan i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce