Annonce
Aabenraa

Træ-regnskab forbedret med 30 millioner kroner

Martin L. Petersen, administrerende direktør for og indehaver af Frøslev Træ, kan glæde sig over, at familievirksomheden er kommet tilbage på sporet. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

En leverandørs konkurs kostede Frøslev Træ dyrt, men i 2017 har familievirksomheden igen leveret overskud - endda efter flere store investeringer.

Frøslev: Det var ganske uvant, da Frøslev Træ for et år siden kunne notere sig et underskud tæt på 25 millioner kroner i 2016-regnskabet, men der var en særlig årsag til det store underskud. En konkurs hos en litauisk underleverandør havde nemlig gjort, at man måtte afskrive 33 millioner kroner.

Nu er den knast ude af verden, og efter der i alt er afskrevet knap 47 millioner kroner i den anledning, kan man præsentere et overskud på 4,3 millioner kroner efter skat.

- Vi har med 2017-regnskabet igen kunnet se fremad, da hele afskrivningen på tilgodehavendet hos underleverandøren blev foretaget i 2016. Det har derfor heddet "business as usual", siger administrerende direktør og indehaver Martin L. Petersen.

Annonce

Træ og tal


  • Frøslev Træ A/S har rødder tilbage til 1931. Virksomheden er en produktionsvirksomhed med speciale i forarbejdet trælast. Administrerende direktør og ejer Martin L. Petersen overtog i 2012 virksomheden efter sin far i forbindelse med et generationsskifte.
  • Mens overskuddet i 2017 var på 4,348 millioner kroner, var der et underskud på 24,950 millioner kroner i 2016. I 2015 et overskud på 7,793 millioner kroner, i 2014 et overskud 6,035 millioner kroner og i 2013 et overskud på 3,955 millioner kroner.
  • Virksomhedens egenkapital er vokset fra 69,117 millioner kroner i 2016 til 73,704 millioner kroner i 2017.

Et investeringsår

Man nærmer sig tidligere års indtjening, og så kunne det foregående år endda have været endnu bedre.

- Det har været et investeringsår, hvor vi blandt har haft en del udgifter til vores nye maleanlæg og ERP-system, som automatiserer og effektiviserer forretningsgange. Derfor er vi meget optimistiske. Vi gør meget for at udvikle vores "Frøslev", forklarer Martin L. Petersen.

Det højautomatiske maleanlæg til 17 millioner kroner er kommet godt i gang, og det skubber til en udvikling, som er højt prioriteret.

- Vores overordnede mål er at gå dybere og dybere i forædlingen af træ. For eksempel er malet træ oppe i tiden. Først og fremmest, fordi træ er ét af meget få CO2-neutrale byggematerialer. I dag er der således flere og flere, der gerne vil have det færdigmalet lige til at anvende, siger Martin L. Petersen.

Flere medarbejdere

Det er ikke blot på bundlinjen, der er fremgang. Medarbejderstaben er øget fra 84 til 96 i det seneste regnskabsår.

- Vi ekspanderer, og vi investerer i fremtiden, og det er tilgangen af flere kolleger også et udtryk for, fortæller Martin L. Petersen.

Endnu er der plads nok på de 170.000 kvadratmeter, Frøslev Træ breder sig over, men behovet for at optimere brugen af pladsen stiger, og man har allerede lejet sig til 3.000 kvadratmeter under tag eksternt.

- Derfor har vi også et stadig større fokus på vore lageromsætningshastigheder og lagre hos underleverandører, fastslår Martin L. Petersen, som forventer, at 2017-fremgangen fortsætter i indeværende år.

- Selvom vi først for alvor kan vurdere det, når vi rammer 30. juni som følge af branchens store sæsonudsving

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce