Annonce
Aabenraa

Træ-regnskab forbedret med 30 millioner kroner

Martin L. Petersen, administrerende direktør for og indehaver af Frøslev Træ, kan glæde sig over, at familievirksomheden er kommet tilbage på sporet. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

En leverandørs konkurs kostede Frøslev Træ dyrt, men i 2017 har familievirksomheden igen leveret overskud - endda efter flere store investeringer.

Frøslev: Det var ganske uvant, da Frøslev Træ for et år siden kunne notere sig et underskud tæt på 25 millioner kroner i 2016-regnskabet, men der var en særlig årsag til det store underskud. En konkurs hos en litauisk underleverandør havde nemlig gjort, at man måtte afskrive 33 millioner kroner.

Nu er den knast ude af verden, og efter der i alt er afskrevet knap 47 millioner kroner i den anledning, kan man præsentere et overskud på 4,3 millioner kroner efter skat.

- Vi har med 2017-regnskabet igen kunnet se fremad, da hele afskrivningen på tilgodehavendet hos underleverandøren blev foretaget i 2016. Det har derfor heddet "business as usual", siger administrerende direktør og indehaver Martin L. Petersen.

Annonce

Træ og tal


  • Frøslev Træ A/S har rødder tilbage til 1931. Virksomheden er en produktionsvirksomhed med speciale i forarbejdet trælast. Administrerende direktør og ejer Martin L. Petersen overtog i 2012 virksomheden efter sin far i forbindelse med et generationsskifte.
  • Mens overskuddet i 2017 var på 4,348 millioner kroner, var der et underskud på 24,950 millioner kroner i 2016. I 2015 et overskud på 7,793 millioner kroner, i 2014 et overskud 6,035 millioner kroner og i 2013 et overskud på 3,955 millioner kroner.
  • Virksomhedens egenkapital er vokset fra 69,117 millioner kroner i 2016 til 73,704 millioner kroner i 2017.

Et investeringsår

Man nærmer sig tidligere års indtjening, og så kunne det foregående år endda have været endnu bedre.

- Det har været et investeringsår, hvor vi blandt har haft en del udgifter til vores nye maleanlæg og ERP-system, som automatiserer og effektiviserer forretningsgange. Derfor er vi meget optimistiske. Vi gør meget for at udvikle vores "Frøslev", forklarer Martin L. Petersen.

Det højautomatiske maleanlæg til 17 millioner kroner er kommet godt i gang, og det skubber til en udvikling, som er højt prioriteret.

- Vores overordnede mål er at gå dybere og dybere i forædlingen af træ. For eksempel er malet træ oppe i tiden. Først og fremmest, fordi træ er ét af meget få CO2-neutrale byggematerialer. I dag er der således flere og flere, der gerne vil have det færdigmalet lige til at anvende, siger Martin L. Petersen.

Flere medarbejdere

Det er ikke blot på bundlinjen, der er fremgang. Medarbejderstaben er øget fra 84 til 96 i det seneste regnskabsår.

- Vi ekspanderer, og vi investerer i fremtiden, og det er tilgangen af flere kolleger også et udtryk for, fortæller Martin L. Petersen.

Endnu er der plads nok på de 170.000 kvadratmeter, Frøslev Træ breder sig over, men behovet for at optimere brugen af pladsen stiger, og man har allerede lejet sig til 3.000 kvadratmeter under tag eksternt.

- Derfor har vi også et stadig større fokus på vore lageromsætningshastigheder og lagre hos underleverandører, fastslår Martin L. Petersen, som forventer, at 2017-fremgangen fortsætter i indeværende år.

- Selvom vi først for alvor kan vurdere det, når vi rammer 30. juni som følge af branchens store sæsonudsving

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Kolding For abonnenter

Se hvad ny havneplan går ud på: Partier har alternativ havnevision klar efter et års hed debat

Annonce