Annonce
Tønder

Træfestival vil til Kolding: De skal skabe nye skulpturer med hammer, mejsel og motorsave

- Det er vores mål at skabe en fantastisk, gerne årlig tilbagevendende, begivenhed, til gavn for lokalbefolkningen, turister og byen som helhed, skriver Højer Art Jam i sin ansøgning til kulturudvalget om at bevilge 70.000 kroner til Kolding Art Jam. Arkivfoto: Jacob Schultz

Gennem 26 år har der været festival for træskulpturer i Højer, og nu er det håbet, at de internationale motorsavs-kunstnerne også kan komme til Kolding. Kulturudvalget har bevilget de første 70.000 kroner til ideen.

Kolding: Motorsavene kommer til at brumme og brøle i Nicolai-gården, hvis det lykkedes at skabe den første udgave af Kolding Art Jam. Og man er godt på vej. Kulturudvalget har i hvert fald bevilget de første 70.000 kroner, der skal bruges til at skabe en ugelang begivenhed, hvor internationale trækunstnere skal fræse skulpturer ud af tunge stykker egetræ.

Arrangementet er en udløber af Højer Art Jam, der har en 26 år lang historie. I den lille sønderjyske by er der hvert år en festival, hvor kunstnere skaber en række nye træskulpturer med deres motorsave.

- Det kunne være spændende også at komme til Kolding, fordi byen har et godt ry som kulturby, hvor der sker mange spændende ting i forvejen, fortæller Steffie Pedersen, der er formand for Højer Art Jam.

De seks kunstnere skal først arbejde i Kolding i en uge, inden de flytter til Højer og tager fat på festivalen dér.

- Men de to arrangementer vil være meget forskellige, så for publikum vil der være noget nyt at opleve begge steder, mener Steffie Pedersen:

- For det første er det forskellige skulpturer, kunstnerne arbejder på i de to uger, og for det andet er Kolding en langt større by, hvor man kan placere arrangementet i en gård i midtbyen, Højer er en mindre by, men til gengæld har festivalen en lang tradition her, og den er også større, fordi der også er andre kunstformer involveret.

Kolding Art Jam

Højer Art Jam har gennem 26 år gennemført træskulptur symposier i Højer. I 2019 planlægger festvialen at udvide med et symposium i Kolding. Her bliver titlen Kolding Art Jam.Arrangementet planlægges i samarbejde med Nicolai Kultur, og det hele skal foregå i Nicolai-gården i ugen fra den 8. juni til den 15. juni.

Seks internationale træskulptører inviteres til Kolding, hvor de hver får en egekævle på cirka 1,8 x 0,6 meter stillet til rådighed. Ved hjælp af primært motorsav, men selvfølgelig også andre værktøjer, fremstiller hver skulptør et kunstværk.Publikum vil hele ugen have adgang til pladsen ved Nicolai Kultur og kan på nærmeste hold følge skabelsesprocessen, ligesom der i Højer er erfaring for, at der kommer god kommunikation mellem kunstnerne og publikum.

I Højer arbejder kunstnerne med udsigt til grønne marker, mens arrangementet i Kolding skal foregå i Nicolai-gården. Arkivfoto: Jacob Schultz

Godt på vej

Med støtten fra kommunen er Kolding Art Jam godt på vej til at blive en realitet. Steffie Pedersen fortæller, at med kommunen i ryggen kan man nu gå ud og søge sponsorer til det samlede budget, som er på 205.000 kroner.

- Støtten behøver ikke at være i kontanter, det kan også være et sponsorat på eksempelvis mad til kunstnerne. Budgettet hænger også sammen ved, at vi sælger de færdige træskulpturer. Her i Højer, hvor vi har haft festival i 26 år, står der mange træskulpturer både rundt omkring på offentlig grund, hos virksomheder og ved private huse, siger formanden.

- Vi håber, at publikum har lyst til at besøge begge steder - både Højer og Kolding - for der er stor forskel på rammerne og de værker, kunstnerne skaber, siger formand Steffie Pedersen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Annonce

Formand: Det er noget nyt

Kulturudvalgsformand Jesper Elkjær (R) håber meget på, at det lykkedes at realisere træskulptur-festivalen i Kolding.

- Hvis vi ikke forsøger noget nyt ind i mellem, så får vi udelukkende det samme hver gang. Og træskulpturer er i hvert fald en genre, vi ikke har haft i byen før.

- Er det planen, at festivalen kommer for at blive?

- Det kan vi ikke vide endnu. Det afhænger af, hvordan borgerne og turisterne tager imod arrangementet. Vi er ude i noget, vi ikke har forsøgt før. Sådan var det også med eksempelvis Stella Polaris-festivalen, som jeg forventede ville henvende sig til en forholdsvis smal målgruppe, men som har vist sig at tiltrække et stort publikum i alle aldre. Sådan går det måske også med træskulptur-festivalen.

Planen er, at Kolding Art Festival begynder den 8. juni og varer en uge.

Højer Art Jam har 26 års erfaring med at lave træskulptur-festival. Gennem årene har kunstnere fra 60 forskellige lande deltaget. Arkivfoto: Jacob Schultz
Annonce
Tønder For abonnenter

Efter hans barndomsvens tragiske død tager Per nu ud til Gasse Høje for at få ro: - Jeg fanger mig selv i at tænke, at det kunne være så sjovt, hvis han stadigvæk var her

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Voldsom brand: Bygning står i flammer

Sønderborg For abonnenter

Sidste kapitel i Ejgils liv kunne ikke være skrevet bedre: Kørte næsten sig selv i graven

Tønder

Han fik den helt rigtige ide: Kaspers nye donuts bliver revet væk i sommerlandet

Nordtyskland

Danske gæster kan være blevet smittet med coronavirus, hvis de har besøgt bestemt bar i Flensborg

Erhverv For abonnenter

Morten bruger alle vågne timer på cannabis-stiklinger: Han skal finde dén sort, som kan blive til medicin

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Smitten stiger i halvdelen af kommunerne: Højeste andel positive prøver siden januar

Sønderjyske Fodbold

Sådan blev løsningen på Haji Wright-problemet: SønderjyskE forlænger kontrakten og lader angriberen spille i Tyrkiet

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Esbjerg For abonnenter

Boliger på Støberigrunden: Forventer afklaring i løbet af efteråret

Sydjylland For abonnenter

Markant flere fravælger UC Syd, når de skal uddannes til lærere, sygeplejersker og socialrådgivere: - Det er rigtig skidt

Livsstil

Seks singler, to hjul og en passion: Motorcykler binder dem sammen

Annonce