Annonce
Tønder

Træer for de nyfødte får en lang fødsel

For første gang i Tønder Kommunes historie blev et møde i kommunalbestyrelsen onsdag aften gennemført som online-møde på "teams" og mobiltelefon. Det knasede lidt på enkelte linjer, men dem der ønskede ordet, kom til orde. Foto: Uwe Iwersen
Dansk Folkepartis forslag om at plante et træ for hvert nyfødt barn i Tønder Kommune mødte både sympati og åbne spørgsmål. Forslaget er sendt i udvalgsbehandling og kommer på banen igen ved budgetforhandlinger i september.

TØNDER: For første gang i Tønder Kommunes historie blev et kommunalbestyrelsesmøde onsdag aften gennemført som online-seance med interesserede borgere som live-publikum på skærmene derhjemme.

Netop som VM-håndbolddramaet mellem Danmark og Egypten gik i afgørende fase med forlænget spilletid og straffekast, behandlede politikerne aftenens mest omdiskuterede emne, nemlig Dansk Folkepartis forslag om at plante et træ for hver nyfødt barn i Tønder Kommune. Dem er der på årsbasis cirka 325 af, og ifølge DF's Jan Voss Hansen skal træplantnings-aktionen være med til at øge forbindelsen til lokalområdet.

- Barnet og familien får et bevis, så de ved, hvor træet står, og på den måde finde sine rødder, lød argumentationen.

Annonce

Og Jan Voss Hansen tilføjede, at med 325 træer ville forslaget nok være en begrænset arbejdsbyrde og udgift for Tønder Kommune.

Ingen blankocheck

Det var alle nu ikke helt enige i. I hvert fald turde ingen i cyberspace-runden udstede en blankocheck på forslaget. I stedet besluttede politikerne efter en meningsudveksling, der tog lige så lang tid som VM-dramaets overtid og straffekastkonkurrencen, at sende DF-forslaget til videre behandling og kvalificering i teknik- og miljøudvalget.


325 træer batter ikke meget i CO2-regnskabet. Vi har ikke behov for symboltræer, men rigtige træer, der plantes ud på mange hektar.

Holger Petersen, medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten


Og så aftalte politikerne, at et ja eller nej til forslaget skulle afgøres under efterårets budgetforhandlinger i september.

Men inden den digitale politiske runde kom så vidt, nåede Enhedslistens Holger Petersen og SF's Mathilde Ziefeldt at pege på, at Dansk Folkepartis forslag lød hult. Jan Voss Hansen havde indledningsvis begrundet fremstødet med, at det også passede fint ind i kommunens grønne version og være med til at klimasikre.

- 325 træer batter ikke meget i CO2-regnskabet. Vi har ikke behov for symboltræer, men rigtige træer, der plantes ud på mange hektar, sagde Holger Petersen.

Anette Abildgaard Larsen (K) gjorde opmærksom på, at de nyplantede træer skulle passes, i lighed med børn, mens både Anita Uggerholt Eriksen (Tønder Listen) og Eike Albrechtsen (S) rejste spørgsmålet, hvad der skulle gøres, hvis et træ gik ud.

Annonce

Tillykke Jens

Midt i meningsudvekslingen kunne både politikere og tilhørere ved de hjemlige skærme pludselig høre jubel og et "tillykke Jens".

Sidstnævnte kom fra udvalgsformand Bo Jessen (Tønder Listen), rettet mod Jens Møller (Venstre). Sidstnævntes søn, Kevin Møller, var som dansk landsholdsmålmand en del af førnævnte håndbolddrama, som nogle politikere tydeligvis også fulgte med i.

Men fokus var altså på DF-forslaget, som Borgerlistens Thomas Ørting Jørgensen betegnede som både rørende og sympatisk.

Faktisk havde han selv fået plantet et træ af sin morfar, fortalte han, og som far havde han  efterlevet traditionen ved også at plante et træ til hver af sine to børn, fortalte han.

- Det er ikke pengene, der er afgørende, men hvordan det er praktisk implementerbart, sagde Thomas Ørting Jørgensen om forslaget og var i lighed med sine politiske kolleger indstillet på, at DF-udspillet skulle underkastes en nærmere udvalgsbehandling.

Annonce

Anden gang

Træplantnings-forslaget var i øvrigt anden gang, at Dansk Folkeparti og Jan Voss Hansen inden for kort tid benyttede sig af initiativretten til et bringe en nyformuleret mærkesag på banen. Under kommunalbestyrelsens december-møde i Skærbæk-centret fremsatte partiet forslag om, at Dannebrog skulle være til stede og synlig ved fremtidige møder i det politisk forum. Dette udspil var der i modsætning til træplantingen ikke nogen opbakning til.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Tønder For abonnenter

Bademester er sat i spidsen for stort idrætscenter efter uro: Hun ønsker ro for medarbejderne

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE jagter kvartfinalen: AGF hurtigt bagud

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Tønder

Se videoen fra valgmøde: Tre borgmesterkandidater samlet - det store spørgsmål forblev ubesvaret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce