Annonce
Vejen

Totaloplevelse ved indvielse i Baldersbæk

Skuespiller Kristian Grumme Nielsen - som i øvrigt er bror til lokalforeningens formand Holger Grumme Nielsen - havde fået til opgave at spille billedhuggeren Anders Bundgaard.
Vejret holdt hele vejen, og det samme gjorde de mange indslag i Baldersbæk søndag eftermiddag. Anledningen var indvielse af nye bænke.
Annonce

Hovborg: Baldersbæk Plantage, som grænser op til de tre kommuner Vejen, Varde og Billund nær Hovborg, er gennem en del års dedikeret arbejde fra plantagens lokalforening blevet reetableret som et skønt udflugtsmål.

Denne søndag var der grund til endnu en positiv fejring, da "Hedeselskabet" har skænket stedet fem bænke efter ansøgning fra den lokale forening.

Æren af at klippe den røde snor til indvielsen af bænkene tilfaldt Mie Sørensen, som er datter af den sidste plantør i Baldersbæk Plantage. Ved sin side står her bestyrelsesmedlem i lokalforeningen Ilse Due og lidt længere væk er formand Holger Grumme Nielsen. Foto: Anders Davidsen

- Sådan nogle rustikke og moderne bænke har vi ikke i forvejen, så dem var vi heldige at få, siger Ilse Due, som er medlem i foreningen, der officielt har det lange navn "Foreningen til formidling og bevarelse af natur og kulturmiljøer i de danske skove".

Annonce

Skuespil rundt i plantagen

Indvielsen af bænkene ville have været et arrangement værd i sig selv, men det 'greb om sig' på den gode måde, og de forhåndstilmeldte gæster fik således en oplevelse ud over det sædvanlige.

Ifølge Ilse Due er plantagen under coronatiden blevet brugt mere end nogensinde, og de mange besøgende vil vide, at området udover den flotte natur består af en række skulpturer, der i sin tid blev skabt af billedhuggeren Anders Bundgaard.

Ved nogle af disse stod i dagens anledning skuespillere klar til at fremføre hver deres tekst relateret til stedet foran seks mindre grupper af gæster, som på skift rokerede rundt i plantagen.

Sangerinden Kirstine Bonde optrådte med tre klassiske sange fra den danske sangskat. "Septembers himmel er så blå" var blandt andet med på listen, og det passede ganske 1:1 med de faktiske vejrforhold i plantagen. Foto: Anders Davidsen

- Jeg synes, det er et utrolig smukt historisk sted, hvor natur og kultur smelter sammen. Som forening holder vi rundvisninger herude, og vi er særligt stolte af det her arrangement, hvor mange frivillige fra lokalområdet også har hjulpet til, siger Ilse Due og henviser blandt andet til fire mænd, som forleden brugte tre timer på at slæbe bænkene på plads.

Hun glædede sig også over, at bysbørn med nuværende adresse andre steder i landet ligeledes bakkede op om arrangementet. Det gjaldt blandt andre for skuespilleruddannede Kristian Grumme Nielsen, som er vokset op på en gård fem minutter fra Baldersbæk og fandt på ideen til, hvad han kalder en 'vandreforestilling'.

Annonce

Tekster af prisvinder

Han fandt inspiration via skuespillerfremførelser til værker på "Statens Museum for Kunst" og tog efterfølgende kontakt til Simone Isabel Nørgaard, som i øvrigt forleden vandt Reumert-prisen for "Årets dramatiker" for sin opsætning af teaterstykket "Jordens Indre".

Hun har stået for at skrive søndagens tekster, Anja Owe instruerede skuespillerne, og Kristian Grumme Nielsen spillede selv med i forestillingen.

Anja Owe overtog i sikker stil den tekst, som Lone Hertz skulle have fremført i den private villas have midt inde i plantagen. Foto: Anders Davidsen

- Det har virkelig været et rock'n'roll-projekt, for skuespillerne fik først deres tekster i mandags, så det er meget kort tid. Vi nåede først nogle prøver om formiddagen på selve dagen, og det er yderst usædvanligt, siger Kristian Grumme Nielsen.


Det har virkelig været et rock'n'roll-projekt, for skuespillerne fik først deres tekster i mandags, så det er meget kort tid. Vi nåede først nogle prøver om formiddagen på selve dagen, og det er yderst usædvanligt.

Kristian Grumme Nielsen, idémager til vandreforestillingen


Lone Hertz skulle have været det store trækplaster blandt skuespillerne, men hun måtte desværre melde afbud på grund af sygdom. I stedet overtog instruktør Anja Owe fremførelsen af hendes tekst.

Ved skulpturen "Den lumske dreng" havde skuespiller Malene Beltoft Olsen sin optræden, og hun holdt ikke igen, når hun bevægede sig rundt ved publikum. Foto: Anders Davidsen

Vandreforestillingen bestod af i alt seks 'poster', som udover skuespillerne også talte et musikalsk indslag fra sangerinde Kirstine Bonde og oplæg ved Vibeke Højen fra Hedeselskabet samt Lars Ringborg fra Rebildcentret, som har specialiseret sig meget i Anders Bundgaards værker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Esbjerg

Coronaen lagde dæmper på Knæk Cancer i Esbjerg:: Færre mødte op på Tobakken til Tænd Et Lys-ceremonien

Annonce